»

Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Slo-Tech - Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

...

71 komentarjev

Podpore za Windows 10 Mobile bo konec, Microsoft priporoča Android ali iOS

Slo-Tech - Letos bo Microsoft uradno ukinil podporo za svoj nesojeni mobilni operacijski sistem Windows 10 Mobile, ki ni uspel prepričati uporabnikov, so sporočili iz Redmonda. Podpora se izteka 10. decembra 2019, Microsoft pa vsem uporabnikom svetuje, da čim prej prestopijo na Android ali iOS. Konec podpore pomeni, da ne bodo več izdajali varnostnih popravkov, čeprav naprave same po sebi ne bodo nehale delovati. Mimogrede - to ni kaj bistveno drugače od nešteto verzij Androida, ki jih proizvajalci telefonov običajno nehajo podpirati že po dveh letih, in odtlej so tudi ti uporabniki brez varnostnih posodobitev.

Microsoftov mobilni operacijski sistem Windows Phone je svojo pot neslavno končal že julija 2017, njegov...

103 komentarji

Windows Mobile, kdo bo tebe ljubil?

Slo-Tech - Minuli mesec je celo Bill Gates v intervjuju za Fox News priznal, da uporablja telefon z Androidom, na katerem pa je sicer precej Microsoftove programske opreme. Pogled na tržne deleže pritrjuje smiselnosti tega početja – Android prepričljivo vodi z 80 odstotki, sledi iOS z 20 odstotki, vsa ostala konkurenca pa se prebije v rang zaokrožitvene napake. Je sploh še prostor za tretjega? Poizkusov je bilo več, od Windows do Firefox OS in BlackBerryja, a nikomur ni prav zares uspelo.

Da Microsoft počasi obupuje nad mobilnim segmentom, je priznal tudi Joe Belfiore, podpredsednik oddelka za Windows. Dejal je, da nove funkcije in podpora strojne opreme za Windows 10 Mobile ni več prioriteta. Še vedno bodo pripravljali popravke, a kaj več od rednega servisiranja ne moremo pričakovati.

Microsoft kot glavni razlog navaja...

205 komentarjev

Microsoft pokazal Windows 10 za ARM, ki bo podpiral x86

Slo-Tech - Na WinHEC-u (Windows Hardware Engineering Community), ki danes poteka v kitajskem Šendženu, je Microsoft pokazal, kako resno misli z Windows 10 in ARM. Windows 10 bo namreč mogoče poganjati tudi na platformi ARM. Prihodnje leto bo Qualcomm izdal procesorje, ki bodo sposobni poganjati Windows 10, ki bo za ARM emuliral x86. Torej bomo na njih lahko poganjali čistokrvni Windows 10 za 64-bitno PC-arhitekturo in ne kakšne oskubljene verzije, kot je bil na primer Windows RT. Če se to sliši zapleteno, povejmo takole - kodo za emulacijo bo vseboval Windows 10, a bo moral biti tudi ARM-procesor na to pripravljen.

Glavni problem Windows RT ni bila hitrost, temveč funkcionalnost. Ker je šlo za drugo platformo, smo potrebovali nove aplikacije, teh...

23 komentarjev

Microsoft preizkuša reklame v meniju Start v Windows 10

Beta News - Na pametnih telefonih so v brezplačnih aplikacijah oglasi nekaj običajnega, saj (tudi) od tega avtorji teh aplikacij živijo. Na računalnikih v ekosistemu Windows se od reklam vse bliska na spletu, medtem ko jih programi skoraj nimajo, razen kakšnih brezplačnih (freeware ali freemium). Lahko pa bi jih imeli. Microsoft preizkuša, kako bi se obnesli oglasi za aplikacije v meniju Start.

Ob tem se velja spomniti na Mozillo, ki je pred poldrugim letom razmišljala o vpeljali reklam v Firefox. Zamisel ni bila preveč dobro sprejeta in nekaj mesecev pozneje so sporočili, da je ne bodo udejanjili. Microsoftov poizkus je taktnejši.

V razvojnem kanalu (program Windows Insider) so se v meni Start...

43 komentarjev

Windows 10 bo onemogočil piratske igre in neavtorizirano opremo

[dodaj]

WinBeta - Microsoft je v novi verziji operacijskega sistema Windows 10 posodobil pogoje uporabe (Services Agreement) z dikcijo, ki je dvignila precej prahu. Po novem si namreč Microsoft jemlje pravico, da uporabniku prepreči dostop do storitev, igranje piratskih verzij iger ter uporabo neavtoriziranih naprav. Prav tako lahko zahteva posodobitev programske opreme za nadaljnji dostop do storitev.

Zanimiva je definicija piratskih verzij iger in neavtoriziranih naprav, ki očitno izpušča preostalo piratsko programsko opremo. Kaj so neavtorizirane naprave, ni nikjer opredeljeno, kar prav tako vzbuja nelagodje. Zelo verjetno je ta odstavek napisan z mislijo na Microsoftove igralne konzole, kjer je stopnja piratstva precej visoka. Ker bo Windows 10 deloval na osebnih računalnikih, konzolah, pametnih telefonih, tablicah,...

