»

V Veliki Britaniji in na Irskem požgali že 50 baznih postaj

BBC - Britanski mobilni operaterji so potrdili, da so med velikonočnimi prazniki neznanci napadli še 20 baznih postaj. Šlo je večinoma za požige, ki so se zgodili v različnih mestih v Angliji, Walesu in na Škotskem. Nadlegovanja osebja v tem času niso zabeležili. To je sicer manj požigov, kot so jih zaznali teden dni pred tem, a kaže na zaskrbljujoč trend. Ne gre več le za posamezne incidente, temveč koordiniran napade. Doslej so jih zabeležili že okrog 50. Eden izmed napadov je prizadel postajo, ki je povezljivost zagotavljala v bolnišnici Nightingale v Birminghamu. V nekaterih primerih je policija že izsledila domnevne storilce in jih aretirala. So pa ti napadi nevarni, saj so morali v Dagenhamu zaradi goreče bazne postaje evakuirati okoliške prebivalce. Z ognjenimi zublji se je borilo 25 gasilcev.

Napadi niso omejeni na Veliko Britanijo. Poročali smo že o požigih baznih postaj na Nizozemskem, sedaj pa o napadih poročajo tudi iz Irske. Tam so neznanci na veliko noč zažgali dve bazni...

77 komentarjev

Kaj bo prinesel 5G

Slo-Tech - O prihajajoči generaciji mobilnih povezav in preizkušanju tehnologij beremo čedalje pogosteje, a v resnici si 5G vsak proizvajalec trenutno predstavlja po svoje, saj enotnega standarda še ni. Dobiti ga imamo novembra, ko bo Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) po vsej verjetnosti potrdila osnutek tehničnih zahtev za IMT-2020, ki so ga predstavili ta teden. V njem so zapisane tehnične zahteve, ki jih morajo omrežja 5G izpolnjevati. Ko bodo tehnične zahteve znane, sledi dejanska praktična implementacija standarda.

Bazne postaje (posamezne celice) za 5G bodo morale podpirati skupno hitrost 20/10 Gb/s, ki se bo razdelila med vse povezane naprave. Na kvadratni kilometer bodo morale podpirati milijon povezanih naprav, kar ni tako veliko, kot se sliši. 5G namreč...

60 komentarjev

Omrežja 5G bodo podpirala 20 Gb/s

Slo-Tech - Mednarodna zveza za telekomunikacije (ITU) je na kongresu v San Diegu potrdila preliminarno definicijo prihajajočega standarda 5G za mobilna omrežja naslednje generacije, medtem ko končno različico pričakujemo oktobra. Bistvena specifikacija je prenosna hitrost 20 Gb/s na nivoju omrežja, kar je dvajsetkrat več od 4G. To pomeni, da si lahko končni uporabniki obetajo hitrosti od 100 do 1000 Mb/s. 5G bo pripravljen na internet naprav, tako da naj bi na kvadratnem kilometru omogočal povezljivost milijona pametnih naprav s povprečno hitrostjo 100 Mb/s. Trenutno je pri nas teoretična omejitev 4G 150/50 Mb/s, v praksi pa so hitrosti glede na obremenitev omrežja sorazmerno nižje.

Delovna skupina za 5G pri ITU bo v letih 2016-2018...

11 komentarjev

Ericsson preizkuša tehnologijo za 10-gigabiten 5G

Computerworld - Mobilna omrežja pete generacije (5G) so sicer še nekaj let oddaljena, saj niti 4G še ni razširjen po vsem svetu - tudi pri nas je pokritost bolj luknjičasta - a razvoj poteka že s polno paro. Ericsson že testira tehnologijo, ki obljublja hitrosti do 10 Gb/s in zelo nizke zakasnitve, so sporočili. Ob tem velja poudariti, da seveda Ericsson ni edini, ki se ukvarja s 5G. Delujoče prototipe imajo tudi na Japonskem, v finskih Nokii, Veliki Britaniji iv ZDA.

Na odprtem so že dosegli hitrosti 2 Gb/s, v svojem laboratoriju na Švedskem pa celo 5 Gb/s. Testiranje trenutno poteka s kombijem, ker je tehnologija še prevelika, da bi jo prenašali naokoli. Kombi se vozi po Stockholmu in preverja hitrost povezave.

Tako visoke hitrosti so dosegljive, ker uporabljajo MIMO...

9 komentarjev

Britanci dosegli 1 Tb/s prek 5G

Slo-Tech - Raziskovalni z Univerze v Surreyju so v laboratoriju dosegli hitrost brezžičnega prenosa podatkov 1 Tb/s na tehnologiji, ki bi lahko postala 5G. Čeprav nova generacija podatkovnega prenosa po mobilnih omrežjih še ni standardizirana, podjetja po celem svetu že preizkušajo nove možnosti. Samsung je na primer dosegel 5 Gb/s, Japonci pa še dvakrat več. Estonci kanijo do leta 2020 hitrost še podeseteriti.

Britanci so dosegli 1 Tb/s, a je treba takoj povedati, da gre za laboratorijski test, medtem ko sta Samsungov in japonski rezultat iz realnega sveta. V SUrreyju so podatke pošiljali na razdalji 100 metrov v delu spektra okrog 100 MHz, kaj več pa niso povedali. Dodali so še, da preizkuse izven laboratorijskega okolja pričakujemo v letih 2016-2017, prve...

13 komentarjev

Estonija bo prihodnje leto postavila omrežje 5G

ZDNet - Estonski mobilni operater EMT bo prihodnje leto postavil pilotsko mobilno omrežje 5G, ki v teoriji omogoča brezžični prenos podatkov s hitrostjo 100 Gb/s, v Estoniji pa naj bi dosegal realne hitrosti okrog 4,4 Gb/s. Konkurenca ne spi in prav tako obljublja 5G, čeprav nekaj let pozneje. Do konca desetletja pa naj bi bil 5G nekaj povsem običajnega.

Najbolj zanimivo je dejstvo, da 5G sploh še ni standardiziran, kar pa ne omejuje testov po celem svetu. Samsung je že uspel prenašati podatke s hitrostjo 7 Gb/s, nekaj podobnega pa uspeva tudi Japoncem. V Evropi so najnaprednejši Skandinavci in finska Nokia naj bi 5G testno zagnala že letos.

Tehnični direktor EMT-ja Tiit Tammiste pojasnjuje,...

43 komentarjev

Samsung dosegel 7 Gb/s prek 5G

Samsung - Čeprav je standard 4G LTE še zelo svež in se še vedno nadgrajuje, proizvajalci mobilnih telefonov in omrežne opreme že preizkušajo njegove naslednike. Do uradne standardizacije 5G nas loči še precej časa, a to ni ustavilo Samsunga, Ericssona in Nokie pri testiranju prototipov. Korejci so uspeli doseči rekorden prenos s hitrostjo 7,5 Gb/s.

Tolikšno hitrost prenosa podatkov so dosegli z uporabo frekvence 28 GHz, ki so jo preizkušali že lani. V tem času so hitrost prenosa povečali za sedemkrat. Frekvenčno območje 28 GHz se v današnjih tehnologija še ne uporablja, ker so visoke frekvence manj odporne na ovire; zaradi tega danes vztrajamo v pasu 800 MHz - 2,6 GHz. Samsung trdi, da lahko te težave omilijo z lastno tehnologijo HAAT (Hybrid...

0 komentarjev

Japonci testirajo 5G

SonyEricsson - Sicer naslednji standard mobilne telefonije (5G) še ni dorečen in standardiziran, a proizvajalci že preizkušajo različne načine, kako prek mobilnih omrežij prenesti še več podatkov še hitreje, kot gre to po današnjih. Japonski mobilni operater NTT DOCOMO je že najavil, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov po mobilnem omrežju s hitrostmi nad 10 gigabitov na sekundo.

V ta namen uporabljajo frekvenčni pas okrog 15 GHz. Tehnologijo je razvil Ericsson in naj bi delovala v več frekvenčnih pasovih. To je pomembno iz več razlogov. Prvi je zasedenost spektra, ki je v različnih državah po svetu različna; v Evropi je na primer precejšen del omenjenih frekvenc že dodeljen. Drugi razlog pa je pokritost, saj višje frekvence pomenijo sicer višjo hitrost prenosa podatkov, a hkrati nižji domet in slabšo pokritost. Zato...

37 komentarjev

Brezžična povezava s hitrostjo 1 Gbps na obzorju

Daily Tech - DailyTech pravi, da so se pojavili dokumenti o novi specifikaciji, ki sliši na ime IEEE 802.16m, ki bi naj prinesla vsaj 1 Gbps prenose proti uporabniku.

Skrivnost takih prenosov bi naj bila v t.i. MIMO tehnologiji (multiple-input/multiple-output). Trenutno se zadeva uporablja na 802.11g in 802.11n usmerjevalnikih, da dosegajo hitrosti do 108 Mbps.
IEEE komite je omenil, da ta tehnologija ni del WiMax tehnologije, bi pa naj bili tehnologiji kompatibilni.

13 komentarjev