»

Amazon mora plačati 525 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Illinoisu je v sredo odločilo, da mora Amazon plačati 525 milijonov odškodnine zaradi kršitve treh patentov podjetja Kove. V civilnem postopku, ki se je začel leta 2018, je porota ugotovila, da je Amazon kršil patente, ki pokrivajo "shranjevanje in priklic ogromnih količin podatkov". Amazon jih je kršil v storitvah AWS Amazon S3, DynamoDB in podobno. Amazon se z odločitvijo ne strinja in je že napovedal pritožbo.

Kove je tožbo zaradi istih patentov vložil tudi zoper Google, a postopek še ni končan. Pri tem je povedna ugotovitev porote, da je Amazon patente sicer kršil, a tega ni storil namenoma. Z drugimi besedami to pomeni, da je Amazon odkril enakovredne rešitve istih problemov kot Kove, ne da bi se zgledoval po njegovih rešitvah. Hkrati je pa zavrnila Amazonove argumente, da so patentni neveljavni, ker opisujejo samoumevno rešitev, ki ne šteje kot invencija in je ni možno patentirati.

13 komentarjev

Amazon dobil patent za fotografiranje pred belim ozadjem

Slo-Tech - Znano je, da je v ZDA mogoče patentirati bistveno več kakor v Evropi, kar je razlog za obstoj patentnih trolov, kakor imenujemo podjetja, ki ničesar ne proizvajajo, le tožarijo se zaradi domnevnih kršitev patentov. Tudi resni proizvajalci se zapletajo v dolge patenten vojne (recimo Apple proti Samsungu), rezultati pa so raznovrstni.

Pred kratkim je Amazon v ZDA dobil patent, ki so ga prijavili leta 2011 in opisuje fotografiranje pred belim ozadjem. V njem Amazon na petih straneh utemeljuje novo tehniko fotografiranja, ki je pravzaprav postavitev, ki jo srečamo v vseh fotografskih studiih. Tehnika sestoji iz štirih ključnih korakov: vključitve...

27 komentarjev

Nova Zelandija prepovedala programske patente

Slo-Tech - Dve leti nazaj, ko se je Nova Zelandija spravljala novelirat svoj patentni zakon, je v državi nastopila vidna javna debata o tem, kaj naj naredijo s programskimi patenti. Večina domače industrije si je želela, da programske opreme ne bi bilo mogoče patentirati, in vlada je naposled popustila ter umaknila svoj izvorni amandma, s katerim bi programsko opremo (pod psevdonimom "embedded software") izrecno vključili v seznam patentabilnih izumov. Omenjeni amandma so spisali lobisti tujih tehnoloških gigantov, ki bi tudi največ pridobili z ohranitvijo/ojačitvijo zaščite svojega IP portfelja.

Zdaj, dve leti kasneje, so jo s tega seznama izrecno izvzeli in programsko kodo klasificirali kot...

9 komentarjev

Google ponuja, Microsoft razkriva patente

Slo-Tech - V ZDA je mogoče patentirati precej več kakor v EU in ena izmed bolj žgočih tem so patenti programske opreme, ki predstavljajo neusahljiv vir streliva za tožbe med podjetji. Številni strokovnjaki opozarjajo, da je trenutni sistem neprimeren za moderno tehnologijo, a sprememb še ni (in jih očitno še precej časa ne bo). Zato podjetja, kot sta Google in Microsoft, sama poizkušajo vnesti nekaj reda na to področje.

Google je tako zagnal OPN (Open Patent Non-Assertion Pledge), s katerim želijo zmanjšati število tožb zaradi patentov. OPN vključuje patente, ki jih Google - in v prihodnosti tudi druga podjetja, si želi Google - ponujajo javnosti. Vsi patenti v OPN so brezplačno na voljo vsakomur, da jih uporabi v svojih izdelkih, Google pa se...

11 komentarjev

Nadaljevanje postopka i4i proti Microsoftu na Vrhovnem sodišču ZDA

vir: Groklaw
Groklaw - Včeraj se je na ameriškem Vrhovnem sodišču začel postopek i4i proti Microsoftu, ki je zadnje dejanje patentne tožbe iz leta 2007. V njej je i4i Microsoftu očital kršitve patentov v povezavi z XML. Teksaško sodišče na prvi stopnji je leta 2009 presodilo, da Microsoft resnično krši patente in prepovedalo prodajo Worda. Microsoft je sicer uspel doseči umaknitev prepovedi prodaje Worda, a to je bilo...

12 komentarjev

Analiza intervjuja z Bogdanom Pretnarjem za DELO

Evropa svobodnih drzavljanov ali Evropa korporacij

Slo-Tech - DELO je 21. maja 2004 na strani 19 objavilo intervju z dr. Bogdanom Pretnarjem iz Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), ki je bil v preteklosti tudi vodja slovenskega Urada za intelektualno lastnino. Intervju je zanimiv, ker po mojem mnenju kaže na način razmišljanja patentnih uradnikov in velikega dela politike. Seveda je treba včasih brati tudi med vrsticami.

Naslov intervjuja je "Patentno varstvo ni samo za velike" in je zapisan v navednicah, iz česar gre sklepati, da gre za Pretnarjevo izjavo. A v nadaljevanju glede varstva izuma s patentom Pretnar pravi, da je patentiranje...

30 komentarjev