»

RAID v praksi

X-Bit Labs - Po tem, ko ste lahko brali tri ločene teste RAID krmilnikov te dni (glej povezane novice), pa si lahko sedaj ogledate resnično primerjavo treh RAID krmilnikov. Na X-Bit Lab's so si namreč ogledali štiri RAID krmilnike podjetij Promise ter HighPoint. Tokrat so se za razliko od ločenih pregledov osredotočili bolj na same zmogljivost ter hitrost, kot na tehične karakteristike ter zmožnosti. Klik!

0 komentarjev

Test Maxtorjevega diska

X-Bit Labs - Maxtor je eno izmed podjetij, ki bi lahko končalo v stečaju ali pa bi ga za drobiž kupil kakšen drug proizvajalec. Znano je namreč, da je imel Maxtor v preteklosti kar precejšnje težave in samo Hyundaiu se lahko zahvali, da so se obdržali v svojem poslu. No, največja ironija (če se spomnimo na preteklost) je, da je danes Maxotor eno izmed največjih podjetij, ki narekuje nove standarde in ki je z nakupom Quantuma pridobilo ogromno. Številni ga poznate po vsiljevanju standarda ATA/133, ki je po mnenju mnogih nateg, vendar pa je glede na dejstvo, da je združljiv z vsemi ATA standardi za nazaj čisto vseeno, če ga vaš disk vsebuje ali ne. Tisti, ki podjetja še niste spoznali, ga boste kmalu, ko boste naleteli na teste njihovega najnovejšega diska D740X-6L, ki utegne postati novi "IBM" med diski. Disk je originalno zasnoval Quantum, vendar ga nikoli ni uspel izdati, saj ga je še med končnim postopkom razvoja presenetil Maxtor s svojo napovedjo o nakupu celotnega podjetja. Disku se kar...

1 komentar

Promise UATA 133

X-Bit Labs - Po svojih kontrolerjih znano podjejte Promise je izdalo nov kontroler, ki podpira nov standard ATA 133, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 133 megabajtov na sekundo. Resda sta trenutno na tržišču le dva diska, ki ta standard podpirata, a jih bo kmalu več. Novi standard z novimi diski bo gotovo primeren za izdelvo poceni ATA RAID polj. . Več detajlov najdete tukaj.

4 komentarji

HighPoint predstavlja nove produkte

X-Bit Labs - HighPoint, podjetje ki ga poznamo po priljubljenih (in težavnih) ATA/RAID krmilnikih, je najavilo nove krmilniške čipe. Ti so seveda zasnovani za podporo novem ATA standardu, ATA133. Po prvem ATA133/RAID krmilniškem čipu je danes v javnost pricurljala novica o novem z imenom HPT374. Od svojega bratca in vseh predhodnikov se razlikuje predvsem po tem, da namesto dveh ima kar štiri dodatne IDE kanale (kar pomeni dodatnih 8 IDE naprav). Po tem lahko sklepamo, da je HPT374 namenjen predvsem vgradnji v zunanje/kartične krmilnike, saj si je težko predstavljati proizvajalca matičnih plošč, ki bi poskušal na že tako prenatrpan PCB vgrajevat ta čip in štiri dodatne IDE kanale. Na žalost pa RAID del krmilnika še vedno ostaja nespremenjen, kar pomeni da podpira le RAID 0, RIAD 1 in RAID 0+1 konfiguracije.
Podpora HighPointa in ostalih podpobnih proizvajalcev je za Maxtor (kot pobudnika novega standarda) in ATA133 zelo pomembna. Prvič do sedaj je namreč tabor proizvajalcev veznih čipovij za...

0 komentarjev

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji

Hack HPT366 krmilnikov

TweakHardware - Pred nekaj časa je ravno hack HPT370 čipa sprožil dokončno popularizacijo RAIDa (ki jo je začel že hack Promisovega ATA66 krmilnika), sedaj pa se je izkazalo tudi, da je možno hackati tudi stari, HPT366 čip. Na Tweak Hardware lahko preberete natančna navodila za spreminjanje katere izmed zunanjih krmilniških kartic s tem čipom v polnokrvni HPT368 RAID krmilnik. Sedaj le še moramo počakati, da bo na voljo hack integriranih HPT366 krmilnikov, in potem se vsi lastniki ABIT BE6/BP6/BE6-II... platk lahko začnete veseliti .

2 komentarja