»

Hekerski napad na Irskem ohromil delovanje zdravstvenega sistema

Slo-Tech - Komajda se je rešil en velik hekerski napad, že poteka drugi. Na Irskem so morali ugasniti večji del informacijskega sistema, ki ga uporablja tudi zdravstvo. Iz HSE (Health Service Executive) so sporočili, da so se za ukrep odločili iz previdnosti, potem ko je hekerski napad prizadel vse jedrne dele nacionalnega informacijskega sistema. Sistema niso v celoti ugasnili, saj še vedno delujejo klinični sistemi in program cepljenja proti covidu-19, ki tečeta na ločeni infrastrukturi. Nedelujoč pa je sistem za naročanje, izdajanje in obdelavo napotnic. Urgence delujejo, bolnišnice pa imajo različne težave, odvisno do prizadetosti.

Odgovornosti za napad še ni prevzela nobena skupina. Prav tako ni jasno, ali za njim stoji izsiljevalska programska oprema in zahteva po odkupnini. Posamezni pregledi že odpadajo, denimo nosečnic, ki še niso v 36. tednu. Ponekod normalno delujejo onkološki oddelki in operacije, medtem ko radioterapija in slikanja ne. Glavna težava je nedostopnost sistema za...

9 komentarjev

FBI za napad na naftovod obtožil DarkSide, slednji posredno priznal nespamet

Slo-Tech - FBI je včeraj uradno potrdil, da je hekerska skupina DarkSide odgovorna za napad na Colonial Pipeline, zaradi česar so morali začasno ustaviti transport goriv po največjem ameriškem naftovodu, ki z nafto, kerozinom in bencinom oskrbuje polovico vzhodne obale. Podrobnosti zaradi interesa preiskave FBI ne razkriva.

Upravljavec naftovoda je po zaustaviti naftovoda začel odpravljati težave zaradi vdora in nekaj krajših linij že zagnal, preostanek pa naj bi bil delujoč do konca tedna. V vmesnem času se lahko poraba goriv pokriva iz lokalnih rezerv in povečanega klasičnega transporta, potem pa bi grozilo večje povišanje cen. Maloprodajne cene goriva so na prizadetih območjih že porasle za okrog 2-4 odstotke, v celotni državi pa za slab odstotek. Glavni problem niso osebni avtomobili, temveč letališča, ki imajo lastnih rezerv za 3-5 dni, ter cestni tovorni promet. V primerjavi s situacijo pred desetletji je ZDA to pot praktično samozadostna glede proizvodnje goriv, a so rafinerije...

11 komentarjev

NSA opozarja, da skupina Sandworm skozi znano ranljivost napada poštne strežnike

vir: ZDNet
Slo-Tech - Ameriška agencija NSA je izdala opozorilo, da razvpita ruska hekerska skupina Sandworm izvaja obširno kampanjo napadov na poštne strežnike, in sicer skozi še vedno zelo razširjeno ranljivost v programju za pošiljanje elektronske pošte Exim, ki je bila odkrita lansko poletje.

Lanskega junija je bila najdena kritična ranljivost v programu za pošiljanje elektronske pošte (mail transfer agent - MTA) Exim, ki je razširjen v sistemih z Unixom in Linuxom ter naj bi se nahajal v več kot polovici poštnih strežnikov po svetu. Napadalcu preko primerno sestavljenih sporočil omogoča polni (root) prevzem nad ciljnim poštnim strežnikom. Kljub temu, da je bil popravek na voljo takoj, hkrati pa so zlikovci še isti mesec pričeli dejansko zlorabljati odkrito slabost, raziskave kažejo, da je še letošnjega maja polovica lukenj ostala nezakrpanih.

To naj bi v zadnjem času pridoma izkoristili v zloglasni hekerski skupini Sandworm, povezani z rusko vojaško obveščevalno službo (GRU). Skupina je ena...

