»

Windows XP 20 let pozneje

Slo-Tech - Dvajset let je že minilo, odkar je Microsoft poenotil liniji operacijskih sistemov NT in 9x ter izdal Windows XP. Prvi operacijski za domače uporabnike, ki ni bil več 16/32-bitni hibrid, temveč osnovan na jedru NT, je predstavljal tako veliko revolucijo, da še danes teče na več osebnih računalnikih kakor Linux. Privzeto ozadje na namizju pa je postala največkrat ogledana fotografija na svetu.

Windows XP je bil uradno nared 24. avgusta, ko se je redna prodaja začela 25. oktobra 2001. Kljub začetni skepsi, češ da Windows XP ne bo zmogel poganjati starejših iger in strojne opreme, ki je potrebovala jedro 9x, in pomislekom uporabnikov Windows 2000, da je XP preveč načičkan, je hitro osvojil srca uporabnikov. Prikupil se jim je tako močno, da kljub velikemu uspehu drugega naslednika Windows 7 še vedno ostaja zvest spremljevalec dobrega odstotka uporabnikov, čeprav je sedaj to že nevarno. Redne podpore za Windows XP je bilo konec 14. aprila 2009, razširjene plačljive še pet let...

25 komentarjev

Beta test pretočnega servisa xCloud se začne prihodnji mesec

Euro Gamer - Microsoft bo storitev za pretočno igranje xCloud oktobra poslal v prvi beta preizkus - toda le v ZDA, Veliki Britaniji in Južni Koreji.

Lanskega oktobra so pri Microsoftu najavili xCloud: storitev, skozi katero bo moč igre pretočno poganjati na mobilnih napravah, računalnikih in konzolah; sprva bo šlo za naslove z Xboxov, pozneje tudi druge. Čeprav servisi za pretočno igranje niso nova zadeva, pa je xCloud zaradi dobrega slovesa in zmogljivosti Microsoftovega oblaka Azure mahoma postal eden glavnih tekmecev Googlovi sorodni platformi Stadia. Pričakovanja so še podžgali pozitivni vtisi s preizkusov na letošnjem sejmu E3.

Leto dni pozneje se bodo zadeve lahko lotili prvi domači zanesenjaki - če prebivajo v Združenih državah, Združenem kraljestvu ali Južni Koreji. Test bo za začetek omejen na Androidne telefone in tablice z verzijo OSa vsaj 6.0, uporabniki bodo morali imeti tudi Xboxov modrozobi igrator. V tej fazi bodo za igranje na voljo Halo 5: Guardians, Gears 5, Killer Instinct...

11 komentarjev

Prva predogledna verzija Windows 10 s podsistemom Linux in Cortano

Microsoft - Microsoft je danes izdal prvo javno dosegljivo predogledno verzijo prihajajoče nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, ki prinaša podporo za Linuxov podsistem in univerzalno prenosljivo Cortano. Končna inačica bo brezplačno na voljo vsem lastnikom Windows 10, trenutna predogledna verzija (build) 14316 pa je omejena na člane programa Windows Insiders.

Poleg basha (ki ga bo treba posebej vklopiti, saj šteje med razvijalske funkcije, dodati v Windows Feature in potem še prenesti ustrezno okolje iz Windows Store) in Cortane, ki zna posredovati obvestila z drugih naprav z Windows Mobile ali Androida, je novosti še več. Bash je namreč le najbolj izpostavljeno Linuxovo orodje, bo pa Windows 10 v svojem Linuxovem podsistemu podpiral poganjanje izvršljivih datotek za...

99 komentarjev

Konec podpore za Windows 8 in Internet Explorer 10

Microsoft - Medtem ko sta se Internet Explorer 6 in zlasti Windows XP izjemno dobro upirala zobu časa, je pri njunih naslednikih Microsoft precej manj milosten. Podpora za Windows 8 in za Internet Explorer verzije 8 do 10 se je ta teden iztekla, pa čeprav omenjeno programsko opremo najdemo še na številnih računalnikih.

