»

Zaradi namerne nesreče letala za posnetek na YouTubu mora v zapor

Slo-Tech - Pred dobrima dvema letoma je v Kaliforniji strmoglavilo športno letalo, ki ga je pilotiral Trevor Jacob. Kasneje je na svojem kanalu na YouTubu objavil videoposnetek, v katerem je prikazal, da mu je med poletom odpovedal motor. Uprava za letalsko varnost (FAA) je kasneje ugotovila, da je bila nesreča zaigrana. Sedaj je končan tudi kazenski postopek, saj se je Jacob izrekel za krivega prikrivanja in uničenja dokazov z namenom oviranja zvezne preiskave, zato bo moral za pol leta v zapor. To je še vedno precej manj od najvišje zagrožene kazni, ki je znašala 20 let. Čeprav so mu odvzeli licenco, jo je kasneje dobil nazaj.

Da je v nesreči nekaj sumljivega, so poznavalci ugotovili že kmalu po objavi posnetka. Leteti s padalom na hrbtu je sila nenavadno, še redkeje motorji preprosto odpovedo med letom. Jacob je imel pod hlačnico na nogi nekaj podobnega gasilnemu aparatu, pa tudi če letalu odpoved propelerski motor, se elise še vedno vrtijo zaradi vetra. Konec koncev pa je skakanje iz letala neodgovorno početje, ki je nevarno in neumno. Letalo lahko tudi brez motorja pristane, saj je aerodinamično stabilno in se lahko jadraje spušča.

Tudi Jacobovo ravnanje po nesreči je bilo sila sumljivo, saj je sam odstranil razbitine in jih...

16 komentarjev

Virgin Galactic začel komercialne polete v vesolje

vir: BBC
BBC - Podjetje Virgin Galactic, ki želi ustvariti posel iz turističnih poletov v vesolje, je danes izvedlo prvi komercialni polet. Galactic 01 je poletel z izstrelišča Spaceport America v Novi Mehiki z dvema pilotoma in štirimi potniki na krovu. Trije so bili pravi komercialni turisti - v resnici italijanski vojaki - eden izmed četverice pa je bil inštruktor iz Virgin Galactica, ki je nadziral polet.

Po več letih zamud in premikov je torej Virgin Galactic poletel, kar se bo naslednjič zgodilo že avgusta. VMS Eve se je povzpel do višine 14 kilometrov, kjer je odvrgel raketo VSS Unity, ki je začela pot proti orbiti. Od tam je bilo možno opazovati ukrivljenost Zemlje, vesoljsko črnino in lebdeti v občutku breztežnosti. Dvajset let po začetku sanj je Richardu Bransonu torej uspelo, da je dobil prve komercialne potnike in jih uspešno pripeljal do orbite.

Polet je trajal 72 minut, dosegel pa je višino 85 kilometrov. To je že v območju, ki ga NASA priznava kot vesolje. Virgin Galactic sicer...

7 komentarjev

VSS Unity prvikrat poletel v vesolje. Pa je res?

VSS Unity in SpaceKnightTwo

Slo-Tech - Unity je sicer vesoljsko plovilo podjetja Virgin Galactic, namenjeno turističnim poletom v vesolje in včeraj je nad puščavo Mojave poletelo 82,7 kilometrov visoko nad površje zemlje, s tem pa doseglo mejo, ki jo NASA in ameriško vojno letalstvo pojmujeta kot mejo vesolja. VSS Unity je pri tem svoj raketni motor vžgal za 60 sekund, kar je največ doslej in dosegel 2,9-kratno hitrost zvoka, torej 2,9 macha.

VSS Unity je še vedno v fazi testiranja, po koncu katerega naj bi Virgin Galactic končno pridobil certifikat, ki bo omogočil tudi prevažanje potnikov. Cilj podjetja je namreč tržiti vesoljske polete, pri katerih bodo potnike pripeljali na rob vesolja, kjer bodo lahko uživali tudi v nekajminutnem stanju breztežnosti. VSS Unity ima še eno posebnost; druga vesoljska plovila svojo pot...

22 komentarjev

Med preizkusom strmoglavilo plovilo za komercialne suborbitalne polete

Reuters - Včeraj zvečer je strmoglavilo plovilo SpaceShipTwo, ki ga Virgin Galactic razvija za suborbitalne polete v vesolje. Na preizkusnem letu sta bila dva pilota: eden nesreče ni preživel, drugi je pravočasno izskočil in je v bolnišnici na zdravljenju.

WhiteKnightTwo
, ki plovilo SpaceShipTwo dvigne na potovalno višino, je vzletel ob 17.20 uri po našem času ter 50 minut pozneje odpel SpaceShiptTwo. Dve minuti pozneje je kontrola poleta zaznala anomalije in stekel je reševalni postopek. Razbitine so našli na vzhodnem obrobju puščave Mojave 40 kilometrov od kraja vzleta in so raztresene na velikem področju. WhiteKnightTwo je pristal brez težav.

Podrobnosti o nesreči še niso znane, so pa preiskavo že napovedali Virgin Galactic...

26 komentarjev

Boeing in SpaceX bosta vozila ljudi v vesolje, prvi tudi turiste

Slo-Tech - Boeing se pridružuje sila kratkemu seznamu podjetij, ki vozijo turiste v vesolje in na katerem je trenutno zapisano le ime Space Adventures. NASA je minuli teden s podjetjema SpaceX in Boeing sklenila pogodbi o dostavi astronavtov na mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Boeing je že napovedal, da bo omogočal tudi komercialna potovanja.

Era vesoljskega turizma se je začela leta 2001, ko je ameriški milijarder Dennis Tito poletel v vesolje in na ISS prebil osem dni, za kar je odštel 20 milijonov dolarjev. Do leta 2009 so opravili skupno osem komercialnih poletov, s katerimi so v vesolje pripeljali sedem turistov (eden je šel dvakrat). Space Adventures je v vesolje vozil z ruskimi plovili...

18 komentarjev

Predstavljen Beli vitez 2

White Knight 2

vir: Slashdot
Slashdot - Včeraj sta Richard Branson in Burt Rutan storila naslednji zgodovinjski korak h komercializaciji in kolonizaciji vesolja s predstavitvijo White Knight Two (Beli vitez 2), ki bo služil kot nosilno plovilo za SpaceShipOne.



Eva, kot je WK2 krščen, postavlja precej mejnikov - ker je v celoti zgrajen iz karbonskih vlaken, je s svojim razponom kril (preko 42 metrov) največja enotna kompozitna struktura, ki se je dosedaj uporabljala v zračni industriji. Z največjo možno višino več kot 15 kilometrov, nosilnostjo, ki je več kot 30% večja od polno zasedenega SpaceShipTwo in zmožnostjo prenašanja tako pozitivnih G sil kot tudi breztežnosti za potrebe urjenja astronavtov, WK2 vsekakor ne namerava spati na lovorikah prvega belega...

25 komentarjev

Predstavljen SpaceShipTwo

New Scientist - V sredo sta predsednik družbe Virgin Galactic Richard Branson in predsednik družbe Scaled Composites Burt Rutan predstavila model njihovega novega plovila SpaceShipTwo. SpaceShipTwo je naslednik SpaceShipOne, ki je bilo prvo zasebno plovilo, ki je poletelo v vesolje. S tem zgodovinskim poletom so leta 2004 osvojili Ansari X-prize in odprli pot zasebnim poletom v vesolje.

Polete s SpaceShipTwo bodo tržili pri družbi Virgin Galactic. Na polet se je prijavilo že 200 ljudi. Cena enega poleta naj bi stala 200000 dolarjev, ko bodo zgradili več plovil, v načrtu jih je 40-50, pa naj bi cena padla. Polet naj bi trajal 2,5 ure, od tega 5 minut breztežnostnega stanja. Plovilo naj bi se bilo sposobno povzpeti do...

20 komentarjev

Ansani X prize: prvi polet

BBC - Kot poroča BBC news, se je SpaceShipOne uspešno vrnila iz svojega prvega uradnega potovanja za Ansari X-Prize. Naloga? Z zasebnim kapitalom zgrajeno raketo prileteti na rob atmosfere in se varno spustiti. Seveda mora raketa vsebovati vsaj toliko balasta, kot sta težka 2 človeka in pilot.

SpaceShipOne je s pomočjo WhiteKnight pogonske raketa odnesla plovilo do določene višine in od tam naprej do sto treh kilometrov, kjer je naredila majhno nenačrtovano zračno karafeko (motorji so se ugasnili 11 sekund prezgodaj), toda varno pristala na Zemlji.

V ponedeljek bodo ponovili polet z isto posadko in isto raketo. Če jim uspe uspešno pristati, dobijo 10 milijonov ameriških zelencev.

2 komentarja