9 komentarjev

Američani izvedli kibernetski napad na Iran

vir: Needpix

Slo-Tech - Ameriški mediji vsak iz svojih dobro obveščenih virov poročajo o informacijskem napadu, ki naj bi se kot nekakšno povračilo odvil minuli četrtek, potem ko so Iranci sestrelili ameriško vohunsko letalo in pred časom napadli dva tankerja. Tovrstni napad naj bi bil nadomestilo za že sprožen, nato pa preklican vojaški napad na to državo.

Cilj ameriških hekerjev je bila obveščevalna skupina, domnevno povezana Iransko revolucionarno armado, ki naj bi izvedla napada na oba tankerja, napad pa naj bi ohromil tudi iransko vojaško poveljstvo in nadzorne centre, po nekaterih virih pa tudi center za upravljanje raketnih sistemov. Za zdaj ni znano nič o posledicah, ameriško obrambno ministrstvo uradno napada za zdaj...

34 komentarjev

Hekerski napadi na nemško infrastrukturo čedalje pogostejši

Slo-Tech - Nemški Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) je sporočil, da se je v minulem letu znatno povečalo število hekerskih napadov in drugih varnostnih incidentov, ki so prizadeli pomembno infrastrukturo, denimo električno omrežje ali vodovodni sistem. V drugi polovici leta 2018 so beležili 157 incidentov, kar je več kot v celotnem letu 2017. Ob tem BSI poudarja, da vsi incidenti niso hekerski napadi, temveč gre tudi za druge razloge, denimo tehnične težave. Toda končni rezultat je lahko v obeh primerih enak - izpad ključne infrastrukture. Tako je poročal nemški Welt am Sonntag.

Ob tem BSI dodaja, da se spreminja tudi način in namen napadov, kadar gre zanje. Včasih je šlo za izsiljevanje ali vohunjenje, sedaj pa gre večinoma za sabotaže, kot je izklop...

7 komentarjev

Ruski hekerji ogrožajo infrastrukturo ZDA?

vir: Wikipedia
BBC - Ruski hekerji naj bi si uspešno pridobili oddaljen dostop do kontrolnih centrov delov ameriškega elektrogospodarstva, je ta teden prvi poročal Wall street Journal, v sicer zaklenjenem članku. Pridobljeni vzvodi nadzora naj bi jim po nekaterih podatkih omogočali tudi izklop omrežij, s čimer bi državo ali vsaj njene dele, pahnili v temo in posledični kaos.

Napad so izvedli tako, da so na muho vzeli manjša podjetja, ki v elektrosistemu izvajajo druge storitve. Vodstvenemu kadru teh podjetij so poslali e-sporočila, ki so jih vabila na lažne spletne strani oz. prirejena družabna omrežja. Ko so si pridobili dostop, so se najprej lotili pridobivanja uporabniških imen in gesel, nato pa se detajlno seznanili z delovanjem...

17 komentarjev

Težave pri otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger povzročil hekerski napad

Slo-Tech - Prireditelji zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji so potrdili, da so bili med otvoritveno slovesnostjo tarče hekerskega napada, ki je povzročil nekaj težav. Identiteta napadalcev ali izvor napada še nista znana, vemo pa, kaj je napad povzročil. Posledice niso bile kritične, so bile pa opazne in za nekatere gledalce tudi zelo moteče.

Ko so zaznali napad, so upravljavci ugasnili prizadete strežnike, da ne bi nastajala dodatna škoda. Poleg prenosa televizijske slike prek interneta je zaradi izklopa strežnikov postala nedosegljiva tudi uradna stran olimpijskih iger. To je na primer gledalcem otvoritve, ki so vstopnice rezervirali prek interneta, povzročilo nemalo sivih las, saj niso mogli natisniti svojih vstopnic. Prav tako je ugasnilo brezžično internetno...

