»

PS3 končno na zeleni veji

vir: Wikipedia
engadget - Po besedah Shuheia Yoshide, enega izmed ključnih mož japonskega Sonyja, je strojni del konzole PlayStation 3 končno na zeleni veji. To pomeni, da je cena izdelave konzole končno padla tako nizko, da jo pokrijejo samo s prodajno ceno, ki se giblje okrog 300 ameriških dolarjev oz evrov. Pred tem so samo konzolo seveda prodajali pod ceno, kar je stalnica v svetu konzol, izgubo pa so pokrivali s prodajo licenc za igre in igralne pripomočke. Mnogi so posledično pričakovali pocenitev konzole,a do tega očitno ne bo prišlo. Najcenejši PS3 s 120-gigabajtnim trdim diskom je tako še vedno dražji od Microsoftovega tanjšega Xbox 360, ki v sebi skriva 250 gigabajtov prostora za hrambo podatkov. Po...

17 komentarjev

Samsungu ne dišijo nizke cene

DigiTimes - Cene pomnilnika v zadnjem času vztrajno padajo, sestavljalci računalnikov plačujejo za pomnilniške module s kapaciteto 1024 MB vsega 28 ameriških dolarjev. Vendar vsi ne gledajo na nizke cene s takšnim navdušenjem kot OEM proizvajalci in kupci. Samsung je namreč v protest proti nizkim cenam pomnilnikov prenehal dobavljati pomnilniške module svojim poslovnim partnerjem. V kolikšni meri utegne Samsungova poteza vplivati na cene pomnilnikov na trgu, zaenkrat še ni znano, vendar si njegovi konurenti s Hynix-om na čelu že manejo roke v upanju na povečanje svojega deleža prodanih izdelkov.

Več o tem na DigiTimes.

24 komentarjev

Yukio Sakamoto na čelu Elpide

X-Bit Labs - Ker vam, predvidevam, naslov ne pove kaj dosti, sledi še razlaga. [:D]

Že omenjeni Yukio Sakamoto je bil do pred kratkim direktor družbe UMC Japan od leta 2000, sedaj pa je nastopil predsedniško funkcijo v podjetju Elpida Memory, hčerinski firmi NECa in Hitachija. Sakamoto je že predstavil svoje abiciozne načrte, ki so:
  • povezava z drugimi proizvajalci pomnilnikov (v začetku naslednjega leta tako načrtuje povezavo Elpide ter Mitstubishija)
  • dvakratno povečanje proizvodnje čipov
  • pritegnitev vlaganja tujih investitorjev do l. 2004
  • poslovanje z dobičkom prihodnje leto ter
  • investicija v R&D ter razvoj in patentiranje novih vrst pomnilnika
Bomo videli, če mu bo uspelo.

0 komentarjev

Nova podražitev pomnilnika na vidiku

Korea Times - Na žalost vam moram sporočiti, da se obdobje, ko smo lahko za dokaj majhen denar kupili ogromne zaloge pomnilnika, počasi končuje. Sodeč po tej novici, se Samsung in Hynix dogovarjata, da "popravita" prvotne cene pomnilnika za okrog 15-20 %. Si predstavljate 20 % povišanje cen pomnilnika? Izgleda, da se nam počasi spet bližajo časi, ko se nam bodo velika podjetja smejala in navijala cene do nezavesti. Nekateri tuji mediji zato navajajo, da kupite RAM sedaj, ko so cene še dokaj znosne. Lahko pa tudi bojkotirate poziv in ustvarite ponoven spust cen zaradi premajhnega povpraševanja, hehe :P .

6 komentarjev

Oglaševanje AMD-jev s pomočjo WinXP-jev

X-Bit Labs - Se še spomnite žolčnih razprav o tem, kako naj bi AMD naredil svoje procesorje bolj slavne samo zaradi tega, ker je Microsoftu ukradel idejo in vsem Athlonom dodal končnico XP. AMD sicer s tem ni mislil na eXPerience, ampak na eXtraPerformance. No, kljub temu sta si končnice Microsofteovega operacijskega sistema in AMD-jevega procesorja ostajala še vedno nekoliko v sorodu. Celo do te mere, da se je izpolnilo napovedano in so se na internetu začeli pojavljati bannerji z naslednjo vsebino: "If you are thinking Microsoft Windows XP, think AMD Athlon XP". Komentar gotovo ni potreben.
Sliko bannerja najdete tukaj.

2 komentarja

Čisto na kratko

Guru 3D - Opažam, da vedno, ko pisuni uporabljamo ta naslov, objavimo nove driverje. Zakaj bi to uporabno tradicijo spreminjali, ko ni potrebno?
Torej tu lahko najdete nove driverje za 3dfx grafične kartice s podporo WinXP-jem. Če delujejo ali ne, ne vem, ker nimam ne 3dfx grafične niti WinXP-jev. Zato pa povejte vi...

1 komentar

WinXP twekanje

Tweak3D - Ker bodo kmalu izšli, je jasno, da hočete ljudje, izvedeti kaj boste z njimi pridobili. Še bolj uporabno pa je vedeti, kako jih lahko twekate. Prevoda besede tweak se pravkar ne morem spomniti, najbližje je pojem navijanja programske opreme. Pa da neham nakladat...
Tweak3d.net je pripravil šest strani dolg test/vodič po WinXP-jih. Fantje so se v stvar očitno res poglobili, ampak le v stvari, očitne preprostemu uporabniku. Torej ne pričakujete analize kernel-a, ampak čisto preprosto razlogo novih "uporabniku prijaznih" funkcij. Osebno jemljem vse okoli WinXP-jev z doberšno mero skepticizma. Ampak to sem pač jaz.

1 komentar

Krize še vedno ni konec

več strani - Krizi, ki je zajela industrijo polprevodnikov, še vedno ni in ni videti konca. Najbolj so seveda nastradali proizvajalci pomnilnika, ki se spopadajo s smešno nizkimi cenami pomnilnika in podjetja, katerih glavni vir dobička je samo izdelovanje čipov (UMC). Nekaj se sicer govori, da naj bi WinXP malce spodbudili prodajo pomnilnika in potegnili pomnilniška podjetja na zeleno vejo, vendar se to zaenkrat še ni zgodilo. Sicer pa je tudi res, da se prodaja WinXP-jev sploh še ni dobro začela. Čiparska industrija lahko samo upa na izboljšanje razmer, ki jih napovedujejo nekateri analitiki, vendar je vprašanje, če se bodo te napovedi uresničile.

0 komentarjev