»

Kapsula Orion uspešno pristala

vir: NASA
NASA - V nedeljo zvečer po našem času je vesoljsko plovilo Orion uspešno pristalo v morju ob kalifornijski obali. S tem se je odprava Artemis 1 zaključila s popolnim uspehom.

Ko se je 16. novembra velikanska raketa SLS naposled prvič uspešno pognala v zrak, je bila to zgolj prva etapa v dobrih 25 dneh misije Artemis 1, s katero so NASA in sodelavci preizkušali opremo, ki naj bi v nekaj letih človeka vrnila na Mesec. Drugi najtežji preizkus na spisku je bila vrnitev plovila Orion, saj nista smela zatajiti toplotni ščit in pa sistem padal. Orion je v atmosfero vstopil v nedeljo, približno 20 minut čez šesto popoldan po našem času, pri hitrosti skoraj 40.000 kilometrov na uro. Temperatura na zunanji strani ščita je med padanjem dosegla 2800 stopinj Celzija. Že 20 minut pozneje, ob 18.40, je naprava nadzorovano čofnila v Tihi ocean, blizu kalifornijske obale. Po nekaj urah pregledovanja z razdalje, pri katerem so ugotovili, da kapsula ni utrpela poškodb, jo je na krov vzela ladja USS...

11 komentarjev

Raketa SLS končno uspešno poletela

vir: NASA
NASA - Množica ameriških vesoljskih inženirjev, strokovnjakov in politikov si je danes zjutraj oddahnila, kajti po več odmevnih odpovedih tik pred zdajci je gigantska raketa SLS, v katero NASA polaga upe za vrnitev človeka na Luno, vendarle uspešno poletela in pričela odpravo Artemis 1. Vesoljska kapsula Orion je tako na poti proti našemu naravnemu satelitu.

Po koncu hladnovojne tekme v poletih na Luno ni bolj kontroverznega vesoljskega projekta od ameriške supertežke nosilne rakete Space Launch System ali SLS. Odkar so leta 2011 pognali njen razvoj, se snovalci pri Nasi in Boeingu otepajo očitkov, da gre za zastarel in drag koncept, ki preveč sloni na klasičnih pristopih iz programa Apollo. Temu je težko oporekati, saj tako raketa sama, kakor tudi kapsula za posadko Orion, močno spominjata na raketo Saturn 5 in kapsulo Apollo - le da imata v droboju tudi veliko tehnologije iz programa raketoplanov Space Shuttle. SLS je pravzaprav prva nova Nasina raketa po štirih desetletjih in sploh...

2 komentarja

Drugi poizkus izstrelitve SLS in Artemis-1 odpadel zaradi puščanja goriva

Slo-Tech - Odpadel je tudi drugi poizkus prve izstrelitve SLS, ki bi se moral zgoditi včeraj. Prvega so prekinili, ker je senzor na tretjem motorju kazal previsoko temperaturo, kar je NASA pozneje pripisala okvari na senzorju in ne dejansko pretoplemu motorju. Zato so načrtovali drugi poizkus že včeraj, a je puščanje goriva in s tem povezane težave s polnjenjem onemogočilo varno izstrelitev. Ni še znano, kdaj bo NASA poizkusila tretjič, bo pa preteklo vsaj nekaj tednov.

Izstrelitev je bila načrtovana včeraj ob 20.17 po slovenskem času, a so sedem ur pred tem zaznali puščanje goriva. NASA je tako že ure pred načrtovano izstrelitvijo dokončno odpovedala včerajšnji poizkus. Sprva so inženirji poizkusili puščanje ustaviti, tako da so segreli in ponovno ohladili priključek, nato pa so ga ponovno napolnili s helijem. Nič ni delovalo, zato je bila odpoved nujna. Sprva je še tlelo upanje, da bodo izkoristili jutrišnje izstrelitveno okno, a je kmalu postalo jasno, da se to ne bo zgodilo.

SLS sedaj...

