»

Prototip pajkovske zaščite mobilnih telefonov pred padci

ZDNet - Na visoki šoli Aalen v Nemčiji je študent Philip Frenzel razvil zanimiv način zaščite pametnih telefonov pred poškodbami ob padcih. Doslej je šla zaščita v dve smeri: v razvoj vzdržljivejših materialov, zlasti steklenih delov, ter v grde plastične ovitke. Frenzel pa je pokazal prototip vzmeti, ki se sprožijo v prostem padu in amortizirajo udarec ob tla.

Patentiran izum, za katerega je prejel prvo nagrado nemškega združenja mehatronikov, ima ime ADcase (kjer AD pomeni active damping oziroma aktivno blaženje). Sestavlja ga plastična stranica, ki se prilepi na zadnjo stran telefona, in v notranjosti skriva štiri kovinske vzmeti. Ko zazna prosti pad, se vzmeti sprožijo in pomolijo iz plastičnega ovitka. Telefon, ki je tedaj bolj podoben pajku kakor telefonu, se v...

36 komentarjev

Sončna energija presegla odstotek vseh potreb, prednjači Kitajska, EU peša

Slo-Tech - Iz EPIA (European Photovoltaic Industry Association) so sporočili, da je proizvodnja sončne električne energije presegla 1 odstotek svetovne porabe električne. V letu 2014 so po svetu namestili za 40 GW (predlani 38,4 GW) sončnih celic, kar skupno kapaciteto dviguje na 178 GW. V Nemčiji je namreč te dni potekal največji svetovni sejem sončne industrije.

Čeprav se Evropa rada ponaša z dejstvom, da je zelena in okoljsko zavedna, so v Evropi od tega namestili le za 7 GW sončnih elektrarn, kar je manj kot leta 2013. Največ so jih namestili na Kitajskem (10,6 GW) in Japonskem (9,7 GW), za tretjeuvrščeno Evropo pa sledijo ZDA (6,5 GW). Po skupni moči pa Evropa z 88 GW še vedno prepričljivo vodi, a se utegne trend kmalu obrniti. Letos naj bi Kitajci postavili 18 GW...

35 komentarjev

Microsoft razvil prototip za brezžično polnjenje mobilnikov

Microsoft - Microsoftovi raziskovalci so razvili prototip novega sistema za polnjenje mobilnih telefonov, ki ne zahteva žične povezave niti fizične bližine. AutoCharge, kot so ga poimenovali, sam poišče ustrezne telefone v prostoru in vanje usmeri energetski žarek, s čimer jih polni.

Načini za brezžično polnjenje mobilnih telefonov že obstajajo, a so večinoma omejeni na razdalje kvečjemu nekaj centimetrov, nemalokrat pa zahtevajo posebne podloge za odlaganje telefona. Te izkoriščajo indukcijo, medtem ko je prenos energije z elektromagnetnim valovanjem na daljše razdalje težko izvesti. Valovna dolžina bi morala biti mnogo daljša kot pri vidni svetlobi, kar onemogoča prenos v ravni liniji, sferične izgube v okolico pa niso zaželene iz ekonomskih in zdravstvenih vidikov....

18 komentarjev

Microsoft pokazal RoomAlive

Microsoft - Microsoftov raziskovalni oddelek je predstavil prototip z imenom RoomAlive, ki nadgrajuje lanski projekt IllumiRoom. Medtem ko je šlo tedaj za dnevne sobe, ki so bile sposobne projiciranja posnetkov, je RoomAlive pravcata interaktivna dnevna soba.

Sistem je za zdaj še v fazi prototipa, a je sodeč po predstavitvi že dobro izdelan. Za polno uporabo potrebujemo šest projektorjev svetlobe in pripadajočih kinectov, ki jih namestimo v sobi. Programska oprema poskrbi za samodejno kalibracijo, saj kamere same zaznajo, kateri deli prostora se na posameznih kamerah prekrivajo. Rezultat je tridimenzionalen načrt sobe, v kateri je sistem nameščen, ki natančno popiše vse ploskve v prostoru in njihovo orientacijo.

