»

Je umetna inteligenca res odkrila nov antibiotik?

Slo-Tech - Ta teden je završalo, ko so mediji poročali, da je umetna inteligenca odkrila nov antibiotik, ki je učinkovit proti bakteriji Acinetobacter baumannii. Abaucin resnično kaže, da onemogoča rast bakterije v modelu mišje rane, a da ga je odkrila umetna inteligenca, je vendarle pretiravanje. Raziskovalci so si pri presejalnih testih več tisoč spojin pomagali z nevronskimi mrežami, o čemer pišejo v reviji Nature Chemical Biology.

Acinetobacter baumannii je problematična bakterija, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija uvršča na seznam groženj za človeštvo zaradi odpornosti na antibiotike. Sodi v skupino ESKAPE (Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa in Enterobacter). Odporna je na številne antibiotike, med drugim karbapeneme in tretjo generacijo cefalosporinov, ki predstavljajo najnovejše orožje v boju proti rezistentnim bakterijam. Povzroča oportunistične okužbe, ki segajo od pljučnice prek meningitisa do...

16 komentarjev

Genski inženiring uničuje nevarne vrste komarjev

vir: NPR
NPR - Laboratorijski poskus v Londonu je potrdil, da uporaba tehnologije potiskanja genov omogoča iztrebljanje populacije nevarne vrste komarja, ki prenaša malarijo.

Med modernimi tehnološkimi principi bo v prihodnosti gotovo eden bolj razvpitih potiskanje genov (gene drive). Gre za skupek načinov, s katerimi dosežemo pospešeno prenašanje in izražanje določenih genov ter s tem lastnosti organizmov - mnogo hitreje, kot je to možno pri naravnem dedovanju. V praksi to pomeni, da bi bilo mogoče neki živalski vrsti v na primer desetih generacijah povsem spremeniti določeno lastnost in recimo napraviti vse zebre samo s pikčastim vzorcem.

Ena prvih dejanskih uporab te tehnologije pa bo najverjetneje šla kar v smeri popolnega...

70 komentarjev

Google in Univerza Jamesa Cooka dosegla velik uspeh pri iztrebljanju komarjev

Slo-Tech - Eden izmed načinov za zniževanje populacije komarjev je gojenje samcev komarjev, ki so zaradi okužbe z bakterijo Wolbachia sterilni in ki potem tekmujejo z zdravimi divjimi samci. Podjetje Verily, ki je v Googlova (oziroma Alphabetova) divizija za raziskave ved o življenju, je v Avstraliji v sodelovanju z državno raziskovalno agencijo CSIRO in Univerzo Jamesa Cooka od novembra lani do letošnjega junija izpustila več milijonov okuženih samcev invazivne vrste Aedes aegypti. Rezultati so osupljivi.

V zvezni državi Queensland so na območjih, kjer je potekal eksperiment, zabeležili 80-odstotno zmanjšanje populacije komarjev. Aedes aegypti je neavtohtona vrsta, ki izvira iz Afrike in je prenašalec številnih bolezni, denimo...

32 komentarjev

Google gre z ekološkim inženiringom nad komarje

Kombi za izpust komarjev

Slo-Tech - Verily, podružnica podjetja Alphabet, ki se je nekdaj imenovala Google Life Sciences, je začela izvajati prvi preizkus v naravi. V boju proti komarjem, ki so v kalifornijski čedalje večji problem zaradi invazivne vrste Aedes aegypti (komar ščitar), bo Google izpustil 20 milijonov samcev te vrste v okolici Fresna. To bodo počeli do konca leta (20 tednov), torej približno milijon komarjev na teden. Izpuščeni komarji bodo sterilni, s čimer bodo skušali zajeziti širjenje te vrste. S tem želijo zatreti enega izmed pomembnih prenašalcev virusov zika, dengue in chikungunya.

Komarje so namreč načrtno okužili z bakterijo Wolbachia, ki ljudem ni nevarna, pri komarjih pa povzroči, da samice ležejo...

29 komentarjev

Nobelova nagrada 2015 za medicino za boj proti parazitom

Slo-Tech - Znani so prejemniki prve letošnje Nobelove nagrade. Nobelova skupščina pri Inštitutu Karolinska je sporočila, da Nobelovo nagrado za medicino prejmejo irski biokemik William C. Campbell in japonski mikrobiolog Satoši Omoru za odkritja, povezana z novimi načini zdravljenja okužb z zajedavci iz debla nematod, ter kitajska kemičarka Joujou Tu za odkritje novih načinov zdravljenja malarije. S podelitvijo letošnje nagrade Nobelova skupščina pripoznava pomembnost boja proti zajedavcem, ki so tisočletja predstavljali velik problem za človeštvo in povzročali nepotrebno trpljenje. Ker zaradi geografske lege in pomanjkljive higiene prizadevajo zlasti revne države sveta, so bolezni še vedno daleč od izkoreninjenja, zato je boj...

5 komentarjev

Podelili Ig Nobelove nagrade 2015

Slo-Tech - Prihodnji mesec pričakujemo razglasitev letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad, zato so včeraj zvečer podelili tudi Ig Nobelove nagrade. Gre za vsakoletno prireditev, kjer se poklonijo znanstvenikom in povsem resnim raziskavam, zaradi katerih se najprej nasmejemo, potem pa o njih razmislimo. Revija Annals of Improbable Research je, kot je že običajno, v Harvardovem Sanders Theatru organiziral duhovito prireditev, ki vrhunec doseže s spuščanjem papirnatih letal. Večina nagrajencev je nagrade osebno prevzela.

Letošnji nagrajenci so:

  • Kemija: Callum Ormonde in sodelavci za odkritje kemijskega postopka, s katerim lahko do neke mere popravimo posledice, ki jih prinese kuhanje jajca.
  • Fizika:...

10 komentarjev

Nobelova nagrada za medicino 2014

Nobelove nagrade - Kot je že v navadi, se je teden razglasitev letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad pričel z medicino. Letošnji prejemniki te prestižne nagrade so ameriško-britanski profesor kognitivnih nevroznanosti John O'Keefe (polovica nagrade), norveška nevrofiziologinja May-Britt Moser ter njen soprog nevrofizolog Edward I. Moser (skupaj drugo polovico) za odkritje celic, ki v možganih gradijo sistem pozicioniranja.

Okolje, v katerem se...

1 komentar

Zakaj so virusi uporabni: zdravljenje raka, genska terapija, biotehnologija, industrija

Adenovirus

Slo-Tech - Rak, ki ga nekateri primerjajo s kugo modernega časa, je pravzaprav oznaka za ogromno množico različnih obolenj, ki jih združuje ena skupna lastnost. Zaradi različnih razlogov se v določenem tipu celic v telesu zgodi mutacija, zaradi katere celice prenehajo opravljati svojo funkcijo in se začnejo nenadzorovano deliti. Na ta način porabljajo energijo in hranilne snovi v telesu in izrivajo zdrave celice, zaradi česar je nezdravljena bolezen smrtna. Vzroki za mutacije so nadvse različni, prav tako pa so različne metode zdravljenje. Klasične metode so kirurška odstranitev malignega tkiva, njegovo obsevanje in kemoterapija. V vseh primerih poizkušamo iz telesa odstraniti ali ubiti rakave celice, pri čemer se kolateralni škodi na zdravih celicah ne moremo izogniti; stranski...

11 komentarjev

Nobelova nagrada za mir 2011

Slo-Tech - Z razglasitvijo prejemnikov letošnje Nobelove nagrade za mir, ki jo podeljuje Norveški odbor za Nobelovo nagrado, se je sklenil letošnji teden razglasitev Nobelovih nagrajencev. Nagrado prejmejo Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee (obe Liberija) in Tawakel Karman (Jemen) za svoj "nenasilni boj za varnost žensk in zaščito pravic žensk v delu za svetovni mir".

Ellen Johnson Sirleaf je bila leta 2006 prva demokratično izvoljena ženska predsednica v Afriki, in sicer v državi Liberiji. S svojim delom se zavzema za vzdrževanje miru v Liberiji, socialni in ekonomski razvoj ter izboljšanje položaja žensk. Leymah Gbowee je prav tako delovala v Liberiji, kjer je kot mirovna aktivistka leta 2002 ustanovila gibanje Women of Liberia Mass Action for Peace. Z njim je mobilizirala in organizirala ženske tudi preko medetničnih ločnic za nenasilne proteste in pozive, s čimer so končale državljansko...

5 komentarjev

Nobelova nagrada za medicino 2011

Slo-Tech - Prvi teden v oktobru je tradicionalno namenjen Nobelovim nagradam in tudi letos je tako. Začne se z Nobelovo nagrado za medicino, katere prejemnike je danes ob 11.30 uri v Stockholmu objavila Švedska kraljeva akademija znanosti. Letošnjo nagrado za dosežke na področju medicine prejmejo Bruce Beutler (ZDA), Jules Hoffmann (Luksemburg) in Ralph Steinman (Kanada) za delo na področju imunologije.

Bruce Beutler in Jules Hoffmann...

10 komentarjev