»

Podeljene najdonosnejše nagrade za dosežke v znanosti

Slo-Tech - Nobelove nagrade so res najprestižnejše, niso pa najdonosnejše. Ruski milijarder Jurij Milner je skupaj s Facebookovim ustanoviteljem Markom Zuckerbergom, Googlovim soustanoviteljem Sergeyem Brinom in Anne Wojcicki iz 23andme podelil nagrade za znanstvene preboje (Breakthrough Prize), ki jih delijo od leta 2012. Vsak nagrajenec prejme približno tri milijone dolarjev, kar je trikrat več kot nobelovci.

Druga pomembna razlika je deljivost nagrade, saj se Nobelove nagrade lahko delijo največ med tri, kar je v današnjem času huda in na čase nepoštena omejitev, saj je znanost ekipni šport. Nagrado za fiziko je prejela sedmerica vodij različnih ekip, ki so sodelovale pri odkritju in dokazu nevtrinskih oscilacij. S tem je rešen...

5 komentarjev

Podelili Ig Nobelove nagrade 2014

Slo-Tech - Včeraj zvečer so na Harvardu podelili Ig Nobelove nagrade za leto 2014. Kot vsako leto so podelitev vodili pravi Nobelovi nagrajenci. Nagrade so namenjene čisto pravim znanstvenim raziskavam, ki nas nasmejijo še preden začnemo o njih razmišljati.

Letos so nagrajenci naslednji:
  • Fizika [Japonska]: Kiyoshi Mabuchi, et.al. prejmejo nagrado za meritev koeficineta trenje med čevljem in lupino banan ter med lupino in tlemi, ko oseba stopi na lupino na tleh.
  • Nevroznanost [Kitajska, Kanada]: Jiangang Liu, et.al. prejmejo nagrado za poskus razumevanja, kaj se dogaja v možganih ljudi, ki na kosu toasta vidijo Jezusov obraz.
  • Psihologija [Avstralija, Velika Britanija, ZDA]: Peter K. Jonason, et.al. prejmejo nagrado za kopičenje dokazov, da so ljudje, ki ponočujejo bolj nagnjeni k narcisizmu, so bolj manipulativne in psihotične narave kot ljudje, ki običajno vstajajo zgodaj zjutraj.
  • Javno zdravstvo [Češka republika, Japonska, ZDA, Indija]: Jaroslav Flegr, et.al. in David Hanauer, Naren...

14 komentarjev

Nobelova nagrada za mir 2013

Nobelove nagrade - Letošnjo Nobelovo nagrado za mir prejme Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), so sporočili iz norveškega Nobelovega odbora. Gre za mednarodno organizacijo, ki jo podpirajo tudi Združeni narodi, in se bori za odpravo kemičnega orožja v svetu, kar je tudi utemeljitev Odbora.

Delavci OPCW-ja trenutno v Siriji uničujejo kemično orožje, ki je bilo uporabljeno letos avgusta v predmestju Damaska in je ubilo 1400 ljudi. OPCW je bil ustanovljen leta 1997, ko je začela veljati Konvencija o kemičnem orožju, njegove članice pa so danes vse države razen Burme, Egipta, Izraela, Severne Koreje in Južnega Sudana. Konvencija prepoveduje razvoj, proizvodnjo, skladiščenje in uporabo kemičnega orožja ter zahteva uničenje obstoječih zalog. Rok...

16 komentarjev

Podeljene letošnje Ig Nobelove nagrade

Slo-Tech - Včeraj so na Harvardu podelili letošnje Ig Nobelove nagrade, kakor se imenuje šaljiva različica Nobelovih nagrad. Toda ne razumite besede šaljiva narobe, saj gre za povsem resne in znanstveno podprte raziskave, ki pa nas zaradi svoje tematike najprej nasmejijo, šele potem začnemo o njih razmišljati. Vsako leto jih podeljujejo v Annals of Improbable Research, kjer se svojega posla lotijo zelo resno. Nagrajenci imajo ob podelitvi 60 sekund časa, da delo predstavijo, potem pa jih z odra izžvižga osemletna deklica. In da, Nobelove Ig nagrade izročajo pravi Nobelovi nagrajenci - zgodilo se je že celo, da je kdo prejel obe (seveda ne istega leta).

Letošnjih zmagovalnih odkritij je kot vsako leto deset, prihajajo pa iz najrazličnejših kategorij:
  • za medicino za...

11 komentarjev

Znani prejemniki 21. IG Nobelovih nagrad

Improbable Research - Včeraj so na Harvardu podelili že 21. IG Nobelove nagrade, ki jih vsako leto prejmejo znanstveniki za povsem legitimne raziskave, ki pa "človeka najprej nasmejijo in mu šele potem dajo misliti". Na vsakoletni podelitvi nagrad, ki je zasnovana kot parodija na vse resne in dolgočasne podelitve in simpozije, se zberejo pravi znanstveniki, med podeljevalci pa je vsako leto tudi precej prejemnikov pravih Nobelovih nagrad. Tema letošnje prireditve je kemija, ker letos obhajamo mednarodno leto kemije, a to ne pomeni, da so vse IG Nobelove nagrade zgolj za kemijske dosežke.

Prejemniki nagrad so:
  • Fiziologija: Anna Wilkinson (VB), Natalie Sebanz (Nizozemska, Madžarska, Avstrija), Isabella Mandl in Ludwig Huber (oba...

29 komentarjev

Nobelova nagrada za ekonomijo 2010

Beveridgeova krivulja za ZDA

Slo-Tech - Danes se je zaključil letošnji cikel razglasitev prejemnikov Nobelovih nagrad, ko je Švedska kraljeva akademija znanost v Stockholmu razglasila prejemnike Nobelove nagrade za ekonomijo. Nagrado, ki je v svoji oporoki ni zapustil Alfred Nobel, marveč so jo prvikrat podelili leta 1969 na predlog Švedske narodne banke, prejmejo ekonomisti Peter Diamond z ameriškega MIT-a, Dale Mortensen z ameriške Northwestern University in Christopher Pissarides z London School of Economics and Political Science za svoje delo na področju analize trgov z upoštevanjem frikcij zaradi iskanja.

Klasične teorije ekonomije predpostavljajo, da se igralci na trgu vedejo povsem racionalno in da imajo v vsakem trenutku popoln pregled nad trgom. Kupci in prodajalci bi se...

87 komentarjev

Prejemniki Ig Nobelovih nagrad 2010

Slo-Tech - Ta teden je posvečen Nobelovim nagradam, saj na Švedskem vsak dan dopoldne objavijo prejemnika nagrade v eni izmed kategorij. Tradicionalno v tem tednu tudi ameriška revija Annals of Improbable Research podeli svoje Ig Nobelove nagrade v Harvardovem Sanders Theatru. Ime Ig Nobel je besedna igra na angleško besedo ignoble, ki pomeni bodisi nizkega rodu bodisi podel, nizkoten.

Toda to ne pomeni, da gre za kakršnokoli norčevanje. Po besedah podeljevalca se te nagrade podelijo za povsem resne dosežke, "ki te najprej nasmejijo, nato pa ob njih začneš razmišljati"....

9 komentarjev