»

Moja pametna ura je lahko tudi elektrokardiograf

Slo-Tech - Na Stanfordu so izvedli raziskavo s 400.000 prostovoljci, ki so nosili pametno uro Apple Watch. Ugotavljali so, ali lahko ura prepozna neredno bitje srca z dovolj visoko natančnostjo, da je tudi medicinsko uporabna. Rezultati so pozitivno presenetili, saj je Apple Watch dobro napovedovala težave s srcem, hkrati pa se je izognila visokemu deležu lažnih pozitivnih rezultatov, ki običajno pestijo podobne pristope. Prostovoljci v študiji so nosili Apple Watch 1., 2. ali 3. generacije (ne pa najnovejšega z vgrajenim EKG, ker ga leta 2017 še ni bilo) in iPhone. Če je aplikacija zaznala neredno bitje srca, jih je pozvala k posvetu z zdravnikom.

Študijo, ki jo je sicer financiral Apple, je stanfordska medicinska fakulteta...

30 komentarjev

Bi raje v živo ali prek interneta?

Business Insider - Ko Apple izda nov telefon, se pred prodajalnami običajno vijejo dolge vrste ljudi, ki ga želijo kupiti. Najbolj zagnani pridejo že nad predvečer ali sredi noči in taborijo pred vhodom. Često novega izdelka prvi dan zmanjka in tisti, ki bi prišli ponj nekoliko kasneje, so tam zaman. Dolgo smo menili, da gre za tržni trik, s katerim Apple dviguje zanimanje, a dejstvo je, da povpraševanje dejansko presega ponudbo. To se dogaja kljub temu, da Apple svoje dobavitelje izjemno privija. Glavno presenečenje pa je, da Apple v resnici ne mara gneče pred trgovinami.

Business Insider je pridobil okrožnico, ki jo je direktorica za prodajo v Applu Angela Ahrendts poslala zaposlenim. V njej je...

37 komentarjev

Applove patentne težave v Švici v medijih bistveno prenapihnjene

Slo-Tech - Številni mediji, med njimi tudi Yahoo News in Reuters, so zadnje dni poročali, da Apple v Švici svoje pametne ure Watch ne bo smel prodajati do 5. decembra zaradi patentnih težav. Resnica je precej drugačna in manj spektakularna. V Švici je že 30 let registrirana blagovna znamka ur Apple, zaradi katere bi v zelo redkih okoliščinah Apple lahko imel manjše nevšečnosti.

Patenti načeloma veljajo 20 let, zato je bilo prvotno poročanje o registriranem patentu sumljivo. Kmalu je postalo jasno, da gre za blagovno znamko, kjer časovnih omejitev ni, dokler jo imetnik aktivno izkorišča in obnavlja registracijo. Podjetje Leonard Timepieces SA je 5. decembra 1985 registriralo blagovno znamko Apple z vizualno podobo v obliki...

6 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

GT Advanced Technologies bi zaprli tovarno

Pečem za safirno steklo v Arizoni kaže slabo

vir: Ars Technica
Ars Technica - Pred nekaj dnevi smo pisali, da je GT Advanced Technologies, Applov dobavitelj safirnega stekla (v uporabi na TouchID gumbih na iPhonih, kot leča kamere vse od iPhone 5 ter načeloma na prihajajoči uri Apple Watch), najavil stečaj. Ob najavi stečaja so, kakor je za ameriško zakonodajo pričakovano, napovedali restrukturiranje in nadaljevanje poslovanja podjetja, ko bi uredili finance. A zgodba se nekoliko zapleta, saj zdaj GT Advanced Technologies želi zapreti tovarno v Arizoni, ki so jo zgradili z Applovim posojilom in skorajda izključno za potrebe Applovih izdelkov. Prav ta tovarna in pogodba z Applom je bila osnova za napovedi (morda celo resnične, dokler ni prišlo do težav v proizvodnji), da bo nov iPhone imel safirno steklo. Zaradi napovedi je, kot smo že...

5 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev