»

Broadcom bo kupil VMware

Slo-Tech - Broadcom je potrdil govorice in napovedal prevzem VMWara, za kar bodo odšteli 61 milijard dolarjev in obenem prevzeli osem milijard dolarjev dolga, ki ga ima tarča. Prevzem, ki bo plačan s kombinacijo denarnih sredstev in delnic, je eden največjih v zgodovini. Pred prevzemno ponudbo je bila tržna kapitalizacija VMwara 50 milijard dolarjev, od prejšnjega tedna pa je poletela za tretjino. Delnice Broadcoma so sprva izgubile tri odstotke, sedaj pa so izgubo že nadoknadile. Investitorji torej verjamejo, da bo prevzem uspel in da ne bo negativno vplival na podjetje.

Broadcom je podjetje, ki proizvaja polprevodniške čipe. S tržno kapitalizacijo 220 milijard dolarjev je sposoben kupiti VMWare, vprašanje pa je, kaj bi s tem pridobil. Spomnimo, da je Broadcom že leta 2018 za 18 milijard dolarjev kupil CA Technologies, leto pozneje pa za 11 milijard dolarjev Symantec. A če sta bili ti podjetji v zreli ali celo pozni fazi svojega življenjskega cikla, je VMware živahno podjetje, ki deluje na...

9 komentarjev

Dell se vrača na borzo

Michael Dell

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Po petih letih, odkar je Michael Dell s pomočjo sklada Silver Lake odkupil lastne delnice in se rešil sitnih sovlagateljev, se podjetje vrača na borzni parket. A to ne bo potekalo s pomočjo kake javne prodaje (IPO), pač pa Dell Technologies odkupuje delnice, ustvarjene za potrebe prevzema EMC leta 2016, ki so doslej kotirale na borzi pod kratico DVMT. Ker morajo zanje plačati 21,7 milijard ameriških dolarjev, so v ta namen ustanovili nove vrednostne papirje, s katerimi bodo prav tako trgovali na newyorški borzi. Michale Dell sicer ostaja izvršni direktor krovne družbe, obenem pa z 72 % deležem tudi največji lastnik.

Poteza bo podjetje postavila v boljši položaj za odplačilo starih dolgov (še nedavno je zaradi nakupa EMC...

0 komentarjev

Prigode z Dellovim odkupom: stomilijonska škoda zaradi računalniške napake

Slo-Tech - Dellov ustanovitelj Michael Dell je pred slabimi tremi leti odkupil celotno podjetje, s čimer se je tedaj vsaj na videz končala več mesecev trajajoča bitka več snubcev in investitorjev, ki so imeli vsak svoje favorite in račune. Nekateri investitorji se s prevzemom niso strinjali in so ga izpodbijali na sodišču, ki je naposled razsodilo v njihov prid. Največji osmoljenec pa je ameriški investicijski gigant T. Rowe Price, ki je imel v lasti 1,7 odstotka Della in si je obetal 190 milijonov dolarjev odškodnine. Zaradi precej nenavadne računalniške napake ne bodo dobili nič, zato mrzlično iščejo načine, kako bodo izgubo vlagateljem v njihove investicijske sklade povrnili.

Po ameriški zakonodaji lahko...

10 komentarjev

Uradno: Dell bo prevzel EMC

Slo-Tech - Špekuliranja minulega tedna o Dellovem prevzemu EMC-ja so se kljub številnim nejevernim pogledom izkazala za pravilna; Dell bo kupil EMC, kar so potrdili tudi na svoji spletni strani. Dell bo skupaj s svojimi lastniki, torej Michaelom Dellom, MSD Partners in Silver Lake, za približno 67 milijard dolarjev kupil EMC.

Finančna izvedba bo nekoliko zapletena, saj bodo delničarji EMC-ja prejeli 24,05 dolarjev za delnico in posebne vrste delnice (tracking stock), ki bodo predstavljale lastništvo nad delom EMC-ja, ki se nanaša na VMWare. Trenutno kaže, da bodo dobili 0,111 teh delnic za vsako delnico EMC-ja, kar preračunano glede na trenutne tečaje pomeni, da bodo prejeli približno 33,15 dolarja za...

6 komentarjev

Se kaj plete med Dellom in EMC-jem?