Kar se tiče brskalnika, to pomeni, da je uradno podprt le še najnovejši Internet Explorer 11 ter seveda Edge, ki ga najdemo v Windows 10. Starejše verzije brskalnika bodo sicer še vedno normalno delovale, a ne bodo več prejemale ne posodobitev in ne popravkov. Sčasoma, ko bodo sprejeti kakšni novi spletni standardi, bodo imele težave takih prikazovanjem strani. Bistveno večji problem pa so varnostne luknje, saj Microsoft...

28 komentarjev

Cortana v akciji

WinBeta - Windows 10 bo imel vgrajeno asistentko Cortano, ki bo opravljala podobne funkcije kot Siri na Applovih napravah oziroma Google Now na Androidu. Cortana je že sedaj na voljo na napravah z Windows Phone, v novi inačici pa prihaja tudi v namizno verzijo. Kako bo to videti, smo spoznali te dni, ko se je WinBeta uspel prebiti do še neizdane preizkusne verzije. Oktobrski tehnični predogled namreč Cortane še ni vseboval.

Na WinBeta (posnetek je spodaj) so preizkusili trenutno implementacijo Cortane, ki sicer še ni dokončna in ima nekaj hroščev in predvsem nedokončanih delov, a deluje izvrstno. Podpira klice, koledar, opomnike, alarme, zemljevide, vremensko napoved, zaganjanje aplikacij, predvajanje glasbe in podobno, kar zna tudi na prenosnih...

38 komentarjev

Predstavitev Windows 9 prihodnji teden

Slo-Tech - Microsoft Francija je nehote potrdil, da bo v torek uradna predstavitev prihajajočega operacijskega sistema Windows 9, ki bo po trenutno dostopnih podatkih nared do aprila.

Da se utegne zgoditi, da bomo Windows 9 videli 30. septembra, se je špekuliralo že, ko so na internet ušli prvi posnetki operacijskega sistema. Vodja francoske podružnice Microsofta Alain Crozier pa se je sedaj zagovoril in povedal, da bo Microsoft na dogodku v torek resnično predstavil nov operacijski sistem. Vabilo je bilo namreč precej nedoločno, saj v njem piše le, da lahko pričakujemo podatke o tem, kaj čaka Windows v prihodnosti.

Microsoftova služba za odnose z javnostmi je hitro jela popravljati zarečene...

19 komentarjev

Beta Windows 9 bržčas že prihodnji mesec

CNet - Viri blizu Microsofta pravijo, da bo Microsoft že prihodnji mesec ali najpozneje v začetku oktobra izdal prvo tehnično pregledno verzijo prihajajočega Windows, ki se za zdaj imenuje še s kodnim imenom Threshold. Končno ime bo bržkone Windows 9, a je to odvisno od oddelka za marketing. Tudi za Windows 2000 smo dolgo časa verjeli, da se bo imenoval Windows NT 5.0, medtem ko izvor kratice XP v njegovem nasledniku sploh ni zadovoljivo pojasnjen (pomenila naj bi experience, torej izkušnjo).

Kakorkoli že, iz napake z Windows XP se je Microsoft očitno dovolj naučil, zato bodo nove izdaje sledile hitreje. Takrat namreč dolgih šest let ni bilo nove verzije, ko pa je vendarle izšla Vista, je bil odziv nanjo katastrofalen. In Windows XP je na številnih računalnikih ostal...

58 komentarjev

Prodaja Windows 8 slabša od Sedmice

Slo-Tech - Microsoft je ponosno oznanil, da so prodali že 200 milijonov izvodov (oziroma licenc) Windows 8. Nazadnje so podatek o številu prodanih kopij javili lanskega maja, ko je bila ta številka 100 milijonov. Če upoštevamo, da je Windows 8 izšel oktobra 2012, so torej za prvih sto milijonov potrebovali dobrega pol leta (od tega je šlo v prvem mesecu kar 40 milijonov, v drugem pa 20 milijonov), za drugih sto pa približno devet mesecev. Za zdaj gre torej vse po načrtih, trdijo v Redmondu.

A če pogledamo, kako se je godilo predhodnikom, situacija ni tako rožnata. Windows 7 je izšel julija 2009, že v prvih 12 mesecih pa so prodali 240 milijonov izvodov tega sistema. Windows 8 je naprodaj že 15 mesecev, pa te številke še ni dosegel. V 15 mesecih je bil Windows 7 že pri številki 300 milijonov. Zanimivo je, da je...

