»

Wi-Fi, povej, kje kdo v sobi je tej

Slo-Tech - Wi-Fi se že rutinsko uporablja za določevanje makro lokacije, kjer lahko v navezi z GPS daje zelo natančne informacije, kje se nahaja sprejemnik. Na ameriški univerzi MIT pa so ugotovili in pokazali, kako lahko Wi-Fi uporabimo za določanje položaja v prostoru z natančnostjo nekaj deset centimetrov. Zamisel ni nova, je pa nova izvedba in predvsem namen uporabe, saj želijo s tem odpraviti potrebo po geslih.

Fizični priključki običajno niso zaščiteni z geslom, ker se lahko nanje priključimo le, če smo fizično v neki zgradbi. Brezžična omrežja za varovanje potrebujejo gesla, ker signal nekritično sega vse naokoli, tako da nimamo nobenega nadzora, kdo vse ga lahko sprejema. Toda če bi ga imeli, bi gesla lahko odpadla, so razmišljali na MIT-u. Tehnologijo, ki je temu namenjena, so poimenovani...

12 komentarjev

Ubuntu 11.10 je dobil ime

Ozelot

Slo-Tech - Kot je že v navadi v Ubuntu skupnosti, se kmalu pred izdajo nove različice operacijskega sistema najavita tudi oznaka in ime naslednje različice, ki bo šele začela nastajati. Tako je pred nekaj urami je Mark Shuttleworth oznanil ime, ki ga bo nosil Ubuntu 11.10. Predlaganih je bilo kar nekaj bolj ali manj posrečenih imen, med drugimi tudi Oddball Octopus in Orgasmic Oyster.

Na koncu je Mark, po tehtnem razmisleku, ugotovil, da Ubuntu potrebuje ime, ki bo opisovalo skrivnostne možnosti in zmožnosti ter skorajda čudežno vsebino. Novi Ubuntu se bo imenoval Oneiric Ocelot ali po slovensko Zasanjani Ozelot.

Ozelot sicer spada v družino mačk, bolj natančno v rod Felinea. Imenujejo ga tudi škratji leopard, ime, ki je povsem na...

32 komentarjev

Varnost v praksi (1. del) oz. kaj pomeni dobro geslo

Projekt9 - Ste prepričani, da je vaše geslo res tako dobro? Ste se prav ta trenutek nasmejali, ker je vaše geslo pravzaprav bedasto (abc123. asdfasdf, 123456, janeznovak1980,...). Ne bojte se, niste edini. V bistvu je vam podobnih več kot 90%. Pa kaj bi se obremenjevali, ne? Kdo bi pa ugotovil vaše geslo? Saj nima veze z vašim imenom.

Če ste tako prepričani, potem ni potrebe, da bi vam razlagali o tem, da bi geslo "123456" razbili v eni sekundi? Oziroma "abc123" v manj kot pol ure (časi so odvisni od računalniškega procesorja oz. procesorja grafične kartice). Znate prebrati naslednje besede: greg0r, m4rko, ml3ko, let@lo, mavr!ca?

Vse se začne z gesli, podatki, ki jih hranite za njimi pa NISO zaman "zaščiteni".

Tokrat vam na projekt9 predstavljamo malo šolo varnosti, pri čemer vam v prvem delu predstavljamo nekaj koristnih informacij o tem, kako izboljšati geslo, ter kako je Milan prišel do slik na vašem računalniku!

Članek lahko v celoti preberete tukaj.

32 komentarjev

VOLJAblok

vir: Volja
Volja - Volja -- ponudnik brezplačnega interneta v Sloveniji -- je na noge postavila nov servis VOLJAblok.

Pri prvem tovrstnem slovenskem projektu lahko sedaj javno zapišete potek svojega dne, vaša razmišljanja ali pa samo bedarije. Ponujajo vam tudi domene za vaša uporabniška imena. Tako lahko, če je vaše uporabniško ime janez, ustvarite spletni naslov http://janez.blog.volja.net/, na katerega postavite svoj VOLJAblok. Sam sistem je zelo podoben bloggerju -- od navigacije do predlog za obliko strani -- pri čemer je vnos besedil podoben pisanju e-sporočila preko spletnega vmesnika. Skupaj zbrane vse slovenske bloge najdete na Vidmarjevem weblogu.

10 komentarjev

Ponovno obvestilo

Jaz - Ker imamo "rahlo" zapleten postopek prijave, vas PONOVNO prosim, da si vsi, ki vam prijava ni uspela PREBERETE FAQ. V primeru da vam vseeno ne uspe mi to prosim sporočite. Sistem LOČI VELIKE in male črke zato vnesite vaše uporabniško ime in geslo TOČNO tako, kot ste si ga izbrali (z vsemi VELIKIMI in malimi črkami ter PRESLEDKI vred)[:D]Hkrati se za Nedeljo, 10.12.2000 ob 21:00 napoveduje veliko čiščenje neaktiviranih accountov. Brisani bodo vsi neaktivirani starejši od petih dni.

8 komentarjev

Odstranitev neaktivnih accountov

Jaz - Danes so bili odstranjeni accounti, ki obstajajo več kot 4 dni in v tem času niso bili aktivirani. Če je komu med prijavljanjem uspelo narediti account s svojim vzdevkom, vendar ga ni aktiviral lahko sedaj spremeni uporabniško ime v željeno. To storite tako, da se logirate v sistem, kliknete na lastno ime, kliknete na uporabniško ime in nato vpišete željeno uporabniško ime.[:D] Posebno obvestilo: UPORABNIŠKO IME LAHKO BREZ POSREDOVANJA ADMINISTRATORJA SPREMENITE SAMO ENKRAT

0 komentarjev

Prijava

Jaz - Vsi ki ste poslali email z pritožbo o nedelovanju prijave, ga prosim pošljite ŠE ENKRAT. Tokrat na naslov primoz@slo-tech.com. V e-mail OBVEZNO vpišite vaš elektronski naslov, kot ste ga vpisali v obrazec za prijavo ter vaše uporabniško ime. Gesla NI potrebno pošiljati, razen v primeru, da niste prepričani da ga veste[:D]

0 komentarjev

Nedelovanje prijave!!!!

Jaz - Ker dobivam pošto z večinoma enakimi problemi bom naštel nekaj dejstev:
  • Uporabniško ime in geslo sta case sensitive
  • -Aktivacijska koda se NE POŠLJE SAMA, temveč jo morate zahtevati. To storite tako, da se prijavite z VAŠIM UPORABMIŠKIM IMENOM IN GESLOM in nato kliknete pošlji kodo.
  • Koda, ki jo dobite po emailu (ko jo dobite) NI GESLO, za njen vpis SE MORATE PRIJAVITI in nato dobite okence nad katerim piše "Aktivacijska koda". V to okence vpišete aktivacijsko kodo TOČNO TAKO, KOT STE JO DOBILI (brez narekovajev)... To je brez dodatnih presledkov in podobne navlake.
Če komu kljub upoštevanju teh navodil stvar še vedno ne bo delala, naj mi prosim pošlje mail na primoz@slo-tech.com IN V TOPIC NAPIŠE "Ne dela"... Ta mail lahko pošljete tudi luniju, vendar boste v tem primeru čakali dlje, saj ga on samo pošlje naprej meni.

0 komentarjev