»

Po 11 letih v asteroidnem pasu zaspala Dawn

Slo-Tech - Po enajstih letih je utihnila sonda Dawn, ki je od septembra 2007 do danes prepotovala 6,9 milijarde kilometrov. Na pot so jo poslali, da bi izvedeli več o asteroidnem pasu in pritlikavih planetih Vesta in Cerera. Svojo pot je sklenila v orbiti okrog Cerere, kjer bo tiho ostala več desetletij. NASA ocenjuje, da obstaja 99 odstotkov možnosti, da bo Dawn krožila okrog Cerere še vsaj 50 let. Zadnji signal je na Zemljo poslala včeraj, sedaj pa ji je zmanjkalo goriva. Kako je videti smrt plovila, so v NASA doživeto opisali.

V svoji zgodovini je Dawn postavila precej mejnikov. Med drugim je...

3 komentarji

Tudi nemški rover uspešno pristal na asteroidu Ryugu

Slo-Tech - Po načrtu je tudi večji desetkilogramski rover MASCOT uspešno pristal na asteroidu Ryugu, kamor sta se pred dvema tednoma uspešno ugnezdili vozili Rover-1A in Rover-1B, ki tehtata vsak dober kilogram. MASCOT, ki so ga s pomočjo Francozov razvili Nemci, uporablja le baterije, zato lahko deluje vsega en dan. Za pristanek se je sonda Hayabusa 2 približala površju na vsega 50 metrov (sicer kroži 20 kilometrov nad površjem) in spustila MASCOT-a, da je padel na asteroid. Spričo šibke gravitacije se je nežno dotaknil površja. Vodja projekta MASCOT Tra-Mi Ho je dejal, da bolje ne bi moglo iti.

Sedaj je MASCOT že utihnil, ker je imel dovolj energije za manj kot cel dan delovanja. V tem času je uporabljal svoje štiri instrumente: kamero...

2 komentarja

Hayabusa 2 prispela do cilja

Slo-Tech - Japonska sonda Hayabusa 2 je po več kot tri leta dolgem potovanju prispela do cilja. Asteroidu Ryugu se je približala na razdaljo manj kot 10 kilometrov, kar zadostuje za začetek podrobnega ogleda površja. Sedaj bo dober mesec dni krožila okrog asteroida in ga fotografirala z vseh možnih koncev. Pomembne bodo tudi meritve gravitacijskega polja, ki ga pri tako majhnih predmetih nepravilnih oblik ni mogoče vnaprej natančno izračunati. Vse to so ključni podatki, na podlagi katerih bodo v vodstvu misije odločili, kam pristati.

Ryugu je asteroid nenavadne oblike. Od daleč smo najprej sklepali, da je sferičen, ker boljših posnetkov pač nismo imeli. Ko se je Hayabusa 2 približala na približno 300...

13 komentarjev

Hayabusa 2 bo kmalu pristala na asteroidu

Slo-Tech - Pred štirimi leti je iz vesoljskega centra Tanegašima na dolgo pot krenilo plovilo Hayabusa 2, ki je sedaj prispelo čisto blizu svojega cilja. Gre za naslednika misije Hayabusa, ki jo je Japonska v vesolje poslala leta 2003 in se je sedem let pozneje vrnila s prvim in doslej edinim vzorcem asteroida. Japonci so edini, ki jim je uspelo pripeljati kose kakšnega asteroida na Zemljo. Evropska Rosetta namreč ne bo nikoli prispela domov.

Hayabusa 2 je podobna misija. Potuje do asteroida Ryugu, ki se mu je sedaj že dovolj približala, da smo dobili prve posnetke. Od Ryuguja je oddaljena še...

12 komentarjev

Zora prispela do Cerere

NASA - Danes se je v orbito okoli pritlikavega planeta Cerera utirilo plovilo Zora (Dawn), ki ga je NASA izstrelila leta 2007 proti Cereri in Vesti. To je prvo utirjenje v katerikoli pritlikavi planet. Evropska vesoljska agencija je sicer že lani pristala na kometu.

Zora se je danes Cereri približala na 61.000 kilometrov. Do tja je potovala sedem let in pol ter v tem času premagala 4,9 milijarde kilometrov. V letih 2011-2012 je Zora krožila okrog ogromnega asteroida Vesta.

Zgodovina odkritja Cerere je zanimiva in kaže na spreminjajoče percepcije in definicije. Odkril jo je italijanski astronom...

11 komentarjev

Določili pristajalno mesto Rosette na kometu, dan D na martinovo

Slo-Tech - Začenja se najrazburljivejši del misije Rosetta, ki traja že deset let. Vesoljsko plovilo, ki se je odpravilo na dolgo pot med plinaste velikane v Osončju in vmes za skoraj tri leta načrtovano zaspalo, je v orbiti okrog kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko in se pripravlja na pristanek! Utirjenje v orbito proti Soncu hitečega kometa minuli mesec je bil velik podvig, pristanek robota Philae na kometu pa bo premieren in izjemen dosežek.

