»

Zares konec brezplačnih nadgradenj z Windows 7 in 8 na 11

vir: Neowin
Neowin - Čeprav Microsoft tega že nekaj let ni obešal na veliki zvon, je bil ostanek nekdanje brezplačne nadgradnje z Windows 7 ali 8 na Windows 10 in pozneje 11 še vedno delujoč. Windows 11 je bilo možno na sveže namestiti in aktivirati s ključi za Windows 7/8. Tak režim je veljal od leta 2015, ko so ponudili brezplačno nadgradnjo v prvem letu (do 29. julija 2016), a je nikoli niso zares onemogočili. Sedaj se politika vendarle spreminja.

Microsoft je minuli mesec uradno obvestil partnerje, da brezplačna posodobitev z Windows 7/8/8.1 na Windows 10 ali 11 ni več mogoča. To pa se bo zgodilo postopoma. Stari ključi še vedno aktivirajo Windows 11 22H2, medtem ko za novo beto verzijo (Canary build) to ni več mogoče. Še vedno pa je možna nadgradnja z Windows 10 na Windows 11.

Za obstoječe uporabnike se ne spreminja nič. Kdor je že aktiviral svojo kopijo, jo bo lahko uporabljal še naprej. To bo veljalo tudi za ponovne namestitve na isti računalnik, saj je aktivacijski žeton vezan na strojno...

16 komentarjev

"Fantje, mislim, da sem skrekal Doom Eternal. Resno."

vir: Flickr

Slo-Tech - Tako se je na Redditu glasil zapis srečnega najditelja zagonske datoteke brez DRM zaščite za pravkar izšlo igro Doom Eternal. Če se spomnite, iziti bi morala že lani novembra, pa ni, doletela jo je preložitev in avtorji, Id Software ter predstavniki založbe Bethesda so tedaj zagotavljali, da bodo vmesni čas porabili za izboljšave. Pričakovanja nostalgikov so bila namreč velika, prejšnja inkarnacija je namreč pred štirimi leti navdušila tako igralce kot kritike.

Včeraj si je bilo igro končno moč prenesti v zameno za 50 USD in eden prvih kupcev je med brskanjem po namestitvenih datotekah odkril mapo z dodatno izvršilno datoteko, ta je bila enakega imena, a precej manjša po velikosti. Izkazalo se je, da je z njo moč zamenjati originalno datoteko, s tem pa Doom Eternal pognati brez zloglasne zaščite Denuvo. Najditelj je zadevo brž razkril javnosti in splet so nemudoma preplavile šale o tem, kako so si pri ID Software sami skrekali igro.

Pri Bethesdi so sicer pohiteli in popravili...

34 komentarjev

Brezplačna nadgradnja na Windows 10 še vedno mogoča

Microsoft - Čeprav je Windows 10 izšel pred dvema letoma in pol ter je sprva predvideval enoletno možnost brezplačne nadgradnje, je ta še vedno mogoča. Prvo leto je bilo moč Windows 7 in Windows 8 povsem legalno nadgraditi na Windows 10 brez kakršnikoli omejitev, pozneje pa se je bilo treba malce znajti. Microsoft je možnost nadgradnje pustil odprto za ljudi, ki so uporabljali kakšne tehnologije za pomoč uporabnikom (assistive technology). Prvotni razlog je bila slaba podpora zanje v Windows 10, a sčasoma so jo uredili. Kljub temu je možnost za nadgradnjo ostala, le klikniti je bilo treba.

Microsoft je lani proti koncu leta vendarle sporočil, da bo 31. decembra 2017 konec tudi te možnosti. A z novim letom je Microsoft ocenil, da bi to možnost še malce podaljšal, zato so na spletni stran potihoma skrajni rok prestavili na 16. januar letos. Če ne bo kakšnih...

79 komentarjev

Izteka se možnost brezplačne nadgradnje na Windows 10

Slo-Tech - Poltretje leto po izidu bo možnosti za brezplačno nadgradnjo na Windows 10, kot kaže, vendarle konec. Spomnimo, da je Microsoft v prvem letu po izidu vsem uporabnikom Windows 7 in 8 ponujal brezplačno nadgradnjo na Windows 10, pri čemer je bil tako vztrajen, da se je marsikomu nova verzija namestila nehote. Ko se je lani julija ta možnost iztekla, je Microsoft pustil odprto veliko luknjo, kako smo lahko še vedno zakonito prišli do brezplačnega Windows 10. Kdor je uporabljal kakršnokoli posebno tehnologijo (assistive technology), je lahko brez časovne omejitve nadgradil na Windows 10. Na spletnih straneh je pisalo le, da bodo o spremembi pogojev pravočasno obvestili.

Microsoft je tedaj uradno zapisal, da ta luknja ni namenjena izkoriščanju. Vladalo je prepričanje, da je Microsoft...

