»

Jutrišnji Lunin mrk bodo gledale v glavnem ribe

Slo-Tech - Jutri se bo nadaljeval cikel mrkov izpred dveh tednov, saj je Luna še vedno na isti premici kot Zemlje in Sonce, le da je sedaj prepotovala na drugo stran Zemlje. Mrk bo potekal po dnevi po slovenskem času, zato iz Evrope in Afrike ne bo viden. Del mrka bo možno videti iz Amerike (ob zahodu), drugi del pa iz Azije in Oceanije (ob vzhodu). Večinoma bo mrk na žalost potekal nad Pacifikom.

Začel se bo v torek, 8. 11. 2022, ob 9.02 po slovenskem času, ko bo Luna vstopila v polsenco. Uro pozneje bo vstopila v senco, v celoti pa bo v njej med 11.16 in 12.41 po slovenskem času. Mrk se bo končal ob 14.56, ko bo Luna v celoti zapustila polsenco.

Lunini mrki za razliko od Sončevih niso omejeni na majhen pas na Zemlji, temveč so vidni povsod, kjer je Luna tedaj nad obzorjem. Da se pojavi dva tedna po Sončevem mrku, pa tudi ni nobeno naključje. Gre za saroški cikel, ki traja 18 let in približno 11 dni. Mrki se namreč lahko zgodijo le, ko so Sonca, Zemlja in Luna poravnani na isti premici,...

0 komentarjev

Danes ponoči bo popolni Lunin mrk

Slo-Tech - Danes ponoči bo Mesec potoval skozi Zemljino sence, kar bomo z Zemlje lahko opazovali kot popolni Lunin mrk. Čeprav bo mrk najbolje viden iz Južne Amerike, bomo prvo polovico mrka lahko v zgodnjih jutranjih urah ponedeljka spremljali tudi pri nas. To bo prvi popolni Lunin mrk po letu 2019, ki bo viden iz naših krajev, pa tudi vremenska napoved je sorazmerno ugodna.

Lunin mrk vidimo, ko so Sonce, Zemlja in Mesec poravnani na navidezni premici. Ker je Mesec dovolj blizu Zemlji, da potuje skozi njeno senco, lahko opazujemo mrk. Razdelimo ga lahko v šest faz. Ob 3.32 bo Mesec začel vstopati v Zemljino polsenco, kar bo trajalo do začetka vstopanja v senco ob 4.27. Popolni mrk se bo začel dve minuti pozneje in bo trajal do 6.53, ko bo Mesec pokukal iz sence v polsenco, slednjo pa bo zapustil ob 8.50. V Sloveniji bo videl le prvi del mrka, saj luna jutri zahaja ob 5.30. Luna bo tedaj med jugozahodom in zahodom. Nebo bo med mrkom že precej svetlo, zato bo lunin rdečkast ton manj...

7 komentarjev

Danes ponoči ne spreglejte Luninega mrka

Slo-Tech - Danes ponoči bomo lahko opazovali prvi letošnji Lunin mrk, ki bo hkrati tudi edini popolni mrk letos. Naslednji bo šele maja 2021. Lunin mrk vidimo, kadar so Sonce, Zemlja in Luna poravnani na isti premici v tem zaporedju, tako da Luna potuje skozi Zemljino senco. Današnji mrk ne bo med najspektularnejšimi, saj bo Luna potovala sorazmerno blizu roba sence, a bo še vedno popolni. Bo pa Luna to pot zelo blizu Zemlji (tako imenovana superluna), zato bo videti večja. V Sloveniji bomo mrk lahko opazovali v drugi polovici noči, ko bo Luna zahajala.

Delna faza mrka se bo začela ob 4.34 po lokalnem času, Luna pa bo v celoti vstopila v Zemljino senco ob 5.41, skozi katero bo potovala do 6.43. Luna bo pri nas zašla ob 7.45, torej bomo videli bistveni del mrka. Luna bo tedaj na severozahodni strani neba. Sončni vzhod bo...

21 komentarjev

Na Lunini površini je voda. Pika.