38 komentarjev

Prvi polet rakete SLS odpovedan

Slo-Tech - NASA je danes odpovedala prvi preizkusni polet rakete SLS, ker so imeli pri polnjenju rakete z gorivom in pripravo potisnikov več težav, ki jih niso mogli hitro odpraviti. SLS (Space Launch System) bi bil moral poleteti brez posadke na trajektoriji proti Mesecu. NASA ima naslednje okno za izstrelitev sicer že v petek ob 18.48 po slovenskem času, a ga bo uporabila le, če bodo dotlej natančno prepoznali vzrok težave in ga odpravili.

Današnjo izstrelitev so zaustavili ob 13.10 po slovenskem času, kasneje pa so jo odpovedali. Težave je povzročal motor v tretjem potisniku (RS-25), ki ga niso mogli zadosti ohladiti in mu stabilizirati temperature na -253 °C. Težavo s potisnikom so imeli že med zadnjo vajo, zato tokratna odpoved ni popolno presenečenje. Tedaj je šlo za puščanje vodika, kar so odpravili.

Orion in SLS za zdaj ostajata varno na Zemlji, medtem ko inženirji iščejo vzrok za neuspeh. Direktor Bill Nelson je dejal, da NASA ne izstreljuje, dokler ni vse v okviru normalnih...

32 komentarjev

NASA: raketa SLS nared

Slo-Tech - V petek je na izstrelišče v Kennedyjevo vesoljsko središče na Floridi prispela nov raketa za SLS (Space Launch System), ki bo v prihodnjih mesecih na Mesec ponesla kapsulo brez posadke. Nova raketa za misijo Artemis 1 v okviru istoimenskega vesoljskega programa nadomešča dosedanje rakete Ares. Celotna struktura rakete s stojalom, ki so jo iz hangarja na sedem kilometrov oddaljeno izstrelišče premikali 11 ur, tehta 5000 ton in meri 120 metrov.

V začetku aprila bo sledila vaja, na kateri bodo simulira odštevanje in izstrelitev. To bodo vadili do 9,4 sekunde pred vzletom, ko bi dejansko vključili motorje. To pomeni, da bodo simulira vse, vključno s točenjem goriva. Če bo šlo vse po načrtih, bo junija ali julija Artemis-1 poletel proti Mesecu, seveda brez posadke. SLS ne bo stal na ploščadi vse dotlej, temveč ga bodo aprila prestavili nazaj v hangar. SLS je razvila NASA, a že ima konkurenco, saj Muskov Space-X razvija Starship, ki ga bo možno uporabiti večkrat.

NASA je razvoj SLS...

0 komentarjev

Kitajska uspešno preizkusila novo vesoljsko kapsulo

Space News - Kitajci so včeraj s pristankom na Zemlji uspešno zaključili preizkus prototipa svoje prihodnje kapsule za prevoz ljudi v orbito, ki bo zamenjala obstoječega delovnega konja, plovilo Shenzhou. Obenem je tovor, seveda še brez posadke, poletel na nosilni raketi Dolgi pohod 5B, kar je bila prva izstrelitev te rakete, na kateri sloni skorajšnja gradnja kitajske modularne vesoljske postaje.

Kitajci so tajkonavte doslej v vsemir pošiljali z družino kapsul Shenzhou. Toda omejitve starega dizajna kažejo zobe in za prihodnje ekspedicije, na primer do prihajajoče modularne vesoljske postaje ter Meseca, potrebujejo zmogljivejše plovilo. V torek so tako izstrelili prvi prototip še neimenovanega plovila prihodnje generacije, s katerim želijo doseči Lunino orbito. V 67 ur trajajoči misiji je kapsula, to pot še brez posadke, izvedla vrsto manevrov, s katerimi je dosegla višino 8000 kilometrov, nakar se je v petek zjutraj po našem času nadzorovano spustila na tla v Notranji Mongoliji, in sicer s...