Evropska vesoljska agencija, ki vodi misijo in nadzoruje plovilo, je temeljito pregledala komet in našla mesto, kamor bo Philae poskusil pristati. To ni bila...

26 komentarjev

Evropska vesoljska agencija utirila sondo v orbito okoli kometa

vir: ESA
ESA - Sonda Evropske vesoljske agencija (ESA) je včeraj vstopila v orbito okrog kometa Čurjumov - Gerasimenko, kamor je potovala dolgih deset let. Sedaj bo štiri mesece krožila okrog kometa, potem pa bo pristala na njem.

ESA je sondo Rosetta v vesolje z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani poslala daljnega 2. marca 2004. Če se vam to ne zdi tako zelo oddaljeno, pomislite, da takrat sploh še ni bilo YouTuba ali Facebooka. Rosetta, ki sicer ni izključno evropske pameti, saj ima tudi tri ameriške instrumente (izmed 21), je v tem času prepotovala zavidljivo pot. Februarja 2007 je letela mimo Marsa in kasneje še mimo dveh manjših asteroidov (2867 Šteins in 21 Lutetia). Rosetta seveda ni potrebovala deset let ravnega poleta, da bi prispela do kometa. Znanstveniki so...

18 komentarjev

Pluton je v Illinoisu spet planet

The Register - Avgusta 2006 je Mednarodna astronomska zveza v Pragi po dolgi razpravi sprejela odločitev, da Pluton ni planet. Tri četrt stoletja po njegovem odkritju so namreč prenovili pogoje, da je neko telesno telo planet. Prva dva, tj. kroženje okrog sonca in sferična oblika zaradi lastne gravitacije, je Pluton izpolnil, tretjega, tj. očiščenje okolice svoje orbite, pa zaradi premajhne mase ni, zato so ga degradirali v pritlikavi planet. Odločitev je sprožila žolčne odzive po svetu, še posebej burno pa so se odzvali patriotski Američani, saj je bil Pluton edini planet našega osončja, ki so ga odkrili oni. Dogajanje nam je prineslo celo nov angleški glagol, saj je to pluto postal angleška beseda leta 2006, pomeni pa razvrednotiti ali degradirati.

Ameriška zvezna država Illinois se je odločila, da je Pluton, vsaj ko potuje nad njihovo državo, spet polnopravni planet, poleg tega pa bo 13. marec postal Plutonov dan. Na ta dan so namreč leta 1930 objavili, da je bil odkrit nov planet. Razlog za...

28 komentarjev

Plutoidi

Dva znana plutoida: Pluton in Eris

vir: Daily Tech
Daily Tech - Minili sta skoraj dve leti, odkar je IAU Plutonu odvzela status planeta in ga prekvalificirala v pritlikavi planet. Pred nekaj dnevi pa so odgovorni pri IAU izpolnili obljubo, da bodo našli ustreznejše ime za pritlikave planete, ki se v našem osončju nahajajo onstran Neptuna.

Odslej se imenujejo plutoidi, zadovoljevati pa morajo tri kriterije:

1. Kroži v orbiti okoli sonca (onstran Neptunove).
2. Ima tolikšno maso, da lastna gravitacija poskrbi za vsaj približno okroglo obliko.
3. Ni počistil okolice svoje orbite.

Trenutno imamo v našem osončju dva plutoida: Pluton ter nedavno odkriti (in nekoliko večji) Eris. Ceres ostaja pritlikavi planet, saj se njegova orbita nahaja v pasu asteroidov med Marsom in Jupitrom.



Viri: Sporočilo za javnost (IAU), ...

18 komentarjev

V osončju sedaj le 8 planetov

Slo-Tech - Na srečanju Mednarodne astronomske unije v Pragi, je po dolgi in burni razpravi padla odločitev: Pluton ni planet.

Skozi razpravo je bila namreč dosežena definicija, kaj planet sploh je.

Tako je planet nebesno telo, ki:

1. mora krožiti okoli zvezde, vendar samo ne sme biti zvezda;
2. imeti mora lastno gravitacijo;
3. samo nebesno telo mora imeti (vsaj približno obliko) krogle;
4. orbito, ki se ne seka z orbitami ostalih planetov

Pluton ima tako premajhno maso in njegova orbita seka orbito planeta Neptun. Pluton je tako postal osnova za kategorijo pritlikavih planetov, med katere sedaj spadajo še Xena, Charon in Ceres.

Nebesna telesa, ki krožijo okoli Sonca in jih ni moč uvrstiti ne v kategorijo planetov ali pritlikavih planetov, so uvrščena v kategorijo majhnih teles sončnega sistema.

Očitno bo treba popraviti kar precej zapisov.

58 komentarjev