Porazdeljenost ledu na Luninem južnem (levo) in severnem (desno) polu.

vir: NASA
NASA - Raziskovalci večih ameriških univerz so našli neposreden in trden dokaz, da se na Lunini površini nahaja voda. Svoja dognanja so pred dnevi objavili v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Najdena voda sicer ni v tekočem stanju, pač pa se v obliki starodavnega ledu nahaja v senčnih predelih okoli kraterjev v bližini obeh polov našega edinega naravnega satelita.

Da voda tam obstaja, smo namreč doslej samo sumili in znanstveniki so se jo trudili najti s pomočjo analiz mineralov na Luninem površju in v njeni skorji, a brez oprijemljivih rezultatov. Na pomoč so prišli podatki s prve indijske lunarne sonde Chandrayaan-1, ki je tja poletela pred desetimi leti, s sabo pa je nosila Nasin instrument, imenovan M3 oz. Moon Mineralogy...

22 komentarjev

Zvečer ne zamudite Luninega mrka

Slo-Tech - Danes zvečer bomo lahko opazovali enega najlepših Luninih mrkov, saj bo Luna potovala skozi najtemnejših del Zemljine sence. Lunin mrk, ki se zgodi, kadar so Sonce, Zemlja in Luna poravnani na isti premici, se bo začel 19.14 po slovenskem času, popolna faza pa ob 21.30 in bo trajala do 23.13. Luna bo v Sloveniji vzšla ob 20.29, torej ko bo delni mrk že v teku, in bo na nebu do zore.

Če bo vreme dopuščalo in vremenska napoved kaže, da bo, se zato res splača uzreti v nebo. Letošnji mrk bo eden najdaljših in najtemnejših, saj bo Luna potovala skozi center Zemljine sence. Taki mrki so sorazmerno redki; nazadnje je bil takšen mrk pred sedmimi leti. Popolni Lunini mrki so pogostejši in se pojavijo vedno, ko Luna v celoti potuje skozi Zemljino sence (nazadnje januarja letos), a le redko jo pot vodi skozi središče sence. V...

77 komentarjev

Prihaja Sončev mrk, ki ga ne bomo videli

Slo-Tech - Luninemu mrku čez 14 dni često sledi Sončev in tudi letos bo tako, a žal od njega Evropejci kaj dosti ne bomo imeli. V živo ga ne bomo mogli spremljati, bo pa to eden najbolj dokumentiranih in opazovanih mrkov v zgodovini, zato bomo lahko po internetu gledali prenos v živo s številnih strani. V ponedeljek zvečer po našem času bo popolni Sončev mrk viden iz Severne Amerike, delni mrk pa še iz dela zahodne Evrope in Južne Amerike. Iz Slovenije mrk ne bo viden, zato pa ga bomo lahko gledali na Nasini strani.

Dobrih 100 kilometrov širok pas, v katerem bo viden popolni Sončev mrk, bo prek...

3 komentarji

Pravkar Lunin mrk

Slo-Tech - Pravkar imamo možnost opazovati Lunin mrk, ki je viden tudi iz naših krajev. Delni mrk se je začel ob 19.22 uri po slovenskem času, a je pri nas viden šele po vzhodu Lune, ki je okrog 20.14 ure. Mrk bo trajal do 21.18 ure, vremenska napoved pa je za opazovanje zelo ugodna. To je drugi izmed letošnjih Lunin mrkov. Ker bo Luna le delno v Zemljini senci, bo mrk slabše viden s prostim očesom, saj luna ne bo tako zelo temnejša, kot bi pričakovali. S prostim očesom bo namreč zelo težko razložiti bolj rdečkast odtenek Lunine ploskvice v primerjavi z običajno svetlostjo.

S tem mrkom povezan bo tudi Sončev mrk, ki se bo...

26 komentarjev

Danes ponoči Lunin mrk in komet 45P

Slo-Tech - Danes ponoči bomo lahko opazovali polsenčni Lunin mrk, ki se bo začel ob 23.34 in končal ob 3.53 po slovenskem času. Mesec bo v celoti potoval zgolj skozi polsenco in ne skozi senco, zato bo šlo za polsenčni Lunin mrk. Tovrstne mrke je običajno zelo težko razločiti od običajne polne lune, ker polsenca ni popolnoma temna in dobršen del sončne svetlobe Luno vseeno doseže. To pot bo Mesec globoko v polsenci in se bo sence skorajda dotaknil, zato bo luna vseeno nekoliko temnejša, razlika pa s prostim očesom vidna. Vrhunec bo mrk dosegel ob 1.43. Ker je večina Evrope zavita v oblačnost, bo treba za opazovanje mrka imeti precej sreče, da se bodo oblaki ravno nad...

