»

AMD-ju zmanjkuje pare, smeli načrti za prihodnost

Extremetech - AMD-jevi grafični kartici višjega razreda Radeon HD 5800 in 5700 gresta tako za med, da AMD povpraševanja ne dohaja. Podpredsednik podjetja Matt Skynner je v sredo dejal, da je odziv na izdelka tako dober, da niso mogli držati tempa s povpraševanjem in da ga bo izziv loviti tudi v prihodnjih mesecih.

Za prihodnost je AMD predstavil svoje načrte na področju mobilne grafike. Prihodnji teden pričakujemo dvojedrne grafične kartice Hemlock, ki jim bodo prihodnje leto sledile tiste iz družin Redwood in Cedar - vse bodo stale manj kot sto dolarjev. Poleg tega pripravljajo Broadway (30-60 W), Madison (15-30 W) in Park (8-15 W), ki bodo prav tako namenjeni prenosnim računalnikom, kjer bodo uporabniki želeli več zmogljivosti. Za leto 2011 pa načrtujejo slovo ločenih grafičnih čipov, saj naj bi se takrat CPU, GPU in vezni nabor združili v en sam trio.

5 komentarjev

AMD-jevih 90 nm odloženih na drugo polovico naslednjega leta

AMD-jeva pota

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje Advanced Micro Devices je obvestilo javnost o nekaterih njihovih načrtih za prihodnost na področju procesorjev. Za bližnjo prihodnost so že napovedali izdajo procesorja s kodnim imenom "Newcastle". Opremljen bo s 512 KB L2-predpomnilnika, izdelan v 0,13 mikronih in operiral s 64-biti naenkrat. Na področju mobilnih procesorjev pa se nam obeta kar nekaj pridobitev, kot so SOI tehnologija, 90 nanometrov, procesorji pa bodo poimenovani s kodnimi imeni Odessa, Oakville in Trinidad. Seveda se bo kmalu tudi izven prenosnih računal pojavila 90-nm tehnologija in SOI. Več o tem.

19 komentarjev

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

W3C - ni še vse izgubljeno

Linux Today - Kot smo že pisali je W3C na hitro poskušal sprejeti nova pravila o vključevanju patentov v internetnet standarde. Po burnem odzivu vseh tistih, ki hočejo svoboden internet, so se odločili, da bodo čas za oddajo komentarjev na nova pravila podaljšali. 15. oktobra bo imela zasedanje W3C delovna skupina za patente in razmislila kako naprej.
Tako se piše zgodovina interneta. Največja nevarnost šele prihaja - SSSCA, ampak o tem v naslednji novički.

0 komentarjev

15. oktobra se nam obeta še ena Microprocessor Forum prireditev

X-Bit Labs - 15. oktobra se bo v San Hoseju v Kaliforniji (ZDA) začel štiridnevno srečanje proizvajalcev mikroprocesorjev z imenom Microprocessor Forum. Vsi največji proizvajalci so svojo udeležbo že potrdili in obeta se nam nekaj zanimivih predstavitev.
  • Intel bo predstavil nove načrte za prihodnost (roadmape) na mobilnem, desktop in strežniškem področju. Prav tako bodo razkrili več informacij o novem mobilnem procesorju z imenom Banias, ki je zasnovan na popolnoma novi arhitekturi in prihaja v letu 2003.
  • AMD bo prvič bolj podrobno predstavil arhitekturo 64 bitnih Hammer procesorjev, ki jih bomo videli v drugi polovici 2002. Prav tako bodo govorili o prihodnosti HyperTransporta in vgradnji te tehnologije v Hammerje.
  • Transmeta bo predstavila svoje načrte za prihodnost ter razkrila nekaj podrobnosti o novi ekonomični VLIW arhitekturi za Crusoe procesorje.
  • VIA bo javnosti predstavila načrte o prebitju 1GHz meje ter novo Voyager jedro za prihodnje procesorje.
Smeha, ehm, novic in novosti polna kapa...

0 komentarjev

Bejbe...

Insane Hardware - Seveda je na Computex mogoče gledati tudi kot na nadvse resen računalniški sejem, na katerem proizvajalci predstavljajo svoje novitete in načrte na prihodnost. Lahko pa ga pogledamo tudi z drugačnega kota, recimo bolj bejbastičnega. Ravno to so naredili fantje in InsaneHardware in nam (potem ko so pobrali oči s tal) svoj pogled na "dogajanje" tudi predstavili v posebnem članku. Kaj naj rečem... Computex je definitivno pravi raj za vse (nas) ljubitelje...

5 komentarjev

Mustang mrtev

Tech Web - Zadnjih par dni je bilo precej konfuznih kar se tiče AMDja in njegovih načrtov. Pojavile so se govorice, da so ukinili razvoj na Mustang procesorjih. Sodeč po TechWebovem poročilu je to na žalost tudi res. Če si sedaj panično pulite lase, naj vas pomirim: Mustang ni mišljen kot celotna nova generacija AMDjevih procesorjev z DDR podporo in 266MHz vodilom, temveč kot dejanski model procesorja z ekstremno velikimi količinami L2 cacha, namenjen strežniškim sistemom. Razvoj na Palominu in Morganu, naslednikoma TBirda in Durona še vedno nemoteno poteka.Kakorkoli, Mustanga so ukinili predvsem zato, ker trenutno na trgu ne vidijo potrebe po takšnem procesorju ( kar je, vsaj po moje, velika napaka - Itaniuma še vedno ni, Pentium4 pa tudi na strežniškem področju ne bo tako uspešen ). Seveda se je takoj postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo z razvojem AMD 760MP dvoprocesorskega DDR čipovja. Na srečo AMD razvojan ne misli ukiniti in bo čipovje nared po načrtih...

0 komentarjev