71 komentarjev

Microsoft z novimi triki za namestitev Windows 10

Zaprtje tega okna obdrži načrtovano nadgradnjo

Slo-Tech - Microsoftovo ponujanje brezplačne nadgradnje z Windows 7 in novejših na Windows 10, ki bo na voljo do 29. julija, gre uporabnikom že pošteno na živce, ker so v Redmondu čedalje agresivnejši. Zaradi novega pojavnega okna, v katerem tudi klik na X pomeni strinjanje z nadgradnjo, je precej uporabnikov po nesreči namestilo Windows 10 na svoje računalnike. Microsoft medtem odvrača, da želijo zaradi bližajočega se roka za brezplačno nadgradnjo uporabnikom pomagati nadgraditi na najboljšo verzijo Windows.

Do decembra je bil Windows 10 neobvezna posodobitev, ki jo je bilo treba v Windows Update posebej izbrati za nadgradnjo. Potem je Microsoft prestavil Windows 10 med priporočene posodobitve, kar je povzročilo, da je kopica...

131 komentarjev

Windows 10 na 300 milijonih naprav

The Windows Blog - Ko je Microsoft lani izdal Windows 10, si je tudi spričo brezplačne nadgradnje v prvem letu zadal cilj, da do konca leta 2018 Windows 10 pristane na milijardi naprav. Počasi se bliža konec enoletnega obdobja, v katerem je nadgradnja brezplačna, v tem času pa si je Windows 10 namestilo 300 milijonov ljudi, pravi Microsoft. Aktivnih uporabnikov je 270 milijonov.

Brezplačna nadgradnja se bo iztekla 29. julija, če seveda Microsoft ne bo podaljšal akcije. Kasneje bo po trenutnih načrtih nadgradnja iz Windows 7 ali Windows 8 stala okrog 120 evrov (verzija Home). Če želi Microsoft prispeti do milijarde namestitev, bo to s plačljivo nadgradnjo precej težje, saj bo v tem primeru večina namestitev posledica nakupa nove strojne opreme. Letno se proda okrog 250 milijonov...

541 komentarjev

Hočeš nočeš je Windows 10 tu

The inquirer - Microsoft je zelo agresiven v svojih poizkusih, da bi čim več ljudi prepričal v nadgradnjo na Windows 10. Brezplačna nadgradnja z Windows 7 in novejših je lepa gesta, samovoljen prenos brez obvestila uporabniku pa mejo že presega. Kdor ima vključen samodejen prenos posodobitev za Windows, bo Windows 10 dobil na disk, ne da bi vedel.

Uporabniki so namreč opazili, da se je na disku znašla mapa $Windows.~BT, ki meri 3,5 do 6 GB. V njej so vse namestitvene datoteke za Windows 10, četudi sploh niso sodelovali pri rezervaciji Windows 10 pred izidom oziroma niso izbrali posodobitve po izidu.

Microsoft je potrdil, da gre dejansko za namestitvene datoteke za Windows 10. Zapisali so, da ob vključeni možnosti samodejnega prenosa...

76 komentarjev

Z novimi posodobitvami tudi Windows 7 in 8 razgaljata uporabnike

Extremetech - V Windows 10 je precej polemik sprožilo odkritje, da s privzetimi nastavitvami operacijski sistem Microsoftu pošilja ogromno podatkov o uporabniku. Gre za program CEIP (Customer Experience Improvement Program), ki za izboljšanje uporabniške izkušnje Microsoftu sproti pošilja podatke o iskanju ipd. Program je mogoče izključiti, a to popolnoma ne ustavi prenosa vseh podatkov. Zaradi tega so nekateri začasno odložili nadgradnjo in vztrajajo na Windows 7 in 8, ki doslej nista razgaljala uporabnikov v tolikšni meri. A to se je spremenilo.

Microsoft je minuli teden izdal štiri popravke (KB3068708, KB3022345, KB3075249 in KB3080149), ki ne sodijo med varnostne popravke. Namesto tega uvajajo novo funkcionalnost, in sicer storitev Diagnostics and Telemetry, ki počne isto kot Windows 10. Po namestitvi začne na naslova...

131 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Windows 10 le ne bo brezplačen

Ars Technica - Slaba novica za vse pirate je, da Windows 10 ne bo brezplačen zanje. Če je Microsoft še minuli teden zatrjeval, da bo nadgradnja na Windows 10 mogoča z vseh kopij Windows 7 ali 8 ne glede na stanje licence, je to le pol resnice. Windows 10 bo že mogoče namestiti, a bo sistem ostal neaktiviran oziroma nepristen (non-genuine). Z drugimi besedami to pomeni, da se ne bo spremenilo nič.

Zakaj je Terry Myerson tako nerodno napovedal splošno amnestijo, je več teorij. Morebiti je šlo dejansko nerodnost, morebiti za premeten PR-trik, morebiti pa v Redmondu pač niso vsi vedeli, kakšno bo licenciranje v prihodnosti. Microsoft je sedaj namreč uradno potrdil, da odpustkov ne bo. Microsoft bo le...

87 komentarjev

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev