»

Zanimiva Leadtekova kartica

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kljub Herculesovi odpovedi številni proizvajalce še vedno veselo napovedujejo nove kartice. Med temi je tudi Leadtek, ki je pred kratkim napovedal serijo kartic na procesorju GeForce 4 MX, sedaj pa je povzročil še manjše razburjenje s svojo kartico WinFast a250 Ultra GeForce4 Ti4600. Tukaj ne gre samo za to, da bo kartica nosila neemiksovsko različico čipa GeForce 4, ampak tudi za zanimiv dizajn. Leadtek se je namreč odločil, da pomnilnik in grafični čip pokrije z ogromnim hladilnim rebrom, ki ga bosta hladila dva ventilatorja. Mnenja o učinkovitosti takega hlajenja so si deljena, vendar pa je Leadtek naredil dobro rešitev, ki bo še v večji meri preprečila pregrevanje pomnilnika, ki se na hitrih karticah rad prav nenormalno segreje. Slika: ...

2 komentarja

Hercules ne bo proizvajal GeForce 4 kartic

Guru 3D - Hercules, eden izmed največjih in najbolj uglednih proizvajalcev grafičnih kartic, se je presenetljivo odločil, da ne bo proizvajal kartic, ki bodo bazirale na čipu GeForce 4. Uradni odgovor podjetja Guillemot, ki je lastnik Herculesa, se glasi, da so si izbrali kanadsko podjetje ATI in da to zadostuje njihovim potrebam. Je kriva Nvidia? Malo verjetno, saj so se že pred časom pojavljale novice, da sta se Hercules in Nvidia resno sprla in da Hercules zato ne bo deležen čipov GeForce 3. No, čipe GeForce 3 smo vseeno dočakali na Herculesovih karticah. Je mogoče problem v samih čipih GeForce 4? Ne vem, vendar vam lahko namignem, da naši bralci nad novim čipom po komentarjih sodeč zagotovo niso ravno navdušeni. Skratka škoda, da je Hercules dal košarico Nvidii, saj so znali narediti zares dobre kartice na čipih tega podjetja.

7 komentarjev

Leadtekovi GeForci 4 MX

X-Bit Labs - Številni proizvajalci grafičnih kartic se zavzeto pripravljajo na peti februar, ko naj bi Nvidia vesoljnemu ljudstvu prikazala zmogljivost svojih čipov naslednje generacije. Na ta skoraj zgodovinski trenutek se je vneto pripravil tudi Leadtek, ki ga številni poznamo po posrečenih rešitvah na čipih GeForce2 MX in GeForce 3. Predstavil nam je, katere kartice bomo v prihodnosti vtaknili v AGP režo svoje matične plošče:
  • Leadtek GeForce4 MX420 bo najpočasnejši model, ki bo opremljen s 64 MB pomnilnika SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz. Frekvenca grafičnega čipa bo seveda višja - 250 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX440 bo malce bolj zmogljiv model, ki bo vseboval kar 64 MB DDR SDRAM pomnilnika in malce hitrejši grafični čip, ki bo deloval s frekvenco 275 MHz. Pomnilnik bo deloval s 400 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX460 bo sestavljena iz 300 MHz grafičnega čipa in bo izdelana v dveh različicah. Prva bo vsebovala 64 MB DDR SDRAM in druga različica 128 MB DDR SDRAM (končno!) pomnilnika, ki bo...

4 komentarji

GeForcev še in še ...

več strani - Danes sem se odločil, da malo počistim svoj slavni "link database", in ugotovil, da se kar precej linkov nanaša na kartice z GeForce x čipom. No, ker so se nekatere GeForce kartice s čipi GeForce 2 GTS/Pro in GeForce 2 MX že tako pocenile, da si jih lahko privoščijo še tako škrti, tiste z GeForcem 3 pa se bodo vsak čas, sem vam za pomoč pri odločanju naredil nekakšen seznam. Do svoje porcije pa bodo prišli tudi tisti, ki kartice s temi čipi tudi navijajo. Gremo lepo po vrsti:

GeForce 2 MX: GeForce 2 GTS/Pro: Quadro 2 Go: GeForce 3:

0 komentarjev

Prvi testi Athlona4

Slo-Tech - Nemška revija C'T je objavila ekskluzivne prve benchmark teste Athlon4 (Palomino) procesorjev. Novega Athlona so primerjali s starim TBirdom in Pentiumom III na dokaj povprečnem sistemu (128MB PC100 RAMa, GF2 MX...). Najbolje je, da si kar ogledate spodnjo tabelo:

Procesorji Grafika 3DMark Quake 3 Unreal PovRay C3D Sysmark
AMD Palomino GeForce MX 5462 133 42 808 13,9 190
AMD Thunderbird GeForce MX 5296 124 40 800 13,0 186
Intel Coppermine GeForce 2 go 5216 114 38 698 11,2 154
Intel Coppermine ATI Rage 3075 95 37 698 11,3 156

V najboljšem primeru je Palomino TBirda prehitel za kakšnih 7%. To vsekakor ni slabo, še posebej, če upoštevamo PC100 pomnilnik, ki je bil uporabi. Novi Palomino v kombinaciji z DDR pomnilnikom bi znal biti nadvse zanimiva opcija, še posebej glede na nizke cene, ki jih lahko pričakujemo. Še vedno pa je vprašanje, kako se bo kosal z novim Intelovim Northwood jedrom. Thnx slycer....

6 komentarjev

Britanija kot center globalnega cyber-raziskovanja

Jaz - Hvala Tomiju, ker me je opozoril na zares zanimivo novico na The Registeru. Govori o določeni mega bogati Stephanie Shirley, ki je Oxfordski univerziteti donirala 10 milijonov funtov za ustanovitev "The Oxford Internet Institute", ki naj bi postal center globalnega cyber raziskovanja. OII center naj bi se nahajal v Balliol fakulteti, ukvarjal pa naj bi se z raziskovanjem internet zdravstva, vpliva interneta na glasbo in umetnost itn. Me prav zanima kaj se bo iz tega izcimilo, še posebej glede na zadnje afere, ki obkrožajo Oxfordski inštitut v povezavi z internetom. Kot veste, je Oxford prejšnji mesec začel s SETIju podobnim projektom, ki naj bi pomagal odkriti zdravilo za rak, toda kmalu se je izkazalo, da so računsko moč prijavljenih računalnikov (okoli 25.000) prodajali najboljšim ponudnikom. Krneki...

2 komentarja

AltaVista edini search na internetu?!

The Register - Eh, v teh dneh me nič več ne preseneča... Niti to, da Altavista namerava tožiti oziroma izterjati denar od VSEH iskalnikov na internetu, ki uporabljajo robote ali indeksiranje (z drugo besedo: ČISTO VSEH). Mogoče se to zdi podobno glupo kot trditve BTja, da so lastniki hyperlink povezav, toda Altavista dejansko poseduje skoraj 40 patentov na take in podobne iskalne tehnologije in vsak iskalnih na internetu kršni vsaj par le-teh. Kaj se bo iz tega izcimilo se še ne ve (in niti nočem ugibat), toda v primeru zmage Altaviste bi bil ogrožen obstoj celotnega interneta. Jaome . Več informacij najdete tukaj (priporočam...).

14 komentarjev