Rezultat se imenuje projection mapping in celotno dnevno sobo spremeni v interaktivno okolje za igranje iger. Prav vsak kvadratni centimeter je...

7 komentarjev

Prototip prozornega telefona

The Verge - Prozorni ali vsaj prosojni zasloni obstajajo že nekaj časa, a so njihove izvedbe precej prepuščale željam. Videli smo tudi že primerke, ki so bili vgrajeni v mobilne telefone, a so vsi razočarali. Premierno je to preizkusil Sony Ericsson s svojim Xperia Pureness, a za tisoč dolarjev se kupcev ni trlo. Niti Lenovo niti Explay nista bila uspešnejša, a to se utegne spremeniti. Tajvansko podjetje Polytron Technologies je pokazalo prototip pametnega telefona, ki je praktično v celoti prozoren in precej prepričljivejši od starejših okornejših bratov.

Kot vidite na posnetku spodaj, je praktično cel telefon prozoren. Izjema so le sestavni deli, ki to v bližnji prihodnosti ne bodo - SIM, microSD, mikrofon, zvočniki in baterije. Ta del bodo v...

27 komentarjev

Kinect za zapestje: Digits

BBC - Microsoft je predstavil nov senzor za zaznavanje gibov uporabnika, ki omogoča sledenje gibom in izdelavo vernega 3D-modela gibanja roke uporabnika v realnem času. Prototip se imenuje Digits in bo v prihodnosti uporaben za igranje iger, krmiljenje zabavne elektronike (televizorji, predvajalniki) in rokovanje s pametnimi telefoni ali drugimi mobilnimi napravami.

Pripomočki za zaznavanje gibov seveda že obstajajo, a imajo vsak svoje omejitve. Kinect je celovit senzorski sistem, ki pa vseeno ne more doseči tako visoke ločljivosti in natančnosti kakor pripomočki, ki se pritrdijo na kožo. Senzorske rokavice že dandanes zelo dobro sledijo gibom roke oziroma dlani, a so precej nepraktične. Digits poizkuša združiti najboljše iz obeh svetov - ni preveč...

16 komentarjev

Polnjenje telefonov s hrupom

Sintetični kristali cinkovega oksida

vir: Telegraph News
Telegraph News - Hrup je v modernih mestih prisoten vsepovsod in znanstveniki pod vodstvom Sang-Wooja Kima s seulske Univerze Sungkyunkwan so se vprašali, kako bi ga lahko koristno izkoristili. Ena izmed možnost je kot vir energije za polnjenje električnih naprav uporabiti zvočno valovanje in hitro so razvili prototip.

Med dve elektrodi so stisnili tanek trak cinkovega oksida, ki je znan piezoelektrik. Podloga na vrhu ob absorpciji zvoka vibrira, kar povzroča krčenje in širjenje žic iz cinkovega oksida. To gibanje ustvarja električni tok, ki se uporabi za polnjenje naprave.

Ekipa priznava, da so izkoristki za zdaj še slabi, pa tudi sicer zvok ne nosi veliko energije. Iz 100 dB hrupa so...

23 komentarjev

Odkrivanje ponarejenih kovancev s pomočjo optičnih mišk

TG Daily - Raziskovalci iz University of Lleida so razvili prototip za prepoznavanje ponarejenih evrskih kovancev s pomočjo optičnega senzorja iz miške.

Za uspešno prepoznavanje je potrebno imeti optični senzor z resolucijo vsaj 15x15 pixlov, najbolj pa se obnesejo LED ali infrardeči senzorji. Naprava s pomočjo senzorja odčita površino kovanca ter jo primerja z originalom, pri tem pa je odstotek uspešnosti prepoznave enak, kot pri strokovnjakih za prepoznavanje ponarejenega denarja.

0 komentarjev