200 komentarjev

Windows RT bo dobil nadgradnjo, ki ne bo Windows 10

Slo-Tech - Že nekaj časa je znano, da je Windows RT, kakor se imenuje verzija Osmice za arhitekturo ARM, nekakšno slepo črevo, saj njegovi uporabniki ne bodo imeli možnosti nadgradnje na Windows 10. Vseeno pa to ne pomeni, da ne bodo deležni nobene nadgradnje, saj Microsoft za prihodnji mesec načrtuje izid Windows 8.1 RT Update 3, ki bo prinesel manjšo podmnožico dobro it Desetice.

Zdi se, da se pri Windows od leta 1995 vse vrti okrog menija Start, pa če ga aktualni uporabniški vmesnik ima ali ne. Zato ni presenetljivo, da nova nadgradnja prinaša izboljšan meni Start tudi za Windows RT, hkrati pa še prenovljen zaslon za zaklep (lock screen). Podobno je Microsoft poskrbel tudi za uporabnike Windows Phone 7, ki niso mogli nadgraditi na Windows Phone 8; dobili so Windows Phone...

11 komentarjev

Nokia in Windows Phone sta zgodovina

Slo-Tech - Pravzaprav je pričakovano, da bo Microsoft po prevzemu dela Nokie, ki razvija in proizvaja mobilne telefon, upokojil blagovno znamko Nokia. To dokazujejo tudi dokumenti, ki so ušli na internet, medtem ko Microsoft uradnih informacij ne daje. Že telefoni, ki bodo prišli v prodajo v letošnji božični nakupovalni sezoni, ne bodo imeli več oznake Nokia. Lumia bo tako preprosto Lumia.

Precej manj pričakovana pa je ukinitev blagovne znamke Windows Phone, v promocijo katere je Microsoft vložil veliko. Windows Phone bo po novem kar Windows, kar nakazuje na postopno zlivanje operacijskih sistemov Windows in mobilnega Windows Phone. To je nakazal že Windows Phone 8.1, saj so aplikacije zanj združljive tudi z Windows RT (verzija za...

54 komentarjev

Windows 8.1 RT umaknjen zaradi težav, že popravljen

Ars Technica - Le dva dneva po izidu nove verzije Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8.1 so morali v Redmondu umakniti inačico za arhitekturo ARM. Windows 8.1 RT je bil prek spletne trgovine Windows Store brezplačno na voljo le dva dni, potem pa so pretehtale pritožbe uporabnikov o nepojasnjenih težavah po nadgradnji.

Uradna razlaga iz Redmonda je sila skopa. V odgovoru na vprašanje so zapisali, da se je zgodila "situacija, ki vpliva na omejeno število naprav...

117 komentarjev

Windows Phone 8.1 prinaša precej novosti

SuperSite for Windows - Paul Thurrott se je razpisal o prihajajoči verziji operacijskega sistema za Microsoftove oziroma Nokiine telefone, Windows Phone 8.1. Najbolj očitna sprememba bo bržkone ukinitev fizičnega gumba Nazaj, ki so ga ti telefoni doslej imeli. Microsoft pravi, da je to edina logična poteza, ker uporabniki niso nikoli zares dojeli funkcije tega gumba.

V bistvu jih je imel več. Ta gumb v aplikaciji odpre prejšnjo stran in to ponavlja tako dolgo, dokler niso na prvi stran; potem aplikacijo zapre. Toda uporabniki so namesto večkratnega pritiska na ta gumb raje kliknili na gumb Start in na začetnem zaslonu izbrali želeno aplikacijo. Ima pa ta gumb še eno pomembno funkcijo, in sicer z daljšim pritiskom odpre okno za večopravilnost, kjer vidimo vse odprte aplikacije. Če bo...

49 komentarjev

Razvoj Windows za 64-bitni ARM v teku

Techworld - Ko je Microsoft napovedal, da bo Windows 8 izšel tudi za platformo ARM (Windows RT), in ko je ARM naznanil izid 64-bitne verzije svojih procesorjev, je bilo današnjo novico pravzaprav pričakovati. Slej ali prej bo izšel tudi Windows za 64-bitni ARM. Kot pravijo v ARM, se bo to zgodilo raje prej kakor slej.

Ian Forsyth iz ARM je povedal, da konkretnih datumov ne more komentirati, a da je razvoj Windows 8 za 64-bitne ARM-jeve procesorje v teku. Microsoft je namreč pretekli teden v sklopu uradne splavitve Windows 8 izdal tudi verzijo za 32-bitni ARM in verzijo za 64-bitni x86. ARM pa je ta teden konkretno naznanil prva procesorja v 64 bitih.

Gre za Cortex-A53 in Cortex-A57, ki bosta osnovana na arhitekturi Armv8. Oba bosta naprodaj od leta 2014 dalje,...

11 komentarjev