»

Čipi v knjigah

BBC - Se še spomnite novice, ko sem govoril o posebnih čipih, ki naj bi jih vgrajevali v denar in bi nato sporočali pristnost bankovcev? No, ti čipi bi bili lahko uporabni tudi za nadzorovanje toka denarja. Nekaj podobnega so se sedaj domislili tudi prodajalci knjig, ki jim tatovi odnesejo kar lep del zaslužka. Sodeč po tem članku, se trgovci v Veliki Britaniji vse bolj zavzemajo za vgradnjo čipov v knjige, ki bi jim lahko pomagali zopet priti do ukradenega materiala. Zanimiv članek, ki nazorno pokaže, kje se lahko uporabi nova tehnologija.

0 komentarjev

ATI dobil posel

ATI - ATI je danes objavil, da je z japonskim proizvajalcem razno razne računalniške opreme, Fujitsu-jem, sklenil pogodbo. Bistvo pogodbe je, da bo Fujitsu v svoje LifeBook™ E prenosnike vhrajeval ATI-jeve MOBILITY RADEON grafične čipe. Po besedah ATI-ja so ti čipi sposobni video-montiranja, predvajanja DVD-jev brez zatikanja in poganjanja najnovejših video iger na prenosnikih. Zdaj, če je to res ali ne... Naj presodijo drugi.
Pogodba sama po sebi ni tako pomembna. Pomembno je dejstvo, da jo je Fujitsu sklenil prav z ATI-jem. Kot veste, je na tržišču tudi Nvidiin GeForce2 GO čip, ki konkurira Radeonu Mobility. Razmerje med proizvjalci, ki posegajo po Nvidiini ponudbi in ATI-jevi, je (bilo) zelo podobno. ATI sicer še vedno vodi, a Nvidia mu kar hitro sledi... S to pogodbo je ATI dokazal, da je še vedno dominantna sila na področju prenosniške grafike.

0 komentarjev

Nvidia se boji ATI-ja

AnandTech - Sodeč po tem članku na Anandtechu izgleda, da se Nvidia spet poslužuje stare in malce zasovražene taktike pošiljanja groženj nekaterim proizvajalcem, naj ne podprejo konkurenčnih grafičnih čipov. Tako Nvidiino akcijo smo lahko spremljali pri pojavu Kyro 2 čipov, ki so bili za različne proizvajalce precej zanimivi, vendar se jih le-ti raje niso posluževali, saj so bili preveč odvisni od Nvidie. Nvidia pa nadaljuje tradicijo in je spet začela groziti številnim proizvajalcem, naj ne podprejo ATI-jevih Radeon 7500 in 8500 čipov. Proizvajalci so se spet uklonili Nvdii in povedali, da sta prej omenjena ATI-jeva čipa sicer silno zanimiva, vendar ju raje ne bodo uporabili, saj se preveč bojijo Nvidiinih povračilnih ukrepov. Navsezadnje, so Nvidiini čipi še vedno No.1 v svetu domače 3D grafike, pa naj gre za najnovejše GeForce 3, ki so sicer zmogljivi, a dragi ali za GeForce 2 MX, ki imajo zelo dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo. Vendar pa upanje, da bomo videli kartice z najnovejšimi...

1 komentar

Hercules noče ATIja

3D Chipset - Prihajajoči Radeon II se bo, kot že veste, prodajal tudi prostim proizvajalce grafičnih kartic (ala Hercules, Winfast, ASUS,...). V nekem pogovoru je Shauna Hardy (Herculesova PR predstavnica) povedala, da Hercules (še) ne namerava odkupiti ATI-jevih čipov.
Herculesu očitno zadostujejo STM-jevi (Kyro in Kyro II) in Nvidiini (vse drugo). To, da Hercules trenutno ne namerava izdelovati Radeon II grafičnih še ne pomeni, da jih nikoli ne bo. Mogoče se je odločil, da bo tokrat on tisti, ki bo drugim pustil orati ledino (če se še spomnite, je bil Hercules edini veliki proizvajalec, ki se je odločil prodajati Kyro II kartice). Vseeno pa je velik udarec za promocijo Radeona II, da največji izdelovalec grafičnih kartic ne namerava izdelovati njegove ponudbe. No ja, bomo videli...

