»

Nič več glasbenih CD-jev brez zaščite

The Register - Ena izmed največjih glasbenih založb, BMG, preizkuša evropske kupce. Danes so namreč sklenili, da bo založba na evropskem trgu odslej ponujala le zaščitene (Cactus Data Shield) glasbene CD-je. Čeprav si kaj takega v Ameriki še ne privoščijo, tudi v Evropi ne gre brez godrnjanja, a brez strahu, "hekerji" so doslej uspešno strli še vse zaščite. Samo vprašanje časa je. Dodatne informacije ter podrobnosti o zaščiti CDjev najdete na tem naslovu.

19 komentarjev

Cactus Data Shield pod drobnogledom

CDR-Info - Cactus Data Shield je pred nedavnim povzročil kar nekaj polemik, saj so se številni kupci redkih albumov, na katerih je založnik uporabil to zaščito, pritožili, da CD enostavno ni berljiv v nekaterih komponentah (PlayStation 2, ...), ki bi morale glasbeni CD prebrati brez problemov, za konec pa so se oglasili še zagovorniki pravic računalniškega uporabnika, ki so ugotovili, da se glasbenih CD-jev z zaščito CDS enostavno ne da poslušati na Linuxu, ki (brez programa WINE) ne prebere execute (.exe) datotek in tako ne more pognati posebnega predvajalnika, s katerim se da glasbo, ki je zaščitena s CDS, poslušati na tem operacijskem sistemu.
Ker je zaščita po svoje zanimiva, so se fantje na CDR-Info odločili, da si jo podrobneje ogledajo. Vse skupaj so podrobno opisali in glasbo poizkusili celo presneti na disk. Kako jim je vse skupaj uspelo, pa si poglejte tukaj.
Če potegnemo črto pod vse, lahko ugotovimo, da je Cactus Data Shield nek tragični junak, ki si prizadeva, da bi delal dobre...

0 komentarjev

Cactus Data Shield razbit

TechTV - Gotovo se še spomnite mojih poletnih novic o raznih zaščitah, ki so jih glasbeni založniki začeli mrzlično vgrajevati v svoje glasbene CD-je. Med številnimi zaščitami se je našla tudi Cactus Data Shield, ki naj bi glasbene CD-je učinkovito varovala pred zloglasnim ripanjem in kompresiranjem v MP3. Kako ta zaščita deluje? Ko vstavite CD s to zaščito v računalniško CD enoto, se bo avtomatično pognal predvajalnik, ki je vgrajen v CD, s katerim boste edino lahko poslušali glasbo, ki je posneta ne CD. Teoretično je Cactus Data Shield močan, v praksi pa se izkaže, da za razbitje le-tega ni potrebno niti posredovanje hekerjev. Raziskave strani TechTV so pokazale, da nekateri sistemi s pogoni DVD brez težav spregledajo zaščito, glasbo zripajo na disk, od koder jo lahko mirno predelamo v datoteko MP3. Testirali so samo Dellove sisteme, ki vsebujejo enoto NEC DV-5700A. Enota ni naprodaj. Gotovo se da zaščito obiti tudi na drugih DVD enotah, če pa ne, pa itak ne preostane nič drugega, kot...

3 komentarji

OS diskriminacija

The Register - Še pomnite, tovariši, moje zadnje novice o CDju Natalie Imbruglia, ki naj bi kot prvi uporabljal novo zaščito proti ripanju oz. branju CDja v računalniški enoti?

No, na stran dejstvo, da je bil priložen predvajalnik za Okna ter je bilo branje na drugih operacijskih sistemih 'privzeto nemogoče', pa se je založnik BMG odločil, da bo vsem, ki to želijo, zakodirane CDje zamenjal z nezaščitenimi. V nadalje naj sicer bi uporabljali taisto zaščito, vendar bodo na to, hec, kupce upozarjali z nalepko na škatli. Klik!

Še majčkena zanimivost: ko sem prejšnjo novico pisal, je bila v viru omenjena neka nova zaščita, ki naredi TOC računalniku neberljiv -- tokrat pa na The Register piše, da gre za 'klasično' Cactus zaščito, ki sistematično poškoduje oz. modificira določene sledi, zaradi česar naj bi bilo predvajanje v računalniški komponenti 'pokajoče'. ...

1 komentar

Bertelsmann kupil Cactus licenco

The Register - Gotovo se še spomnite Tomijeve novice, v kateri se je malce dotaknil najnovejšega "anti-rip" sistema Cactus, ki ga je izdelalo izraelsko podjetje Midbar. Okrog Cactusa so se razširile razne govorice, da naj bi uničeval zvočnike, vendar podjetje Midbar zaenkrat vse te govorice zanika. Vendar govorice gor ali dol, Cactus je postal precej zanimiv za nekatere založnike. Prvi ga je opazil Sony, sedaj pa so se zanj odločili še pri Bertelsmannu, kjer ga bodo uporabili v svoji podružnici Sonopress. Kot morda že veste, Cactus uporablja precej zvito zaščito, saj dodaja skladbam šum, ki pa ga sistemi proti šumu v CD predvajalnikih izničijo. Nekateri poznavalci sicer pravijo, da glasba s tako zaščito ni nikoli takšna, kot bi morala biti, vendar za večino uporabnikov kvaliteta ustreza. Kakor hitro pa ploščo vstavimo v računalniško CD enoto, pa le-ta CD-ja predstavi kot skupek podatkov. Če se odločimo, da bomo CD ripali, bomo dobili skladbe, ki bodo vsebovale ogromno šuma. Cactus tehnologija pa...

1 komentar

Zaščita CD-jev pohekana

Slo-Tech - Uf, zadnje čase se opiram samo še na naše zveste bralce, ki nam na vsake toliko časa pošljejo kakšen prispevek, ki ga pisuni potem integriramo v Slo-Techovo bazo podatkov. Da ne boste rekli, da se samo švercam, sem se odločil, da za jutri pripravim malo goro novic, pa naj se zgodi kar se hoče. No, tukaj imate Tomijevo novico, ki je že tako ali tako dovolj dobra, da je ne bom popravljal. Aja, thanx Tomi .

Zadnjič sem poročal o tem, kako je Sony razvil zaščito audio CD-jev pred kopiranjem. Kot je rekel slycer, ta zadeva ne bo dolgo zdržala, kar se je tudi potrdilo. Vendar za razrešitev "problema" ni bilo treba čakata na nov sofver, ampak naj bi jo ponujal kar CloneCD oziroma tehnologija RAW, ki pa jo podpira večina današnjih pekačev. Več o tem tukaj

0 komentarjev

Sony razvija varne audio CD-je

Slo-Tech - Glede na to, da ima večina ljudi svojo najljubšo glasbo presneto ( jaz se štejem za izjemo ), se je Sony lotil projekta, ki naj bi zagodel vsem tem. Razvija namreč sistem Cactus Data Shield, ki ob kopiranju CD-ja namesto glasbe posname šum. Ta pa naj bi po njihovem bil sposoben uničiti zvočnike. Sicer, če pa dobro pomislite, glasbo še vedno lahko posnamete v mp3, potem pa iz tega dobite nov audio CD.. .

Ta zaščita je nek ustreznik Macromediine SafeAudio zaščite, za katero pa se je že našlo zdravilo. Kot vsaka druga zaščita, bo tudi ta najverjetneje obsojena na propad, saj zdolgočaseni hekerji kar hrepenijo po novih izzivih. Thanx, Tomi.

3 komentarji