»

Nemci razvili simulator letenja za muhe

TG Daily - Nemški znanstveniki z Instituta Max Planck za nevrobiologijo poročajo, da so razvili "simulator letenja za muhe". Z njim bodo poskušali razumeti, kako lahko živali s tako majhnimi možgani, kot jih imajo muhe, izvajajo zapletene letalske manevre pri veliki hitrosti z dobro natančnostjo. Insekt tako z majhnim povodcem držijo pri miru, nato pa jim predvajajo različne vzorce, gibanja in senzorične simulacije, hkrati pa z elektrodami...

26 komentarjev

Ogreenizate! zmagovalci Imagine Cupa

Ekipa Ogreenizate!

Slo-Tech - Microsoft Slovenije je letošnji izbor za predstavnika na svetovnem finalu študentskega tekmovanja Imagine Cup prvič opravil v sklopu NT konference v Portorožu. Tema Imagine Cupa 2008 je ekologija, strokovno komisijo pa je prepričala skupina petih študentov z imenom Ogreenizate!, ki jo sestavljajo Martin Breskvar, Anže Furlan, Jernej Gorički, Domen Grabec in Matjaž Horvat. Ustvarili so spletno skupnost, ki uporabnikom omogoča, da se na zabaven način osveščajo o ekološkosti vsakdanjih izdelkov ter tako spodbujajo ljudi k uporabi naravi prijaznih izdelkov. Drugo mesto je zasedla ekipa River Aid, tretje pa Eco Tribe. Zmagovalci se bodo v začetku julija s svetovno konkurenco pomerili v Parizu.

16 komentarjev

Prisluhnite dogajanju pod ledeno polico na Antarktiki

Wired Blog - Nemški znanstveniki so s pomočjo podvodnega mikrofona vzpostavili zvočni prenos dogajanja pod ledom na Antarktiki, ki naj bi pričaral zvočno podobo skoraj nedotaknjenega oceana. Hidrofon deluje s pomočjo vetrne in sončne energije iz observatorija Palaoa (Perennial Acoustic Observatory in the Antarctic Ocean) na Ekströmovi ledeni polici - podvodne zvoke pa naj bi prenašal ter snemal nekaj let.

Znanstveniki bi radi zabeležili čimveč posebnih načinov oglašanja različnih živalskih vrst, hkrati pa bodo preučevali tudi vpliv ladijskega prometa na njihovo obnašanje. Poslušalce prenosa opozarjajo na nenadne...

17 komentarjev

Domače branje: "Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library."

Slo-Tech - Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library.

Ko je David Kahn leta 1967 objavil knjigo The Codebreakers, je knjiga v trenutku postala uspešnica, še danes pa velja za klasično delo na področju kriptografije. Kahn v knjigi ni opisoval kakšnih novosti na področju kriptografije, pač pa gre za delo, ki temeljito opisuje zgodovino...

8 komentarjev

Petdeseta obletnica uporabe radijskega odboja od Lune

vir: NASA
Slashdot - Danes mineva 50 let, odkar je James Trexler svojo radijsko anteno usmeril proti Luni in vzpostavil komunikacijo z drugo radijsko postajo na Zemlji s pomočjo odboja od Lune.

Tehniko, ki so jo imenovali PAMOR (Passive Moon Relay), so do izuma satelitov na veliko uporabljali v vojaške namene, še danes pa je priljubljena med radioamaterji, ki se želijo pogovarjati s prijatelji z drugih celin. Več o tem si lahko preberete na spletni strani NASE.