16 komentarjev

British Airways zaradi kolapsa IT sistema odpovedala večino današnjih letov

vir: BBC
BBC - Pred slabo uro je zaradi velike napake v informacijskem sistemu britanski letalski prevoznik British Airways odpovedal vse lete iz Heathrowa in Gatwicka. Ti naj bi se nadaljevali ob 19. uri. Podjetje je sicer priznalo, da ima težave po vsem svetu, vendar še odkrivajo, kaj točno se dogaja. Zato tudi niso želeli napovedati, kaj se bo dogajalo z drugimi leti prevoznika. So pa pri BA zatrdili, da ni šlo za hekerski napad.

Kljub drugačnim navedbam BA pa o težavah z leti britanskega podjetja pa že poročajo iz Rima, Prage, Milana in še mnogih drugih mest. Zato mnogi tudi ne verjamejo BA, da ni šlo za hekerski napad.

37 komentarjev

Hekerski napad od interneta odrezal skoraj milijon strank Deutsche Telekoma

Slo-Tech - V nemškem operaterju Deutsche Telekom so potrdili, da ima več kot 900.000 uporabnikov že od včeraj popoldne težave z internetno povezljivostjo svojih usmerjevalnikov. Izkazalo se je, da so prvotna predvidevanja, da bi lahko šlo za "usmerjene zunanje faktorje", pravilna. Gre za hekerski napad.

Včeraj okrog 16. ure je za prizadete uporabnike odpovedalo razreševanje domen (DNS) v omrežju Deutsche Telekoma, zaradi česar je bilo DSL-omrežje ohromljeno, zato ni deloval dostop do interneta, telefonije VoIP in televizije IPTV. Povezava do osnovne internetne infrastrukture je delovala, razreševanje domen pa ne, zato je bilo mogoče do strani dostopati le ob uporabi alternativnih DNS-strežnikov ali s poznavanjem IP-naslovov. Težave so se...

9 komentarjev

Kako so spletni prevaranti ukradli 40 milijonov evrov

Spiegel Online - Na dan je prišlo več informacij o eni najbolj donosnih izvedb tako imenovane direktorske prevare (CEO fraud), s katero so neznani napadalci od nemškega koncerna Leoni pridobili 40 milijonov evrov. Napad se je zgodil že 12. avgusta, podjetje je delničarje o njem zelo na kratko obvestilo 16. avgusta, v teh dneh pa so v romunskih časnikih na plano privrele podrobnosti, saj se je napad zgodil v tamkajšnji podružnici nemškega podjetja. Leoni ima sicer 75.000 zaposlenih v 32 državah po svetu.

Pri direktorski prevari posamezniki s pravicami, ki omogočajo razpolaganje z denarnimi sredstvi podjetja, prejmejo zelo podrobno izdelano sporočilo, ki je na las podobno legitimnim sporočilom uprave in v katerem jim prevaranti nalagajo...

29 komentarjev

Iranski hekerji napadali ameriško civilno infrastrukturo

The Wall Street Journal - Hekerski napadi so v modernem svetu več kot le nevšečnost, saj lahko onesposobijo kritično infrastrukturo in povzročijo veliko škode. The Wall Street Journal piše, kako so iranski hekerji pred dvema letoma vdrli v nadzorni sistem manjšega jezu, ki je približno 30 kilometrov oddaljen od mesta New York. Zaskrbljujoče je, da so vdor odkrili bolj po naključju kot z nadzornimi sistemi.

V letih 2011-2013 je bila internetna vojna med Iranom in ZDA še posebej živahna. Američani so verjetno z izraelsko pomočjo lansirali virus Stuxnet, ki je v iranskem obratu v Natancu sabotiral centrifuge za bogatenje urana, Iranci pa so aktivno napadali ameriške banke in drugo infrastrukturo.

Strokovnjaki...

4 komentarji

So hekerji napadli nemški raketni sistem na turško-sirski meji?