0 komentarjev

Američani se želijo vrniti na Luno že v petih letih

Ars Technica - Ameriški podpredsednik Mike Pence je v presenetljivo drznem nagovoru obelodanil, da je agenciji NASA naročil vrnitev astronavtov na Mesec že do leta 2024, se pravi štiri leta pred doslej predvidenim rokom. Naznanitev nove vesoljske tekme je po drugi plati razočarala glede prelomnih ukrepov, s katerimi naj bi to dosegli, saj se strategija še vedno zanaša na raketo SLS, prav tako še ni dorečeno financiranje.

Skoraj natanko pol stoletja po prvem pristanku človeka na Luni se je vrh ameriške politike očitno namenil zaplesti v novo vesoljsko tekmo. Podpredsednik Mike Pence je v govoru na srečanju Nacionalnega vesoljskega odbora v muzeju U.S. Space & Rocket Center v Huntsvillu v Alabami najavil, da nameravajo Američani vrnitev...

114 komentarjev

Orion bi morda lahko letel do Meseca na komercialni raketi

Space News - Vodja agencije NASA Jim Bridenstine je presenetil z izjavo, da bi lahko naslednji preizkusni polet plovila Orion izvedli s pomočjo zasebnikov, saj Nasina lastna velika raketa SLS najverjetneje še ne bo nared. Namera je sprožila burne odzive.

Ameriška in evropska vesoljska uprava nameravata človeško potepanje po vesolju nadaljevati s plovilom Orion, v katerem bi po štirje astronavti potovali do Lune, Marsa ali celo asteroidov. Od vsega začetka je bilo mišljeno za sprego z gigantsko raketo Space Launch System (SLS), Nasino naslednico rakete Saturn V, s katero so vzletale misije Apollo. Toda razvoj SLSa, v katerega so zmetali že približno dvanajst milijard dolarjev, bremenijo nenehne zamude in nič ne kaže, da bo do junija prihodnje leto, ko je predviden naslednji test...

20 komentarjev

VSS Unity prvikrat poletel v vesolje. Pa je res?

VSS Unity in SpaceKnightTwo

Slo-Tech - Unity je sicer vesoljsko plovilo podjetja Virgin Galactic, namenjeno turističnim poletom v vesolje in včeraj je nad puščavo Mojave poletelo 82,7 kilometrov visoko nad površje zemlje, s tem pa doseglo mejo, ki jo NASA in ameriško vojno letalstvo pojmujeta kot mejo vesolja. VSS Unity je pri tem svoj raketni motor vžgal za 60 sekund, kar je največ doslej in dosegel 2,9-kratno hitrost zvoka, torej 2,9 macha.

VSS Unity je še vedno v fazi testiranja, po koncu katerega naj bi Virgin Galactic končno pridobil certifikat, ki bo omogočil tudi prevažanje potnikov. Cilj podjetja je namreč tržiti vesoljske polete, pri katerih bodo potnike pripeljali na rob vesolja, kjer bodo lahko uživali tudi v nekajminutnem stanju breztežnosti. VSS Unity ima še eno posebnost; druga vesoljska plovila svojo pot...

22 komentarjev

V živo: Izstrelitev sonde Parker proti Soncu preložena na jutri dopoldne

NASA - Na spletnem kanalu NASE smo lahko danes v živo spremljali prenos izstrelitve sonde Parker (Parker Solar Probe), ki naj bi bila v vesolje poletela ob 9.57 po slovenskem času. Ob zadnjem preverjanju pripravljenosti so naleteli na nekaj težav, zato je izstrelitev obstala na T-00:04:00 in bila začasno preložena. Današnje okno za izstrelitev je trajalo približno eno uro in ker v tem času niso uspeli odpraviti napake, bodo ponovno poizkusili jutri ob 9.30 po slovenskem času. Izstrelitev si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na kanalu NASA.

Na raketi Delta IV Heavy bo Parker začel potovanje proti Soncu, ki se mu bo približal na šest milijonov kilometrov (ali 0,04 astronomske enote). Gre za najbolj ambiciozno misijo na Sonce, saj se mu...