The Wall Street Journal - Po neuradnih virih, ki jih citira The Wall Street Journal, ki je običajno precej dobro obveščen, se Dell in EMC pogovarjata o združitvi. Dell je tretji največji proizvajalec osebnih računalnikov, EMC pa je velikan na področju shranjevanja podatkov, ki ima v lasti tudi VMWare. Podatkov o ceni seveda še ni, a glede na EMC-jevo tržno kapitalizacijo okrog 50 milijard dolarjev bi šlo za enega največjih prevzemov (nakup Broadcoma za 37 milijard dolarjev je največji v računalniški branži). Dell se pogovarja tudi z bankami glede financiranja morebitnega prevzema. EMC-jeve delnice so po objavi špekulacij poletele za osem odstotkov.

Hedge sklad Elliott Management Corp., ki ima v lasti dva odstotka...

3 komentarji

Dell spet Dellov

Dell - Dellov ustanovitelj Michael Dell je dokončal prevzem podjetja, za katerega si je prizadeval že od začetka leta. Prevzemnih ponudb je bilo več, a na koncu je zmagal Michael Dell, kar je septembra potrdil tudi Dellov upravni odbor. Transakcija je sedaj dokončana.

Vsi Dellovi delničarji bodo dobili 13,75 dolarja za delnico, hkrati pa so upravičeni do izredne dividende v višini 0,13 dolarja, ki jo prejmejo lastniki na presečni datum 28. oktobra letos. Skupno to postavlja vrednost kupčije na 24,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 30-odstotno premijo glede na januarsko ceno pred začetkom špekulacij o prevzemu.

Prevzem bo seveda pomagal financirati sklad Silver Lake, del pa je prispeval Microsoft s svojim posojilom. S tem je...

29 komentarjev

Dell in EMC gresta vsak svojo pot

ComputerWorld - Uresničila so se namigovanja, ki jih je sprožil Dellov lanski nakup podjetja Compellent, ki proizvaja sistem SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Takrat so se analitiki začeli spraševati, kaj to pomeni za odnos Dell-EMC, ki je podjetjema v desetletju obstoja prinesel milijardne dobičke. Dell je sedaj napovedal, da bo sodelovanje z EMC-jem prekinil.

Vse od leta 2001 je Dell prodajal tudi EMC-jeve izdelke (reseller agreement), kar je bilo izjemno dobičkonosno za obe podjetji. Dell je EMC-ju ustvaril skoraj deset odstotkov vsega prometa, medtem ko je Dell na ta račun pridelal več kot polovico svojih prihodkov iz...

0 komentarjev

Dell kupil Compellent

ComputerWorld - Decembra smo pisali, da bo Dell kupil podjetje Compellent, če bo le dobil privoljenje njegovih delničarjev. Za podjetje so se začeli zanimati, ko so izgubili prevzemno vojno s Hewlett-Packardom za podjetje 3Par, ki podobno kot Compellent proizvaja sisteme SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Dell je tedaj predlagal ceno 27,75 dolarja na delnico, kar je postavljalo tržno kapitalizacijo Compellenta na 960 milijonov dolarjev.

Dell je včeraj najavil, da so dokončali prevzem Compellenta. Zanj so odšteli 27,75 dolarja na delnico, kar pomeni, da podjetje vrednotijo na 800 milijonov dolarjev (160 milijonov...

0 komentarjev

Dell kupuje Compellent

Gibanje cene delnice Compellenta letos

Slo-Tech - Dell je potrdil, da bo kupil podjetje Compellent, ki proizvaja sisteme SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Prejšnji teden so na pogajanjih največkrat omenjali ceno 27,50 dolarja na delnico, končna cena pa bo znašala 27,75 dolarja na delnico, kar je manj od včerajšnje borze cene 28,30 dolarja. Dell bo tako za celo podjetje odštel 960 milijonov dolarjev, neto cena pa bo znašala 820 milijonov dolarjev - preostanek so gotovinska sredstva Compellenta. Če bodo Compellentovi delničarji podprli predlog, naj bi bil prevzem končan v začetku prihodnjega leta.

Spomnimo, da je Dell nazadnje poizkušal prevzeti 3Par, ki se ukvarja s podobno tehnologijo, a ga je v ostri vojni premagal HP. To pot...

0 komentarjev