»

Predavanje - Hitri vlak skozi Ljubljano: "ne, hvala" ali "ja, super"

Slo-Tech - V sredo, 10. decembra, bo v Kavarni Union predaval dr. Branko Kontič (Inštitut Jožef Stefan) o vplivu prometa na okolje. Začetek predavanja bo ob 20. uri.

Razprava o hitrem vlaku skozi Ljubljano bo udeležence "popeljala" k vprašanju, kaj vse bi bilo treba v okolju spremeniti, da bi uresničili interes po učinkovitem in varnem prevozu na daljše razdalje. Poudarek bo na spoznavanju posledic, ki jih le redko omenjamo ali slišimo, ko govorimo o prometu. Siceršnje razprave se večinoma dotikajo izpustov CO2, prašnih delcev in načinov prevoza, tokrat pa bodo v središču okoljske spremembe, zagate in dileme, ki jih lahko uspešno rešujemo le na strateški ravni in preko obravnave alternativ ter optimizacij. Kako nam lahko pri tem pomagajo tehnično znanje in različne znanosti boste slišali v prikazih o nujnih predorih, ki bi jih za hitri vlak morali še narediti v Sloveniji, viaduktih, ki naj bi premoščali nekatere doline, postajališčih in povezavah z drugimi načini transporta (npr....

39 komentarjev

Predavanje - Znanost na cesti: Pomen znanosti in podjetništva

Slo-Tech - V sredo, 10. septembra 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete o pomenu znanosti, podjetništva in inovativnosti v prihodnjem razvoju slovenske družbe.

Za uspešnejšo gospodarsko in družbeno prihodnost potrebujemo nove oblike organiziranosti. Izziv uspešnega povezovanja znanosti in proizvodnje bo vse večji. Najbolj potrebna reforma v Sloveniji je na področju inovacijske dejavnosti oziroma učenja družbe, kjer je potrebno precej uspešneje kot do sedaj povezati znanost in podjetja. Pri tem imajo izjemno veliko vlogo "pravi" inženirji, ki bi morali delovati oziroma biti zaposleni tako na strani znanosti oziroma javnih raziskovalnih organizacij kot v podjetjih.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih...

10 komentarjev

Predavanje - Znanost na cesti: Električna mobilnost po zraku

Slo-Tech - V petek, 6. junija 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Gregor Veble, vodja razvoja v podjetju Pipistrel.

V predavanju bo predstavljen prenos aktualnih znanstvenih dognanj v prakso pri načrtovanju zelo učinkovitih aerodinamskih naprav. Vodja razvoja podjetja Pipistrel d.o.o. bo razkril, kaj je potrebno za zasnovo električnega letala, kaj pripomore k njegovi energetski učinkovitosti in kaj lahko v prihodnosti pričakujemo na tem področju. So to hibridni pogoni, električna potniška letala, zračna osebna vozila? Govorili bomo o aerodinamiki, metodah za optimizacijo aerodinamičnih površin, pa tudi o tekmovanju v ZDA.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih znanstveniki na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke...

2 komentarja

Dogodek - D·Talk: Dysfunctions of a Functioning Team

D.Talk: Dysfunctions of a Functioning Team

Slo-Tech - V sredo, 22. januarja ob 19.00, se bo na Celovški cesti 32 v veliki zeleni stavbi nadaljevala serija dogodkov D·Talk. Tokrat se bomo seznanili z disfunkcijami ekip.

Govorili bomo o motorju vsakega dobrega projekta - timu in posameznikih v njem. Predavatelja Dušan in Tilen bosta vsak na svojih primerih ugotavljala, katere dobre prakse iz agilnega sveta zares delujejo, zakaj delujejo in kaj v resnici pomeni biti član ekipe.
Predavanje je nastalo po inspiraciji knjige The Five Dysfunctions of a Team in iz izkušenj, ki sta jih predavatelja nabirala skozi leta.

Dušan Omerčević je vodja razvoja pri Zemanti, "drugi" certificirani Scrum Master v Sloveniji in pobudnik iniciative Skram.si.
Tilen Travnik je...