3 komentarji

Skrivanje in odkrivanjePowerColor

Reactor Critical - PowerColor ima pogodbo z Nvidio o podpori Nvidiinih grašičnih čipov. Kar pomeni, da lahko izdeluje kartice le na Nvidia čipih. Kaj naj torej naredi, če želi izdati Kyra II? Ustanovi fantomsko podružnico, vendar! Nvidia zelo pritiska na proizvajalce grafičnih kartic, naj ne kupujejo Kyro II čipov. Tako zelo, da jim, neuradno seveda, celo grozi s prenehanjem prodaje čipov. Nvidia si tako stvar vsekakor lahko privošči. Po robu se ji lahko postavijo le veliki (Hercules), ker jih Nvidia potrebuje. Če pa gre za majhno podjetje, kot PowerColor, nima Nvidia nič za zgubiti.
PowerColor pa je (ozirima ni) pametnejši. Ustanovil je namreč fantomsko podjetje imenovano VGA No1, ki bo izdelovalo Kyro II grafične kartice. Samo, ker so bili malo površni, so fantje pri Reactor Critical-u to odkrili. VGA No1 ima namreč vse kontaktne osebe na @powercolor.com e-mail naslovih. Čista površnost, vam rečem! VGA No1 je sedaj že spremenila te napake, ampak vseeno jih je še veliko ostalo. Kot naprimer najemnik...

4 komentarji

Moč in prestiž

X-Bit Labs - Kakor veste, je Nvidia hotela očrniti svojega bodočega tekmeca v srednjem razredu, Kyra II, z pošiljanjem datoteke, v katerem je blatila STM-jev proizvod. Nvidii gre torej konkurenca zelo v nos. Tako zelo, da so nekateri proizvajalci, ki so nameravali izdati grafične kartice na osnovi Kyro II čipa, pod pritiskom Nvidie, svojo odločitev preklicali. Na primer Creative, o katerem se je govorilo, da bo izdal kartico na Kyro II čipu, ki sedaj te govorice odločno zanika. Tudi PowerColor je misteriozno odtegnil svojo podporo Kyru II. Sodeč po govoricah, zaradi pritiska Nvidie.
Zvesta Kyru II ostajata le še InnoVision in Hercules. Kako pa da se Nvidia ne spravi na Hercules, STM-jevega največjega zaveznika in podpornika? Ker je prevelik. Hercules se ne ukvarja samo z grafičnimi karticami in nadzoruje skoraj celotno evropsko tržišče. Zato je Nvidia pač tiho in se trudi Hercules spodkopati na drugačne načine.
Kot je že bilo omenjeno, se STM trudi na novem, še boljšem čipu. Ime mu bo (kako...

4 komentarji

Quantum3D in Nvidia

X-Bit Labs - Quantum3D in Nvidia sta danes najavial podpis sporazuma, po katerem bo Nvidia Quantumu3D še naprej dobavljala VSA-100 in Voodoo3 čipe. Ko veste, so ti v uporabi na Quantumovih Aalchemy in Graphite grafičnih pospeševalnikih, ki se uporabljajo v raznih 3D simulatorjih in grafičnih sistemih. Še bolj pa je presenetljiva novica, da naj bi Quantum3D in Nvidia sodelovala pri izdelavi novih sistemov, ki bodo bazirali na Nvidiinih čipih. Hudo!

0 komentarjev

Kyro vs GeFore2 MX

Inside Hardware - Končno se je ena stran spomnila dejansko primerjati Kyrota in GeForca2 MX. V bistvu gre za povsem logično primerjavo, saj sta obe kartici namenjeni manj zahtevnem igričarskem trgu. Če vas torej zanima kako se obnese Kyro s svojim HSRjem proti GeForcu2 MX s T&Ljem, si le oglejte ta test na Inside Hardware. Osebno se nekako bolj nagibam k dobrem starem GeForcu (čeprav ga Kyro prehiti v višjih resolucijah), toda kdo ve... mogoče bo vam Kyro bolj všeč .

11 komentarjev