14 komentarjev

Blue Origin vse bliže turističnim potovanjem v vesolje

vir: Space
Space - V Teksasu so že devetič uspešno izstrelili suborbitalno vesoljsko vozilo Blue Origin, tokrat že tretjič zapovrstjo s pomočjo rakete New Shepard. Osrednji del tokratnega preizkusa je bil namenjen testiranju sistema za skrajno silo, ki bi ga, če bi šlo kaj zelo narobe, posadka lahko uporabila na visokih višinah. Polet je sicer še vedno potekal brez človeških potnikov, je pa v kapsuli sedela lutka, popularno imenovana Mannequin Skywalker, opremljena z najrazličnejšimi senzorji. Po poletu so povedali, da je "potnik" za kratek čas izkusil 10 G gravitacijskega pospeška, kar je še v mejah znosnega za človeško posadko.

Tokratna izstrelitev je trajala približno 150 sekund, vozilo je doseglo hitrost 3600 km/h, nato pa se je...

3 komentarji

Pred pol stoletja je Apollo 1 spremenil varnost vesoljskih poletov

Slo-Tech - Pred 55 leti je Kennedy v znamenitem govoru v Houstonu jasno začrtal ameriško vesoljsko pot z besedami, da bodo še pred iztekom desetletja stopili na Mesec. Rodil se je program Apollo, ki je svoj vrhunec dosegel leta 1969 z misijo Apollo 11 in s pristankom prvih dveh ljudi na Luni. Toda pred natanko 50 leti, 27. januarja 1967, je bila usoda programa precej negotova. Že prva misija, tj. Apollo 1, se je predčasno končala z veliko katastrofo, ki je terjala smrt vseh treh članov posadke (Virgil Grissom, Edward White, Roger Chaffee). To so bili prvi ameriški astronavti, ki so umrli med misijami.

Ironično je, da so prvi ameriški astronavti umrli med suho vajo brez goriva, vzrok smrti pa je bila zadušitev. Apollo 1 bi bil...

35 komentarjev

Umrl je zadnji človek z Lune

Slo-Tech - Eugene Cernan bi moral biti vsaj tako poznan, kot je Neil Armstrong, pa vsaj pri nas ni. Čez Lužo je k Cernanovi prepoznavnosti še največ pripomogla prav NASA, saj je Cernan zadnji človek, ki je hodil po Luni. Ko jo je zapuščal 14. decembra 1972, dobra tri leta po prvem človeškem sprehodu po Luni, si ni mislil, da tja naslednjih 44 let ne bo stopil več nihče. Apollo 17 je bila zadnja misija programa Apollo in od tedaj se ni noben človek od Zemljinega površja oddaljil bolj kakor 600 kilometrov. Za primerjavo: Mesec je v povprečju približno 384.000 kilometrov oddaljen.

Na Cernana smo se spomnili, ker je včeraj v 83. letu starosti umrl. Poslovil se je po daljši bolezni in je do konca zagovarjal človeško raziskovanje vesolja ter vzpodbujal vladajoče, da ga čim prej...

83 komentarjev

SpaceX gradi prototip cevnega zračnega potniškega prometa v Teksasu

Slo-Tech - Milijarder Elon Musk, ki stoji za projektu in podjetji PayPal, Tesla Motors, SpaceX ter drugimi, je napovedal gradnjo testne steze Hyperloop v Teksasu, kjer bodo v praksi preizkušali nov hitrega način prevoza ljudi. Musk je Hyperloop prvikrat napovedal pred poldrugim letom, ki je postavil smel cilj - prepeljati ljudi iz Los Angelesa v San Francisco v pol ure. Poglejmo si, kako in kdaj namerava SpaceX premagati razdaljo 600 kilometrov hitreje od potniških letal.

Na teksaškem forumu o prevozu je namreč Musk napovedal gradnjo osem kilometrov dolgega odseka proge, ki bo "najverjetneje v Teksasu". Prva inkarnacija poldrugo leto stare zamisli bo na voljo podjetjem in študentskim raziskovalnim skupinam, ki...

