»

Na Nizozemsko prihaja ogrevanje na strežnike

Slo-Tech - O zamisli, da bi toploto podatkovnih centrov uporabili za segrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, smo pisali že lani. Raziskovali so jo Američani, o njej razmišljajo Francozi in Nemci, Nizozemci pa bodo sedaj začeli pilotni preizkus. Podjetje Eneco bo v pet domov namestilo svoje strežnike, katerih izpuste toplote bodo uporabljali za ogrevanje. Tehnologijo je razvil nizozemski start-up Nerdalize, ki pa seveda ni bil prvi na svetu, le prvi so jo komercializirali v tem delu sveta.

Zamisel je dobra, a je treba rešiti še nekaj težav. Strošek elektrike bo gostiteljem pokril Eneco, tako da bodo ti imeli brezplačno ogrevanje. Logika je ta, da bi moral Eneco tako ali tako plačati elektriko za strežnike (čeprav so industrijske tarife drugačne od gospodinjskih,...

22 komentarjev

Nov način gretja morda podatkovne peči

Slo-Tech - Podatkovni centri in superračunalniki so potratni porabniki električne energije; precejšen del je namreč porabijo za hlajenje komponent, ki jih je ta ista električna energija ogrela. Zato so v svetu varčevanja in recikliranja čedalje pogostejše alternative razdelitve velikih centrov na manjše skupke, ki v domovih in poslovnih prostorih nudijo ogrevanje. Ker odpadejo stroški za prisilno hlajenje, se lahko učinkovitost precej izboljša.

Zamisel ni nova, saj...

11 komentarjev

Polprevodniki sposobni pretvarjati toploto v uporabno energijo

PhysOrg.com - Raziskava na državni univerzi Ohio je pokazala, da bodo računalniki nekoč sposobni reciklirati del svoje lastne odpadne energije.

Galij-magnezijev arzenid, kot se čudežni polprevodnik imenuje, ima zanimivo lastnost. Toploto zna pretvorit v kvantno mehansko stanje v polprevodnikih, imenovano tudi spin.

Če bodo projekt lahko razvili do te mere, da bo zrel za vsakdanjo rabo, se nam obeta prav zanimiv način recikliranja. Trenutno se znanstveniki ukvarjajo s projektom imenovanim spintronika.



Raziskovalci s celega sveta se trudijo razviti elektroniko, ki bi za branje in pisanje uporabljala spin elektronov. Tako imenovana spintronika je praktično tehnologija prihodnosti, saj naj bi bila sposobna na manj prostora zapisati več podatkov, sprocesirati podatke hitreje in porabiti manj energije.

Na univerzi v Ohiu se trudijo projekt spintronike povezati s projektom termo elektronike (napravami, ki pretvarjajo toploto v elektriko). Hibridna tenologija "termo-spintronika" bi tako toploto...

16 komentarjev

Vodno hlajeni superračunalniki

TG Daily - IBM se zaveda, da v današnjih dneh ne more več gledati le na hitrost in zmogljivost, temveč tudi na porabo svojih superračunalnikov. Več kot 50 % emisij ogljikovega dioksida pride od hlajenja strežniških prostorov, zato so se povezali s švicarskim državnim inštitutom za tehnologijo in razvili novo linijo superračunalnikov, Aquasar. Z njim ciljajo na 85 % zmanjšan izpust ogljikovega dioksida, s čimer bi letno izpust zmanjšali za do 30 ton.

Superračunalnik bosta sestavljala dva vodno hlajena BladeCenter strežnika, z odpadno toploto pa bodo ogrevali stavbe inštituta, kjer bo nameščen prvi sistem. Sam superračunalnik ima zaprt vodni tokokrog z 10 litri prostornine in pretokom pol litra na sekundo, segreta voda pa se bo ohlajevala v toplotnem izmenjevalniku, od koder se bo prenesla na inštitutovo ogrevalno napeljavo in obenem pod črto zmanjšala energetsko porabo za do 40 %.

24 komentarjev

Peltier na grafični kartici

Radid Hardware - Peltier je že dokaj star izum, a je zelo učinkovit način hlajenja procesorjev. Njegova naloga je ta, da "izsrkava" toploto stran od procesorja in jo prenaša stran od njega. Ima pa tudi slabost - potrebuje veliko elektrike za učinkovito delovanje in dobro odvajanje toplote z njegove vroče strani. Ponavadi se zato uporablja v kombinaciji z vodnim hlajenjem, tokrat pa so ga uporabili kar z zračnim in vse skupaj namontirali kar na grafično kartico. Torej, če vas zanima kako izgleda tako hlajenje na GeForce3 Ti200 si ga obvezno preberite.

4 komentarji

Transmeta strežniki??

2CPU - Na 2cpu sem zasledil zelo "redko" razmišljanje. Rekel je, da je pri dvoprocesorskih strežnikih zelo velika poraba energije. Za primer je navedel dual AMD Thunderbird 1.2 GHz, ki v resnici porabita veliko. Rekel je tudi, da se velika poraba energije odraža v veliko oddane toplote. Za rešitev je navedel nekaj, kar se mi (vsaj trenutno) zdi malo nesmiselno: Transmetine Crusoeje v strežnike. Navedel je, da se Crusoeji zelo malo grejejo, ampak da še niso sposobni dvoprocesorskega delovanja. Rekel je, da je zanj smiselna rešitev dve osnovni plošči s Crusoeji v enem big server ohišju. Torej dva računalnika v enem. Če vprašate mene, bi bili Crusoe procesorji zadnji, pri katerih bi sploh pomislil na strežnike. Raje bi naredil spodobno hlajenje za dual 1.2 GHz... Kaj pa vi menite? Jaz sem že komentiral...

Moje mišljenje na 2cpu:
I for one, think this is just a big no-no. For (less costly) SERVER cases I would definetely go and buy Intel p3e or an AMD TBird. Even though it consumes more power...

0 komentarjev