7 komentarjev

V Google prihaja Ray Kurzweil

Slo-Tech - Ray Kurzweil je na svojem blogu napovedal, da se bo v ponedeljek pridružil Googlu na mestu vodje inženirjev. Delal bo na projektih, ki razvijajo strojno učenje in procesiranje jezika.

Kurzweil je zelo znano ime, saj je avtor številnih knjig o umetni inteligenci, transhumanizmu, singularnosti in futurizmu. Njegove ideje so v dobršni meri kontroverzne, tako da večino ljudi deli na dva pola. Ena skupina se z njegovimi zamislimi strinja, jih podpira in dela na njihovem udejanjenju, drugi...

66 komentarjev

Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju

vir: NASA
NASA - NASA je danes zvečer razglasila rezultate tekmovanja Green Flight Challenge, ki je potekalo v Santa Rosi v Kaliforniji. Na tekmovanju, na katerem so iskali najboljše energetsko varčno letalo, je bilo prijavljenih trinajst ekip, a so pogoje za sodelovanje izpolnjevale le tri. Zmago je že tretjič (po letih 2007 in 2008) osvojilo slovensko podjetje Pipistrel, ki je na tekmovanju zaradi pravil sodelovalo z ameriškim partnerjem Penn State University v ekipi Pipistrel-USA.com. Finančna nagrada znaša 1,35 milijona dolarjev. Drugo mesto je osvojila ekipa eGenius iz Ramone v Kaliforniji, kateri je bil Pipistrel partner, tako da gre na nek način za dvojno slovensko zmago.

Za zmago je moralo letalo Taurus G4 preleteti 200 milj s hitrostjo vsaj 100 milj na uro in pri tem...

67 komentarjev

KDE SC 4.4, blagovne znamke v družbenih medijih, Ivo Boscarol in FSFE Slovenija

Kiberpipa - V prihajajočem tednu vas Kiberpipa vabi najprej v torek na zabavo ob izidu zbirke KDE Software Compilation 4.4, v sredo na okroglo mizo, kjer bo potekala razprava na temo pojavnosti blagovnih znamk v družbenih medijih. Gost četrtkovega VIP večera pa bo Ivo Boscarol.

Kot smo na Slo-tech že pisali, bo v torek izšla naslednja različica zbirke, KDE Software Compilation 4.4. Skupnost KDE se je jeseni tudi reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Ob 18. uri so v Kiberpipo vabljeni vsi navdušenci na predstavitev novosti, ki bodo predstavljene v okviru Pipinega odprtega termina skupaj s slovensko skupnostjo KDE in društvom Lugos. Dogodek bo pospremljen z več predavanji in družabnim dogodkom.

Sredine Spletne urice v obliki okrogle mize bodo posvečene "pravilom igre" in praksam s področja blagovnih znamk v družbenih medijih. Zakaj za blagovno znamko ne ustvariti osebnega profila na Facebooku? Kako se po...

0 komentarjev

Nevrolingvistično programiranje oziroma kaj nas sodobna znanost lahko nauči o denarju in ljudeh

Kiberpipa - Nevrolingvistično programiranje (NLP) je skupek metod, ki omogočajo spreminjanje odločitvenih in vedenjskih vzorcev ljudi. Teorijo NLP sta v 70-ih razvila Richard Bandler in John Grinder, kmalu zatem pa je NLP postal svetovna uspešnica na seminarjih za izobraževanje prodajalcev in t.i. srednjega managementa.

Na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost izvedeti, kaj je NLP, spoznati izvirno NLP metodologijo, ki bo tudi pojasnjena na nekaj konkretnih primerih iz prakse, poglobili pa se bomo tudi v najsodobnejša odkritja nevroloških znanosti in raziskali njihove implikacije v poslovnem in družabnem kontekstu delovanja človeka. V torek, 17.11. ob 19h v Kiberpipi.

Predaval bo Matevž Leskovšek, raziskovalec v Laboratoriju za Biokibernetiko Univerze v Ljubljani, projektni vodja v skupini Labena Razvoj in Raziskave ter aktivni član Poslovnega Kluba Byron - društva za izmenjavo in promocij odobrih poslovnih praks.

Seveda bo kot običajno na voljo neposreden prenos, na voljo pa so...

17 komentarjev