6 komentarjev

Ne zamudite velike polne lune

Slo-Tech - Danes in jutri ponoči bomo lahko opazovali največjo polno luno v zadnjih desetletjih, zaradi česar bo splačalo uzreti v nebo. Polna luna bo nastopila v ponedeljek ob 14.52 uri, ko bo pri nas pod obzorjem. Videli jo bomo lahko v noči na ponedeljek (16.16-6.23) ali torek (16.57-7.40). Efekt bo najbolje viden tik po Luninem vzhodu ali pred zahodom.

Razdalja med Luno in Zemljo se zaradi eliptične krožnice spreminja od 357.000 do 406.000 kilometrov. Kadar polna luna nastopi, ko je Luna v perigeju (najbližje Zemlji), jo imenujemo superluna. Tedaj je videti 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša kakor v apogeju (najdlje od Zemlje). Luna je optično videti največja, ko je tik nad obzorjem, zato je za opazovanje to najprimernejši čas. Še...

37 komentarjev

Danes ponoči Lunin mrk

Levo: fotomontaža, kako bi Lunin mrk opazovali z Lune (torej gre za Sončev mrk). Desno: Lunin mrk z Zemlje.

Slo-Tech - Danes ponoči bo viden zadnji letošnji Lunin mrk, ki se bo v naših krajih začel ob 3.07 po lokalnem času, ko bo Luna vstopila v Zemljino senco. Popolni mrk se bo pričel ob 4.11 in bo trajal do 5.23, Luna pa bo v celoti zapustila senco ob 6.27. Luna je vzšla že ob 18.33 in bo zašla ob 7.06, torej bo mrk v celoti viden. Letošnji mrk je poseben še zaradi tega, ker se bo zgodil, ko bo Luna najbliže Zemlji. Luna se giblje po eliptični orbiti, njena oddaljenost pa v povprečju variira od 356.400 do 405.400 kilometrov. To je tudi razlog, da so nekateri Sončni mrki kolobarjasti, če je Luna tedaj predaleč. Naslednjič bo krvava luna na nebu - tako imenujemo mrke, ki se zgodijo, ko je Luna v perigeju oziroma prizemlju - leta 2033.

S tem mrkom se končuje trenutna tetrada, ki so jo sestavljali še Lunini mrki 15. aprila in 8....

40 komentarjev

Najkrajši Lunin mrk stoletja v Sloveniji ne bo viden

Slo-Tech - Jutri dopoldne po našem času bo popolni Lunin mrk, ki v Evropi ne bo viden, ker bo tedaj Luna pod obzorjem. Zanimiv je zlasti zato, ker bo najkrajši Lunin v tem stoletju. Luna bo v Zemljini senci le 4 minute in 43 sekund, celotni mrk (od stika s polsenco do izhoda iz polsence) pa bo trajal slabih šest ur. Viden bo z območij okrog Pacifika, torej zahodnega dela ZDA, Kanade in Mehike ter vzhodne Avstralije in Azije. Mrk se bo začel ob 11.01 po slovenskem času, fazo totalnosti bo dosegel ob 13.57, ki se bo končala ob 12.02. Mrka bo konec ob 16.58. Za Slovenijo je to precej neuporabno, saj bo jutri Luna zašla ob 6.35 in vzšla ob 19.42.

Za razliko od popolnega Sončevega mrka, ki je omejen na sorazmerno ozek pas na Zemlji, je Lunin mrk viden iz vseh krajev na Zemlji. Edini pogoj je, da je...

0 komentarjev

Danes zvečer delni Lunin mrk

Slo-Tech - Danes ponoči bomo lahko tudi iz naših krajev lahko opazovali delni Lunin mrk, saj bo Mesec potoval skozi Zemljino senco. Luna ne bo s celotno ploskvico v Zemljini senci, ampak bo večji del v resnici prešel le skozi polsenco. Mrk bo zato eden krajših, zakrite (v senci) pa bo največ 0,3 odstotka Lunine ploskve. Kljub temu se bo Luna opazno potemnila, saj bo cela v Zemljini polsenci.

