»

HP se pripravlja na veliko odpuščanje

U.S. Securities and Exchange Commission - Hewlett-Packard načrtuje 16-odstotno znižanje števila zaposlenih, kar pomeni 7.000-9.000 delovnih mest. V podjetju, ki ima po zadnjih javno dostopnih podatkih 55.000 zaposlenih, bodo z večjim prestrukturiranjem do leta 2022 privarčevali milijardo dolarjev. Število zaposlenih bodo znižali tako z mehkimi prijemi, torej upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb, kakor tudi z odpuščanjem. Samo prestrukturiranje bo sicer stalo milijardo dolarjev, od tega polovico v letu 2020, preostanek pa v letih 2021 in 2022. Največ bodo privarčevali v menedžmentu in podpornih službah, kjer načrtujejo največ odpuščanj. Delnica podjetja je takoj po objavi teh napovedi izgubila skoraj deset odstotkov vrednosti.

Novi izvršni direktor Enrique Lores je dejal, da bo prestrukturiranje podjetju omogočilo, da se pripravo na novo poglavje. Lores bo funkcijo prevzel 1. novembra, ko bo nasledil Diona Weislerja, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Njegova glavna naloga bo dvig dobičkonosnosti podjetja, ki ga...

23 komentarjev

HP z višjim dobičkom in večjimi odpuščanji

Slo-Tech - Hewlett-Packard je ob razkritju poslovnega rezultata za letošnje drugo fiskalno četrtletje napovedal, da bodo odpustili več ljudi, kot so sprva načrtovali in napovedali. Delo bo izgubilo dodatnih 16.000 ljudi, kar skupaj pomeni 50.000 manj zaposlenih do konca leta 2015.

Spomnimo, da je HP že leta 2012 najavil, da bodo odpustili 27.000 ljudi. Ob koncu minulega leta so to številko prevrednotili na 29.000, sedaj pa je dosegla že 50.000. To predstavlja približno 14 odstotkov vseh zaposlenih v podjetju.

V drugem letošnjem četrtletju je sicer HP ustvaril 1,3 milijarde dolarjev dobička, kar je za 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ta se je dvignil kljub upadu prihodkov, ki so se...

6 komentarjev

HP kljub padcu dobička prijetno presenetil

Slo-Tech - Kdor je danes gledal borzno tečajnico, se je bržkone praskal po glavi? Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, v katerem so beležili 10-odstotni padec prihodkov na 27,6 milijarde dolarjev in 32-odstotni padec dobička, ki se je skrčil na milijardo dolarjev. Delnico pa je katapultiralo za 17 odstotkov na 25 dolarjev.

Čeprav rezultati niso dih jemajoči, je Meg Whitman kot nova izvršna direktorica v zadnjih 21 mesecih opravila veliko delo. Lotila se je bolečega prestrukturiranja podjetja, ki vključuje odpuščanja in pripravo novih izdelkov. To je bilo nujno, saj je imel še lani Hewlett-Packard ogromno izgubo, tepel pa jih je tudi nespameten nakup Autonomyja, kjer...

2 komentarja

Hewlett-Packard z ogromno izgubo

ComputerWorld - Hewlett-Packard je negativno presenetil z rezultati o poslovanju v zadnjem četrtletju, saj so pridelali neverjetno visoko izgubo. V kvartalu, ki se je končal 31. julija, so zaradi slabitev, nižje prodaje in odpisov ustvarili 8,9 milijard dolarjev čiste izgube. Prihodki od prodaje so se znižali za pet odstotkov in so pristali pri 29,7 milijarde dolarjev. A vse vendarle ni tako črno, saj je bilo poslovanje pozitivno.

Levji delež izgube je odpadel na stroške prestrukturiranja, ki so znašali kar 1,8 milijarde dolarjev (HP je v tem kvartalu odpustil 4000 zaposlenih), in prevrednotenje neopredmetenih sredstev, kot je na primer dobro ime, ki jih je HP oslabil za 9,2...

8 komentarjev

Hewlett-Packard množično odpušča

BBC - Hewlett-Packard je danes napovedal, da bodo morali do konca leta 2014 odpustiti 27.000 ljudi oziroma osem odstotkov vseh zaposlenih. Na ta način kanijo na letni ravni privarčevati 3,5 milijarde dolarjev, ki jih bodo reinvestirali v raziskave in razvoj. Trenutno HP v ta sektor vlaga tri odstotke prihodkov, po letu 2014 pa se bo ta delež povečal na pet odstotkov. Izvršna direktorica Meg Whitman dodaja, da bodo varčevali tudi drugod in prihranke takisto vlagali v razvoj. Stroški zaradi prestrukturiranja, ki vključujejo odpravnine, bodo v teh letih skupno znašali 3,5 milijarde dolarjev.

To ni prvo odpuščanje v HP-ju, kjer to prakso za reševanje finančnih težav redno uporabljajo, nazadnje v letih 2009-2010. Skupno so v...

26 komentarjev

Philips bo zaradi manjšega dobička odpuščal

Guardian - Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike in največji svetovni proizvajalec svetil, nizozemski Philips je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Zaradi hudega padca dobička, ki se je skrčil za 85 odstotkov, so napovedali množična odpuščanja.

V zadnjih treh mesecih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani prodaja povečala za šest odstotkov, a so skupni prihodki zaradi negativnih tečajnih razlik upadli za en odstotek na 5,4 milijarde evrov. Čisti dobiček se je z lanskih 448 milijonov evrov zmanjšal na 76 milijonov evrov, predvsem zaradi višjih stroškov materialov, tečajnih razlik, izgube iz nekaterih dejavnosti v ukinjanju in stroškov prestrukturiranja.

Philips je zato že napovedal, da bodo odpustili 4500 zaposlenih,...

44 komentarjev

Hewlett-Packard vsled nižjega dobička odpušča

smh.com.au - HP je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, na podlagi katerih so že napovedali odpuščanja. Njihov čisti dobiček je upadel na 1,7 milijarde dolarjev, kar je 20 odstotkov manj kot enakem obdobju lani. Nekoliko so se znižali tudi prihodki, ki so uplahnili za tri odstotke in so v drugem četrtletju fiskalnega leta, ki se je končalo 30. aprila, znašali 27,4 milijarde dolarjev. Da bi izboljšali učinkovitost, bodo odpustili približno dva odstotka zaposlenih, kar pomeni okrog 6400 duš, je napovedala glavna finančnica Cathy Lesjak. To nameravajo izvesti v prihodnjih 12 mesecih.

Eno izmed redkih področij, kjer je HP v tem četrtletju blestel, so bile storitve za podjetja, kjer so nabrali kar 1,17 milijarde dolarjev dobička, predvsem zaradi lanskega prevzema podjetja EDS. Ostale divizije so beležile zmanjšanje prihodkov in opazno nižje dobičke. Zanimivo je še, da se je prodaja v Severno Ameriko povečala za devet odstotkov, medtem ko se je v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod,...

1 komentar