73 komentarjev

NASA izbrala trojico za razvoj vesoljskih plovil za prevoz ljudi

NASASpaceFlight.com - NASA je objavila zmagovalce razpisa CCiCap (Commercial Crew integrated Capability), s katerim so iskali zasebne partnerje, ki bodo razvijali plovila za polet ljudi v vesolje. Lasten vesoljski program za prevoz ljudi je NASA zaključila lani, ko so upokojili svojo floto raketoplanov Space Shuttlov. Takrat se je prvikrat v moderni zgodovini zgodilo, da ZDA niso imele kapacitet za vesoljske polete. Oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS) so prevzeli Rusi, Evropejci in Japonci, prevoz ljudi pa Rusi. Za prevoz tovora je NASA najela več zasebnih podjetij, ki so že pokazala prve vzpodbudne polete - plovilo podjetja SpaceX je letos maja kot prvo zasebno plovilo poletelo do ISS. Sedaj želi NASA še kapacitete za prevoz...

4 komentarji

Blue Origin izgubil vesoljsko plovilo med testnim poletom

The Wall Street Journal - Blue Origin je eno izmed zasebnih podjetij, ki razvija vesoljska plovila in na katera (druga so še Boeing, Sierra Nevada in SpaceX) NASA po koncu ere raketoplanov polaga upe in tudi financiranje za razvoj novih vesoljskih taksijev in tovornih plovil. Jeff Bezos, lastnik Blue Origina, sicer pa znan kot milijarder in ustanovitelj Amazona, je potrdil, da je testni polet v avgustu spodletel, plovilo pa je podjetje med poizkusom izgubilo.

Preizkusni polet so izvajali 24. avgusta. Ko je plovilo doseglo približno 13.700 metrov nadmorske višine in je letelo s hitrostjo 1,2 maha, je iz za zdaj neznanih razlogov izgubilo potisk in padlo nazaj na Zemljo. Plovilo je bilo popolnoma uničeno. Blue...

2 komentarja

NASA želi varnejše izstrelitve astronavtov

Test rakete Ares I-X

Slashdot - Ta teden bodo imeli predstavniki ameriške vesoljske agencije govor pred Kongresom, kjer bodo poskusili izposlovati strožje varnostne pogoje, ki bodo veljali ob vzletu. Vse skupaj ne bo samo sebi namen, saj v ZDA svoja plovila pripravljajo tudi komercialni prevozniki v vesolje, zato je zakonska ureditev strogih varnostnih standardov nujna.

Kakšen poseben svetal vzgled raketoplani Space...

32 komentarjev

Za NASO bodo vozili drugi

NASA - NASA bo svoje raketoplane Space Shuttle upokojila leta 2010, ko je napovedan zadnji polet, ko bo Endeavour še zadnjič poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ker bodo projekt Ares I dokončali predvidoma šele leta 2016, se je pojavil problem, kdo bo na ISS vozil ameriški tovor med tem časom. NASA je v ta namen sklenila dve skupaj 3,5 milijarde dolarjev vredni pogodbi s komercialnima partnerjema, saj želi zmanjšati svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij. Orbital Sciences Corporation iz Dullesa bo dobil 1,9 milijarde dolarjev za osem poletov Cygnusa z raketo Taurus 2, SpaceX iz Hawthorna pa 1,6 milijarde za dvanajst poletov Dragona z raketo Falcon 9. Vsakokrat bodo morali naložiti vsaj 20 ton.

Nobeno izmed teh plovil v vesolje še ni poletelo, a NASA se ne boji. SpaceX namreč obljublja, da bo prvi Falcon 9 pripravljen do konca leta, medtem ko bo Orbital kmalu začel testirati Taurusove motorje AJ-26, za polet pa naj bi bili nared do leta 2010. NASA tako načrtuje, da...

4 komentarji

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev