»

Microsoft samo od Samsunga dobi milijardo dolarjev licenčnin letno

CNet - Stranski učinek Microsoftove tožbe zoper Samsung zaradi zamud pri plačilu licenčnin je javna objava zneska, ki ga v Redmondu vsako leto iztržijo od Korejcev iz naslova licenčnin za patente v Androidu. Znesek je lani dosegel milijardo dolarjev.

Gre za dogovor iz leta 2011, ko sta se Microsoft in Samsung dogovorila za višino nadomestila, ki ga mora Samsung plačati od vsakega prodanega androidnega telefona, ker operacijski sistem Android uporablja nekaj funkcij, ki jih je patentiral Microsoft. Znesek je bil tajen, potem pa je Microsoft avgusta vložil tožbo zoper Samsung zaradi zamude pri plačilu obroka licenčnine. Prodaja Samsungovih telefonov je namreč od leta 2011 poletela v nebo, temu pa je sledila tudi višina licenčnin. To pa Samsungu ni všeč, zato išče...

15 komentarjev

Microsoft toži Samsung, tokrat zaradi obresti

Slo-Tech - Med poletnim zatišjem pravne službe ne počivajo in Microsoft je v petek vložil tožbo zoper Samsung, v kateri podjetju očita nepravočasno poravnavanje obveznosti iz patentnega dogovora pred tremi leti. Samsung trdi, da je Microsoft s prevzemom Nokie sam kršil dogovor.

Microsoft in Samsung sta bojno sekiro zakopala leta 2011, ko sta sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju in določila višino licenčnine. Microsoft ima namreč v lasti cel kup patentov, ki jih uporablja vsaka naprava z Androidom. Zato se je z večino proizvajalec dogovoril o višini licenčnin.

Sedaj Samsungu očitajo, da jeseni ni pravočasno poravnal svojih obveznosti, sedaj pa noče plačati s pogodbo dogovorjenih zamudnih obresti. Tožba se torej ne nanaša na spore glede patentov, ampak glede...

0 komentarjev

Nortelovi patenti v akciji

Rockstarovi 'laboratoriji' v Ottawi.

vir: Wired News
Wired News - Debeli dve leti nazaj je konzorcij, sestavljen iz Microsofta, Appla, RIM-a, Ericsson-a in Sony-ja, za 4.5 milijarde dolarjev odkupil sveženj 6000 patentov iz stečajne mase propadlega kanadskega telekomunikacijskega podjetja Nortel. Šlo je za izjemno vsoto, ki je tako visoko zrasla prav zaradi tekmovanja z Googlom; ta je sprva ponujal še vedno zelo spodobnih 900 milijonov; v svoji zadnji ponudbi, preden se jim je vse skupaj vendarle zdelo preveč, pa 4.4 milijarde, torej le malo manj od bogatega konzorcija.

Zdaj je, kot kaže, prišel čas, da se ta investicija povrne. Člani konzorcija patentov niso prevzeli nase osebno, ampak so jih pustili na ločeni firmi z imenom Rockstar Consortium in domeno ip-rockstar.com. Gre seveda...

11 komentarjev

Microsoft podpisal še en patentni sporazum za Android

vir: The H
The H - Ameriški industrijski gigant Honeywell je očitno naslednji v seriji zdaj že 15 proizvajalcev strojne opreme, ki so bili pripravljeni skleniti patentni sporazum z Microsoftom zaradi rabe Googlovega operacijskega sistema Android.

Podrobnosti so, kot je zdaj že običajno, skope. Ve se samo, da je Honeywell podpisal zaradi uporabe Androida in Chrome OS-a v svojih industrijskih mobilnih računalnikih (npr. Dolphinu 7800, glej sliko), ne pa tudi, katere Microsoftove patente naj bi kršili, in tudi ne, koliko bodo zdaj plačal Microsoftu za vsako napravo. Tipična cena je sicer med 10 do 15 dolarji.
...

8 komentarjev

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon

vir: Reuters
Reuters - Po poročanju Reutersa, sklicujoč se na informacije korejskega časnika Maeil Business Newspaper, Microsoft od Samsunga terja 15 dolarjev za vsak prodan pametni telefon, ki uporablja Android. Platforma je resda Googlova in odprtokodna, a Microsoft še vedno trdi, da krši nekaj patentov, ki jih imajo v lasti, zato zahtevajo plačilo licenčnine. Iz istega razloga je Microsoft marca letos vložil tožbo zoper Barnes & Noble, saj naj bi njihova Nook in Nook Color prav tako kršila isti patent z uporabo Androida.

To ni prva tovrstna zahteva, saj je Microsoft že sklenil tovrstne patentne dogovore z mnogo proizvajalci naprav, na katerih teče Android. S HTC-jem so se na primer sporazumeli, da Microsoft prejme pet dolarjev za vsak prodan pametni...

61 komentarjev

Microsoft Nokii plačal milijardo dolarjev za odločitev za Windows Phone

BuisnessWeek Online - Dogovor med Nokio in Microsoftom o uporabi Windows Phone na Nokiinih telefonih naj bi bil podprt z več kot milijardo dolarjev, ki jih bo Microsoft plačal Nokii. Slednja naj bi nato Microsoftu plačala licenčnino za vsak prodan telefon z Windows Phone, medtem ko bo sredstva za lasten razvoj in raziskave krčila. Dogovor naj bi bil sklenjen za pet let, pravijo viri blizu podjetij.

S sodelovanjem pridobivata obe podjetji. Microsoft si je hitro kupil tržni delež, medtem ko Nokia krči svoje stroške. Za...

56 komentarjev