Slo-Tech - Nemški časnik Behörden Spiegel je presenetil z zgodbo, da so hekerji uspešno napadli raketni sistem na turško-sirski meji, ki ga upravlja nemška vojska, ter izvedli "nepojasnjene ukaze". Nemško obrambno ministrstvo je z izbranimi besedami zanikalo vdor, a dvomi ostajajo. Ne nazadnje nemški parlament menja celoten računalniški sistem zaradi vdora, napadi na vojaške sisteme pa prav tako niso nezaslišani. Washington Post je že leta 2013 pisal, da so kitajski napadalci uspešno pridobili dostop do proizvajalcev ameriških vojaških sistemov; ni jasno, ali so želeli motiti proizvodni proces, ali je šlo za industrijsko vohunjenje z ekonomskimi cilji ali pa so želeli pridobiti tehnične podatke o vojaških sistemih.

Kot piše nemški...

5 komentarjev

Nemški parlament ne zna odstraniti trojanca

Spiegel Online - Minuli mesec so v nemškem zveznem parlamentu ugotovili, da so neznani napadalci – osumili so Rusijo – napadli računalniški sistem. Dobre štiri tedne po napadu Nemci še vedno niso uspeli sčistiti svojega sistema, zato razmišljajo celo o izrednih ukrepih, kot je zamenjava vse strojne in programske opreme.

Spiegel piše
, da je trojanec, ki je napadel informacijski sistem parlamenta, še vedno aktiven in da še vedno opravlja svoje delo, torej pošilja informacije prek interneta svojim piscem. Ker ga še vedno niso uspeli odstraniti, se resno omenja možnost zamenjave vse strojne opreme, kar bi stalo milijone. Ni sicer jasno, kolikšen del bi bilo treba zamenjati, saj novi črvi, ki se skrivajo tudi po firmwaru in drugod, onemogočajo odstranitev z...

24 komentarjev

Hekerski napadi povzročajo tudi fizično škodo na infrastrukturi

Slo-Tech - O hekerskih napadih pišemo sorazmerno pogosto, a so večinoma omejeni na kraje podatkov, v manjšem številu primerov pa gre še za zlorabe. Škoda pri tem nastane, a je "nevidna". Precej redko pa se zgodi, da hekerski napad povzroči fizične poškodbe na infrastrukturi - najodmevnejši primer je seveda napad Stuxneta na iranske centrifuge, ki so zaradi okužbe nepravilno delovale, kar je onemogočalo bogatitev urana in jih je tudi fizično poškodovalo. Najnovejše poročilo o računalniški varnosti, ki ga je izdal nemški Zvezni urad za varnost v informacijski tehnologiji (BSI), kaže, da se taki primeri še vedno dogajajo.

Neimenovano jeklarno v Nemčiji je namreč napadla hekerska skupina, ki je s ciljanim ribarjenjem (spear...

6 komentarjev

Napad na Target ciljal pomnilnik v POS-terminalih

Slo-Tech - Znane postajajo podrobnosti o hekerskem napadu na ameriškega trgovca Target, ki je po dosedanjih informacijah terjal osebne podatke 110 milijonov strank. Oglasil se je predsednik in izvršni direktor Targeta Gregg Steinhafel ter pojasnil nekaj podrobnosti o napadu.

Target je za napad izvedel v nedeljo, 15. decembra lani, in se takoj lotil čiščenja računalniških sistemov, le nekaj dni pozneje pa so obvestili tudi javnost. Napadalci so pred 27. novembrom, ko se je napadal začel, uspeli pridobiti dostop do POS-terminalov in nanje namestiti zlonamerno programsko opremo.

Reuters poroča, da so v tem primeru neznanci uporabili program, ki se imenuje RAM scraper. Gre za način napada, ki se je prvikrat pojavil že daljnega leta 2009, sedaj pa postaja čedalje...

8 komentarjev

ZDA spet obtožujejo Iran hekerskih napadov

The New York Times - Končno smo dočakali nov hekerski napad, za katerega ZDA ne obtožujejo Kitajcev, ki so v zadnjih mesecih postali kar dežurni krivci za vse, kar gre narobe. To pot so prst uperili v Iran, podrobnosti napada pa kažejo, da gre za sabotažo in ne vohunjenje, kot je značilno za Kitajce.

