»

Handbook of Applied Cryptography na voljo za prenos iz spleta

Schneier.com - Na Centru za uporabne kriptografske raziskave na kanadski University of Waterloo so objavili PDF datoteke vseh poglavij knjige Handbook of Applied Cryptography.

Knjiga je ob nekaj pogojih od sedaj popolnoma zakonito na voljo za prenos.

Knjiga vsebuje opise številnih kriptografskih algoritmov, bralca pa vodi od spoznavanja osnov kriptografije do odkrivanja zapletenih podrobnosti.

Knjiga je orožje, vzemi jo v roke!

8 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod - 2. del

Slo-Tech - Naš Senitel je zopet vzel tipkovnico pod prste in nadaljeval začeto.

V prvem delu smo si ogledali strukturo sodobne grafične kartice. Med drugim smo omenili shaderje, ki so zaradi svoje programabilnosti, nekakšno srce in duša sodobnih GPU-jev. Različni shaderji so odgovorni za različne strukture v grafiki (v Direct3D 10 so to oglišča, trikotniki in pike) in omogočajo programerjem, da na teh točkah cevovoda izvajajo komplicirane izračune, katerih končni rezultat je v relnem času generirana slika nekega virtualnega okolja na zaslonu. Tudi predstava, da so shaderji tukaj šele od predstavitve DirectX 8 (novembra 2000), ne bo držala. Shaderji so z nami že vse od začetkov 3D pospeševalnikov, samo o kakšni resni programabilnosti ni bilo ne duha ne sluha. Kot ste verjetno že ugotovili, se je zopet vse začelo z Voodoo Graphics...

Vabljeni k branju!

41 komentarjev

Popravljeni problem(čk)i

Guru 3D - Vsi, ki imate Windowse 2000 ali XP (ne bom dvomil v to, da ste jih dobili popolnoma zakonito ) in Nvidia grafično kartico, ste verjetno že ugotovili, da ne morete spremeniti frekvence osveževanja zaslona. Frekvenca je "zaklenjena" na 60MHz. Kar pa ni dobro. Sploh ne za oči!
Zato si je nekdo izmislil progamček, ki to popravi. Dobite ga tu. Vse kar morete narediti je, da ga inštalirate. Vse drugo bo opravil on.

7 komentarjev