19 komentarjev

Windows 9 že aprila prihodnje leto?

SuperSite for Windows - Na spletu že nekaj časa krožijo najrazličnejše govorice o prihajajočem Microsoftovem operacijskem sistemu s kodnim imenom Threshold. Bržčas poimenovan Windows 9 bo na prodajne police prispel aprila 2015, če lahko verjamemo Paulu Thurottu.

Najprej seveda pričakujemo prvo nadgradnjo za Windows 8.1, ki se nepoetično imenuje Update 1. Trenutno vlada konsenz, da se bo to zgodilo aprila letos na konferenci Build 2014. Pretresljivih novosti ne bo, bo pa Microsoft izkoristil sočasen izid z Windows Phone 8.1, in sicer bo v obeh verzijah poskrbel boljše medsebojno sodelovanje in večjo prenosljivost kode. Nič ni znano, ali bomo potem dobili še kakšen Update 2, kar bi zelo spominjalo na plejado Service Packov, ki smo jih bili navajeni v Windows NT in naslednikih.

...

172 komentarjev

Predogled Windows 8.1: gumb Start je nazaj

Slo-Tech - Microsoft je danes pokazal predogledno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 8.1, ki bo izšel še letos. Gre za novo verzijo, ki to ni, saj že ime pove, da gre zgolj za malce obsežnejši paket popravkov, dodatkov in izboljšav, ki bo celo zastonj. Najpomembnejša pa bo zmagoslavna vrnitev gumba Start, ki ga je Windows 8 upokojil, pa so uporabniki zagnali vik in krik. Microsoft je bil dovolj moder, da jih je uslišal.

Pregledov Windows 8.1 na internetu kar mrgoli. Vseeno poudarimo glavne značilnosti. Že na začetku moramo vse privržence starega videza razočarati, saj vrnitev startnega gumba ne pomeni redukcije na videz Windows 7. Še vedno imamo pozdravni zaslon iz Windows 8, ki pa ga je mogoče precej bolj prilagoditi (tudi z novimi vrstami ploščic)....

115 komentarjev

Ušla zgodnja beta Windows Blue

The Verge - Na internet je pricurljala ena izmed zgodnjih beta verzij Microsoftovega operacijskega sistema Windows Blue, ki bo naslednja inačica za Windows 8. Gre za verzijo z zaporedno številko (build) 9364, ki je po doslej zbranih podatkih ušla enemu izmed Microsoftovih ameriških ali francoskih partnerjev (viri si o tem še nasprotujejo) z dne 15. marca 2013. Po spletu so takoj zaokrožili posnetki in recenzije nove verzije, v ne najbolj legalnih kotičkih pa se valja cela ISO-datoteka, ki vsebuje nov operacijski sistem (ušla je zgolj 32-bitna verzija). Gre za časovno omejeno verzijo, ki bo potekla leta 2014.

Kaj je torej videti novega na prvi pogled? Uporabniški vmesnik je zdaj zglajen in izpiljen...

146 komentarjev

Internet Explorer 10 prispel na Windows 7

vir: CNET
CNET - Končna verzija Microsoftovega najnovejšega brskalnika Internet Explorer 10 je sicer izšla že lani jeseni, a je bila omejena na najnovejša Windows Server 2012 ter Windows 8. V Redmondu pa so že pred izidom najavili, da bo Internet Explorer 10 na voljo tudi za Windows 7 (za starejše izdaje pa ne). Danes so izpolnili obljubo, saj so po več mesecih pacanja beta in predoglednih verzij izdali Internet Explorer 10 za Windows 7. To je pomemben mejnik, saj Windows 7 (in tudi Windows Server 2008 R2, če smo natančni) s tem dobiva moderen brskalnik.

Internet Explorer 10 namreč ni le lepotna nadgradnja Internet Explorerja 9, temveč prinaša številne pomembne novosti. Je stabilnejši, hitrejši in predvsem podpira večje število standardov. Tako Windows 7 z IE10...

64 komentarjev