Tarč ameriška vlada ni želela razkriti poimensko, naj pa bi se napadalci osredotočali na podjetja, ki se ukvarjajo z nafto, elektriko in plinov. Šlo je za poizkuse sabotaže, saj napadalci poizkušajo pridobiti dostop z namenom povzročanja škode. Preiskava napadov, ki trajajo že lep čas, se je začela pred nekaj...

13 komentarjev

Električno omrežje v ZDA dnevno tarča hekerskih napadov

Poraba električne energije, 2001

Slo-Tech - V ameriškem predstavniškem domu so razpravljali o hekerskih napadih na pomembno infrastrukturo, predvsem električna omrežja. Dva kongresnika sta namreč poslala 15 vprašanj o tej temi več kot 150 podjetjem za elektrodistribucijo, upravljavcem omrežja in elektrarn v ZDA ter prejela odgovore od dobrih dveh tretjin. Nekaj je bilo neuporabnih, a uporabni del (53 jih je odgovorilo na vsa vprašanja brez izmikanj) kaže zaskrbljujočo sliko. Hekerji in avtomatizirana orodja vsak dan napadajo podjetja in infrastrukturo.

Več deset podjetij je sporočilo, da so poizkusi vdorov v njihove sisteme "dnevni", "stalni" ali "pogosti". Eno izmed podjetij je celo sporočilo, da mesečno beležijo 10.000 poizkusov vdora, čeprav niso točno povedali, kaj vse so šteli sem. Hkrati poročajo, da je večina napadov plod dela...

30 komentarjev

Avstralska centralna banka tarča hekerjev

Guardian - Nadaljujejo se poročila o hekerskih napadih. To pot je vdore priznala avstralska centralna banka (RBA, Reserve Bank of Australia), ki pri preiskavi Australian Financial Review (AFR) niti ni imela druge izbire. Napadi so se dogajali že leta 2011, ko so neznani napadalci vdrli v nekatere računalnike v RBA in poizkusili pridobiti dostop do celotnega sistema, kar pa jim ni najbolje uspelo. Napadalci so uporabljali kitajsko programsko opremo, a to ni zagotovilo, da so bili na delu res Kitajci.

Napadi 16. in 17. novembra 2011 so potekali po uveljavljenem mehanizmu. Zaposleni v banki so prejeli elektronska sporočila z vabljivim in ne preveč sumljivim naslovom (Načrti za fiskalno leto 2012). Vsaj šest zaposlenih je priponko odprlo in na njihove...

5 komentarjev

Napadi na električna omrežja v Braziliji?

Schneier.com - Kot poročajo na CBS news, naj bi hekerji v Braziliji napadli sisteme električne energije in tako januarja 2005 elektriko izklopili več deset tisoč ljudem. Še večji napad pa naj bi se zgodil 26. septembra 2007 v zvezni državi Espirito Santo, ko so za dva dni izklopili elektriko več kot trem milijonom ljudi ter zaustavili tudi enega največjih proizvajalcev železa ter mu s tem povzročili 7 milijonov USD škode.

Po poročanju Wireda naj bi bilo za izpade krivo slabo vzdrževanje oziroma sajasti izolatorji, vendar je povsem možno, da so s tem skušali le prikriti hekerske napade. Zgodbo o hekerskih napadih na električna omrežja v Braziliji je sicer v intervjuju za Wired omenil tudi Richard Clarke, bivši svetovalec ameriške vlade za področje kibervarnosti.

O napadih na električna omrežja je bilo sicer že kar nekaj vprašanj in debat, je pa Mudge, predstavnik hekerske skupine L0pht, leta 1999 v intervjuju zatrdil, da so se v skupini dokopali do informacij, s pomočjo katerih lahko ugasnejo...

29 komentarjev