»

Peter Sunde odslužil svojo kazen

TorrentFreak - Konec maja letos je policija potrkala na vrata na hiši v predmestju južnošvedskega mesta Malmö. Odprl jim je eden od ustanoviteljev torrent trackerja ThePirateBay.com, Peter Sunde. Že tisto noč je spal v bližnjem zaporu, po tednu dni evaluacije pa so ga premestili v visoko zavarovan zapor v Gertrudsviku zunaj Stockholma. Te dni je zaključil prestajanje svojih 5 mesecev zaporne kazni zavoljo "pomoči pri kaznivem dejanju kršitve materialnih avtorskih pravic".

Sunde je bil danes izpuščen. Spet je začel twittati (v zaporu ni imel dostopa do interneta), napovedal je že tudi vrnitev k svojim obstoječim projektom - mikrodonacijski platformi Flattr in k dobro šifrirani platformi za mobilni klepet heml.is.

Pred kratkim, še v zaporu, je opravil daljši...

14 komentarjev

Na Švedskem aretirali soustanovitelja The Pirate Baya

Ars Technica - Na Švedskem so aretirali enega izmed soustanoviteljev The Pirate Baya Petra Sundeja, ki je bil obsojen na osem mesecev zapora, a se ni nikoli zglasil na prestajanju zaporne kazni.

Ustanovitelji The Pirate Baya Peter Sunde, Carl Lundström, Fredrik Neij in Gottfrid Svartholm Warg so bili leta 2009 obsojeni na krajše zaporne kazni, potem pa so se prvi trije leta 2012 pritožili in dosegli še manjše znižanje dolžine zaporne kazni, medtem ko je Warg pobegnil, a so ga kasneje našli. Sunde bi se moral leta 2012 zglasiti na prestajanju osemmesečne zaporne kazni, a ga tja ni bilo. Tudi pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice ni pomagala, saj je to lani razsodilo, da jih Sundeju švedsko sodišče ni kršilo.

Od tedaj ga je...

4 komentarji

Soustanovitelj Pirate Baya bo izročen Danski, grozi mu šest let zapora

Slo-Tech - Švedska je sporočila, da bodo prihodnji teden Danski izročili švedskega državljana Gottfrida Svartholma Warga. Pri nas ga poznamo kot enega izmed soustanoviteljev strani The Pirate Bay, na Dansko pa ga bodo v petek poslali zaradi obtožb o vdoru v računalniški sistem policije, s katerimi se bo moral spopasti. Warg je trenutno v švedskem zaporu, kjer že prestaja enoletno zaporno kazen.

Warga so lani prijeli v Kambdoži in ga kmalu zatem izročili Švedski. Warg je namreč eden izmed četverice obsojenih v procesu Pirate Bay in edini, ki se ni udeležil obravnave. Carl Lundström, Fredrik Neij in Peter Sunde so se namreč na odločitev sodišča iz leta 2009 pritožili in dosegli znižanje enoletnih zapornih kazen na nekaj mesecev, medtem ko je Warg pobegnil v Kambdožo, zato je...

12 komentarjev

Kitajski zaporniki prisiljeni v igranje spletnih iger

vir: BBC
Guardian - Prejšnji mesec smo pisali o sivem trgu z virtualnimi dobrinami, ki se ustvarjajo z igranjem spletnih iger (recimo World of Warcraft) z namenom pridobivanja virtualnih dobrin njihovo preprodajo za prave valute. Nekateri si s tem služijo kruh, saj naj bi bilo na Kitajskem, koder je 80 odstotkov vseh tovrstnih igralcev na svetu, kar 100.000 ljudi, ki jim je to glavna zaposlitev, druge pa v to prisilijo. Liu Dali (ime je izmišljeno) je bil iz zapora izpuščen pred letom 2009, ko je Kitajska prepovedala preprodajo virtualnih dobrin za pravi denar brez ustreznih licenc, a je vprašanje, koliko se je stanje izboljšalo.

Nekdanji zapornik je za Guardian povedal, da morajo zaporniki podnevi opravljati fizična dela (kopati jarke, delati v kamnolomu...

73 komentarjev

Zapornik vdrl v zapor

The Register - Zaporniki običajno bežijo iz zapora, dvainštiridesetletni Francis G. Janosko pa je vdrl vanj -- elektronsko. Janosko je bil zaprt v zaporu v Plymouthu v Massachusettsu, kjer je prek terminala, povezanega s strežnikom, zaradi hrošča lahko dostopil do baze podatkov o zaposlenih. Imena, naslove, datume rojstva, številke zdravstvenega zavarovanje in telefonske številke 1100 zaposlenih je nato kolegialno delil tudi z ostalimi jetniki. Poleg tega si je pridobil še dostop do interneta, tako da je svojo zbirko podatkov lahko dopolnil še s fotografijami paznikov, zapornikov in zračnimi posnetki zapora. Če bo obsojen za krajo identitete in namerni vdor v zaščiteni računalnik, mu grozi kazen 12 let in globa 250.000 dolarjev, poročajo.

7 komentarjev

Barbie v zaporih?

News.com - "Nasilne računalniške igre" so zelo problematična stvar, saj nas namreč privajajo k sproščanju nasilja, vsled česar se dogajajo pokoli na šolah, v podjetjih, na Slo-Tech Piran Eventu in podobno.

Še bolj kot pri otrocih pa je to problematično pri zapornikih. V avstralskih zaporih so zatorej prepovedali vse naslove; vsakega posebej bo posebna komisija ocenila ter ali odobrila ali zavrnila. Na koncu bojo igrali Barbie Pet Shop... Klik!

8 komentarjev