»

Je učenje pisanih črk še smiselno?

i-programmer - Naslednji generaciji finskih prvošolčkov (2015/16) očitno več ne bo potrebno vaditi malih in velikih pisanih črk. V prenovljenem učnem načrtu namreč ta del več ne bo obvezen, saj ga bosta zamenjala učenje pravilnega (desetprstnega, slepega) tipkanja po tipkovnici oz. učenje tipkanja na mobilnih telefonih.

Gre se za trend v izobraževanju, ki zadnje čase dobiva veliko podpore in izvira iz preprostega dejstva, da ljudje vedno manj ročno pišemo. Pa če že, velika večina več ne uporablja več pristne pisane pisave (37%, sodeč po eni od študij), ampak hibrid med njo in pisano (55%, 8% piše samo tiskane črke). Za današnjo mladino to seveda velja še toliko bolj. Namesto tega se toliko več tipka. Zato se zdi toliko bolj smiselno,...

133 komentarjev

Računalnik za 15 funtov

BBC - David Braben in nekaj sodelavcev je v Veliki Britaniji razvilo računalnik, ki po zunanjem videzu spominja na odslužene ostanke iz servisa elektronike, a videz vara. Predstavili so projekt Raspberry Pi, ki na majhnem integriranem vezju skriva delujoč računalnik. Na enem koncu ima USB-priključek za tipkovnico, na drugem HDMI-izhod za zaslon, poganja pa ga procesor ARM.

Vanj o stlačili procesor ARM11 s 700 MHz, 128 MB pomnilnika in dovolj zmogljivo grafiko za OpenGL ES 2.0, ki zmore ločljivost 1080p. Na njem kakopak tečejo distribucije Linuxa, še najraje Ubuntu. Cena: malenkost, 15 funtov.

Računalnik bo omogočal brskanje po spletu, poganjanje pisarniških aplikacij in programiranje, kar je...

100 komentarjev

Zaslonska tipkovnica s povratno informacijo

izboklinice, ki bi se pojavile na zaslonu

vir: AppleInsider
AppleInsider - En mesec pred potencialno Applovo prireditvijo, na kateri praktično ves svet pričakuje predstavitev 7 oz. 10 palčnega tabličnega računalnika brez tipkovnice, se je izkazalo, da so pri Applu vložili patent za virtualno tipkovnico, ki med tipkanjem daje povratne informacije. Patentna aplikacija z naslovom Keystroke Tactility Arrangement on a Smooth Touch Surface opisuje poseben okvir pod zaslonom, ki bi se v tipkarskem načinu (ko bi bila aktivna zaslonska tipkovnica) dvignil in na površini zaslona povzročil izbokline, na vsaki črki svojo oz. okvirčke okrog črk. Izboklinice bi seveda lahko vgradili na površino zaslona, a bi le-te motile uporabo naprave, ko tipkanje ne bi bilo potrebno, npr. pri brskanju po spletu. Patentna aplikacija sicer opisuje tudi drugi način, kjer bi se pod zaslonom skrival podoben okvir okrog črk, s tem da bi tokrat vplival na pritisk....

13 komentarjev

Zakaj Janezek uporablja kurjepis

CBS News -

Vedno hitreje razvijajoči se računalniki skupaj z internetom in elektronsko pošto prodirajo v vse domove. Proces računalizacije je najintenzivnejši v Ameriki, kjer je prišlo do prvih nesoglasij in težav.

Vse skupaj je namreč prišlo tako daleč, da se učitelji, starši in zgodovinarji močno bojijo za standardni ročni lepopis, saj učenci čez Lužo pričnejo uporabljati tipkovnice že zelo zgodaj. Neka devetletna deklica, naprimer, pravi, da je uporaba računalnika za pripravo vsakovrstnih zapiskov lažja: ni potrebno paziti na pisavo, ob napakah ni brisanja, sam proces pa je hitrejši. Večina se pridružuje temu mnenju, nekateri učitelji pa po mnenju strokovnjakov ravnajo neodgovorno, ko učence za projektne naloge, spisane na računalnik, dodatno nagradijo. In trend se širi.

Stanje je alarmantno, vedno manj ameriških otrok je zmožnih čitljivo pisati pisane črke, posebni kurzivni lepopis pa obvlada manjšina. K sreči obstajajo tudi posamezniki, tako učitelji kot učenci, ki jim je stilni lepopis v...

15 komentarjev

Microsoft oživlja mrtve

Slo-Tech - Žiga nam je poslal zanimivo novico o novi Microsoftovi taktiki:

Kaj ti ostane, ko gre za nohte? Microsoftu očitno že nekaj - prišel je namreč z zanimivo kampanjo, v kateri naokrog (predvsem tožilcem) pošilja "personalizirana" pisma z vsebino, ki hvali njegove izdelke ter prejemnike poziva, naj M$ pustijo na miru. Stvar je zanimiva predvsem iz tehničnega vidika - pisma so si med seboj zelo različna, pisana tudi s "pravo" ročno pisavo, z različnimi besedili. Kljub temu pa se je nekaj stavkov (npr.: "Strong competition and innovation have been the twin hallmarks of the technology industry.") ponovilo večkrat. No, ljudje pač razmišljajo enako, bi lahko rekel... Ampak ne, če pismo med drugim pošljeta tudi dva mrtva osebka... Več o tem si preberite tukaj.

2 komentarja

Vesela novica...

Jaz - Danes sem zbral pogum in ukinil preverjanje velikih in malih črk. Tako, da od sedaj naprej ni več pomembno s kakšnimi črkami se logirate. Vsak, ki mi od danes naprej izjavi, da mi sistem ne dela, ker njemu vrača "napačno geslo", bo ustreljen.[:D]

6 komentarjev