»

Open Way konferenca tudi letos vabi

Slo-Tech - 24. aprila 2015 bo v Novem mestu zopet potekala največja neprofitna odprtokodna konferenca v Sloveniji, ki jo prostovoljno organizira skupnost – za skupnost.

Odprtokodna konferenca Open Way poleg promoviranja odprte kode v računalništvu spodbuja tudi odprtost na drugih področjih. Open Way povezuje, ozavešča in odpira poglede na odprtokodne poglede vredne širjenja.

Letošnji Open Way bo gostil Podjetniški inkubator Podbreznik. Del dogajanja bo potekal tudi v zanimivi in izvirni “pisarni na prostem”, imenovani Open Office. Nastopilo bo 14 gostujočih predavateljev, med njimi dva iz tujine, teme pa bodo obsegale vse od pregleda novih računalniških in elektro smernic do boja za odprtost in etiko v medijih. Poleg poslušanja zanimivih predavanj pa se bodo udeleženci lahko tudi naučili novih veščin izdelovanja lastnih projektov z Drupalom, programiranja...

36 komentarjev

Konferenca odprtokodnih rešitev v Novem mestu - Open Way

Slo-Tech - V petek, 25. aprila bo v Novem mestu potekala enodnevna konferenca posvečena odprtokodnim rešitvam. Preko delavnic in predavanj se bo tako staro mestno jedro v Novem mestu prelevilo v center odprtokodnega znanja, idej in rešitev s področja IT-ja, tehnologije, kreativnosti, 3-D tiskalnikov in še mnogo več.

V dopoldanskem času se bosta tako na Fakulteti za informacijske študije odvijali dve brezplačni delavnici namenjeni vsem tehničnega znanja željnim, da pridobijo nova znanja s področja odprte kode in uporabe odprtokodnih programov. V popoldanskem času pa se bo v Galeriji Simulaker, v starem mestnem jedru Novega mesta, odvijala serija predavanj z zanimivimi govorci iz sveta odprte kode.

...

4 komentarji

Mozilla odpira prostore v Novem mestu

Kiberpipa - Mozilla Spaces so odprta delovna okolja v svetovnih prestolnicah, namenjena hekerjem, programerjem, dizajnerjem, raziskovalcem in drugim sodelavcem Mozille, ki želijo prispevati k svetlejši prihodnosti spleta. In po vzoru Mozilla Spaces zdaj Mozilla odpira prostore tudi v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu.



Poleg pisarne, v kateri bo slovenska skupnost v bodoče lahko še uspešneje delovala, bo Mozilla v sodelovanju s StartUP Novo mesto ponudila delovno okolje, ki bo v duhu odprtokodnega gibanja odprt za obiskovalce. Seznaniti se bo moč tudi s projekti, ki jih izvajata Mozilla in StartUP Novo mesto.

Otvoritev Mozilla Space v Novem mestu bo potekala v soboto, 14. septembra ob 17. uri. Nastopilo bo plesno društvo Arabeska, prireditev pa se bo zaključila s premiernim predvajanjem v slovenščino podanaslovljenega...

12 komentarjev

Izšla odprtokodna gonilnika za grafike Nvidia in Qualcomm Adreno

Phoronix - Z grafičnimi gonilniki za odprtokodne operacijske sisteme, kot je Linux, je križ. Odprtokodnih verzij gonilnikov tako ali tako večidel ni mogoče dobiti, ponudijo pa proizvajalci včasih prevedene zaprtokodne gonilnike. To sicer ni v duhu Linuxa, a je vseeno boljše kot nič. AMD (oziroma bivši ATI) je še najbolj vzoren, saj za svoje izdelke izdajo specifikacije in imajo zaposlene ljudi, ki se ukvarjajo s pripravo odprtokodnih gonilnikov. Nvidia je že predlani povedala, da odprtokodni gonilniki niso njena prioriteta niti njen problem, zato so uradni gonilniki za Linux zaprtokodni. Letos je sicer postala članica Linux Foundation, tako da mogoče lahko pričakujemo kakšen korak naprej.

Toliko bolj priljubljen za Nvidiine...

33 komentarjev

Intel predal razvoj Moblina Linux Foundation-u

bit-tech.net - Moblin, Intelov operacijski sistem, prvič predstavljen leta 2007, je namenjen uporabi na MIDih, netbookih, nettopih in ostalih sistemih s procesorjem Atom. Pri Intelu pa so se odločili, da razvoj Moblina predajo Linux Foundation-u, ki skrbi za večjo prepoznavnost Linuxa v svetu. Po besedah Intela naj bi ta poteza blagodejno vplivala tako na razvoj Moblina kot njegovo razširjenost, saj bo tako postal bolj viden in opažen, odprtokodna skupnost pa bo v razvoj vnesla več inovativnosti in večje število razvijalcev.

Z odprtostjo pa bo kdorkoli lahko Moblin prevedel tudi za arhitekturo ARM in s tem omogočil uporabo tekmecem, recimo nVidiji s platformo Tegra. A Intel pravi, da ga to ne moti, saj je pred kratkim najavil še, da je del proizvodnje Atom procesorjev predal TSMCju, s čimer je olajšal proizvodno sistemov Atom partnerjem, ki TSMC uporabljajo tudi za svojo proizvodnjo. Oboje kaže na precejšno samozavestnost v zmogljivosti in prihodnost Atom arhitekture, obenem pa z odprtostjo...

33 komentarjev

OpenOffice konferenca - video, zvok, blogi in še več

Slo-Tech - Koper ima konec tega tedna čast gostiti mednarodno konferenco OpenOffice 2005, kjer se zberejo razvijalci in drugi člani skupnosti iz celega sveta.

Ker pa cel svet ne more v Koper je organizatorjem priskočila na pomoč Kiberpipina medijska ekipa. Poskrbela bo za vsesplošno pokrivanje konference, katere prvi, neformalni del, se prične že danes (v sredo).

Na naslovu http://ooocon.kiberpipa.org lahko v prihodnjih nekaj dneh pričakujete neslutene količine video intervjujev, avdio intervjujev, posnetkov predavanj, elektronski časopis, blog planet in seveda foto galerijo. Za povrh pa še živi video stream iz izbranih predavanj.

Na najbolj zanimive dnevne vsebine vas bomo opozorili z vsakodnevno novičko. Vabljeni ste torej, da virtualno prisostvujete konferenci OpenOffice 2005

5 komentarjev

Stanje (psihofizično) OOoCon 2005

Slo-Tech - Datum Konference OpenOffice.org 2005 (OooCon 2005) je zabetoniran od 28. do 30. septembra 2005; dogajala se bo v središču mesta Koper na različnih lokacijah: v prostorih Primorske Univerze, Gledališča Koper, Pokrajinskega muzeja, Italijanske skupnosti in še kje (živa stvar). Kotizacije ni, lahko pa boste prispevali kakšen goldinar za majico, CD ali kaj podobnega. Potrebna bo registracija udeležencev; ob registraciji dobite kartonček z imenom in trakec okrog vratu. Prvi dan konference je namenjen OOo Community - ljudem, ki se ukvarjajo z OOo na kakršenkoli način in ni predavanj. To pomeni, da bodo nekateri dogodki zaprtega tipa, ne pa vsi - ta dan imate idealno priložnost, da se v živo pogovorite z ljudmi s celega sveta o temi, ki vas zanima. Ostala dva dneva sta namenjena predavanjem, predstavitvam in delavnicam. Ker je konferenca mednarodna, bodo vsi dogodki v angleškem jeziku. Več informacij o konferenci najdete na domači strani letošnje konference.

17 komentarjev