Mrk se bo začel ob 20.03 uri po našem času, ko bo Luna vstopila v polsenco, vrh bo dosegel okrog 22.07 ure, končal pa se bo dvanajst minut čez polnoč. Luna danes vzide že ob 19.55, tako da bomo lahko iz Slovenije spremljali celoten mrk.

...

22 komentarjev

Popolni lunin mrk

nedavni popolni lunin mrk

vir: NASA
NASA - Jutri nas čaka zelo lepa večerna predstava, eden najdaljših popolnih luninih mrkov. Luna bo pri nas sicer vzšla že v delnem mrku, vendar bo popolni mrk viden v celoti. Glede na pot po kateri bo Luna potovala po zemljini senci, bo verjetno mrk zelo temen, vendar je svetlost Lune med mrkom precej odvisna od prosojnosti zemljine atmosfere.

Potek mrka:
19:24:34 - Začetek polsenčnega mrka
20:22:56 - Začetek delnega mrka
21:22:30 - Začetek popolnega mrka
22:12:37 - Maksimum
23:02:42 - Konec popolnega mrka
00:02:15 - Konec delnega mrka
01:00:45 - Konec polsenčnega mrka

Za ogled Luninega mrka ne potrebujete zaščitnih filtrov, saj ni bojazni za poškodbe oči. Tako lahko mrk opazujete s prostim očesom, daljnogledom ali...

31 komentarjev

Pravkar delni Sončev mrk

Slo-Tech - Prav v teh trenutkih poteka prvi letošnji Sončev mrk, ki je viden tudi iz naših krajev. Luna je Sonce začela prekrivati ob 7.40 uri nad Alžirijo, senca pa bo potovala proti Skandinaviji, kjer bo ob 9.51 iz Švedske najdlje viden mrk. Tam bo zakrite 85,8 odstotka Sončeve ploskve. Različne magnitude mrka bodo vidne iz celotne Evrope, severne Afrike in severozahodne Azije.

V Sloveniji vidimo najbolj zakrito Sonce prav v teh minutah, ko je vidna le četrtina njegove ploskve. Žal trenutne vremenske razmere kažejo, da Evropejci kaj dosti od mrka ne bomo videli, saj je skoraj cel kontinent zavit v...

20 komentarjev

Jutri delni Sončev mrk

vir: BBC
Slo-Tech - Če boste imeli jutri dopoldne kaj časa, se le uzrite v nebo, primerno zaščiteni seveda, kajti na sporedu bo Sončev mrk. Mrk žal ne bo popoln, ker je Luna trenutno predaleč (ali pa Sonce preblizu, kakor vzamete), ampak kolobarjasti. Iz Slovenije bo viden v celoti, vendar le kot delni Sončev mrk - zakrite bo največ 60 odstotkov sončne ploskve. Mrk se bo pričel ob 9.41 daleč nad severnim Atlantikom, v Sloveniji pa nekaj minut pred deseto, in pri nas trajal do 12.28. Sicer bo mrk viden iz celotne Evrope in Afrike ter dela Azije, črta območja kolobarjastega mrka pa bo od evropskih držav prečkala le Španijo.

26 komentarjev

Popolni Lunin mrk danes viden v naših krajih

Popolni Lunin mrk 20. januarja 2000 v ZDA

vir: NASA
Slo-Tech -

Za dobro jutro še malce bolj vesoljska novica. Danes ponoči bo namreč nastopil popolni Lunin mrk, ki bo viden tudi v naših krajih. Kot verjetno veste, lahko Lunin mrk nastopi le ob ščipu, ko so Sonce, Zemlje in Luna na isti premici. Ker je Lunin tir nagnjen glede na Zemljinega, mrk ne nastopi ob vsakem ščipu, saj se Luna navadno izogne Zemljini senci. Ko mrk vendarle nastopi, je v nasportju s Sončnim mrkom viden iz vseh krajev, kjer je Luna nad obzorjem, ker je premer Zemljine sence na oddaljenosti Lune približno dvainpolkrat večji od Lune same.

Mrk, ki bo nastopil danes, bomo lahko v naših krajih spremljali v vseh fazah, prav tako tudi še v vsej Zahodni Evropi, zahodni Afriki,...

16 komentarjev