0 komentarjev

Potratna proizvodnja računalnikov

24 ur - Skorajda ne mine dan brez novic o novih tehnološko oh in ah izpopolnjenih računalniških kompnentah, bolj redko pa izvemo, kolikšen davek plača okolje na račun našega "sledenja tehnološkim trendom". Če gre verjeti raziskavi United Nations University, je že izdelava povprečnega osebnega računlnika vse prej kot ekološka, da porabljene električne energije med delovanjem, elektromagnetnega sevanja in problemov z odlaganjem odslužene opreme sploh ne omenjamo.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da za izdelavo enega namiznega računalnika z dobrim starim CRT-monitorjem vred porabimo kar 1, 8 tone raznoraznih surovin, skoraj toliko, kot je potrebno za izdelavo srednje velikega avtomobila. Levji delež gre na račun vode, saj se je porabi kar 1500 litrov, pa tudi podatek o 240 kg fosilnih goriv in 22 kg raznoraznih ničkaj nedolžnih kemikalij ni ravno spodbuden.

Isti raziskovalci so že pred tem izračunali, da nas en dvogramski 32 MB modul DRAM-a "stane" kar 32 litrov vode in 1,7 kg kemikalij...

10 komentarjev

Jedi - nepriznana veroizpoved

CNN - To novico bi sicer lahko brez zadržkov preskočil, saj nima veze z računalništvom, vendar pa bom vseeno poročal o njej, saj je bilo o tej tematiki nekaj napisanega tudi med novicami na Slo-Techu. Za kaj torej gre? Morda se še kdo z dobrim spominom spomni, da so se nekateri Avstralci prizadevali, da bi država uradno priznala vero jedijev. Po nekaterih informacijah bi bila država prisiljena priznati novo vero, če bi se zanjo opredelilo vsaj 10.000 Avstralcev. No, po zadnjih podatkih so se prej omenjene trditve po besedah avstralske vlade izkazale za napačne, odgovorne pa zaradi zavajanja čaka denarna kazen 540 $. Kljub 70.000-glavi množici, ki so se opredelili za jedije, nove vere ne bo priznala. Navdušenci Star Wars pa na drevo [:D].

12 komentarjev

Naravi prijazen eksploziv

ABC News - Tale novica sicer nima nobene zveze z računalništvom, vendar pa je vseeno zanimiva. Govori o naravi prijaznih eksplozivih za vojaške namene, ki so jih razvili nemški znanstveniki. Sam sem sicer kar malce čudno pogledal, ko sem videl naslov, vendar pa je ob končanem branju članka moje začudenje malce izginilo. Ko gledamo vsak dan, koliko raznega streliva "pokuri" vojska na vojaških vajah in ko premislimo, koliko naravi škodljivih snovi se zadržuje v strelivu in raznih eksplozivih, se človek kar malce prime za glavo. Nemški znanstveniki pa so se odločili, da razne eksplozive naredijo naravi prijazne in neškodljive. Morda je tak pristop res dober za eksplozive, ki so uporabljeni na vojaških vajah, vendar pa ima v vojnem času ekologija zadnjo besedo. Vsekakor zanimiv članek, ki si ga le preberite.

0 komentarjev

Avtomatske prestave na kolesu

Slo-Tech - No, ker ljudje postanejo butasti, pardon, preveč enostranski, če se ukvarjajo samo z enim podorčjem (npr. računalništvom), bom z veseljem objavil Tomijevo novico, v kateri boste zaman iskali povezanost z računalništvom, vendar bo utegnila zanimati predvsem tiste, ki se (poleg računalništva) ukvarjate tudi s kolesarstvom:

Sicer me je slycer imenoval za audio CD- mojstra, ampak tale novica mi verjetno bolj leži pisana na kožo. Ker ravno gledam na števcu ( kolesarskem ) skupno razdaljo 3046 km.. Torej, Shimano ( kdo pa drug ) je razvil sistem prestav, ki se same prilagajajo načinu vožnje, naklonu in hitrosti ( torej verjetno kadenci, to je število obratov pedal na minuto ). Sicer vse lepo in prav, ampak še vedno je ročno prestavljanje najboljše, pa naj je avtomatsko še tako izpopoljnemo. Drugače pa več tukaj

5 komentarjev