»

Preizkus rakete SLS tudi v tretje prekinjen

Slo-Tech - V soboto zvečer so na izstrelišču Cape Canaveral na Floridi še tretjič poizkusili izvesti preizkus rakete Space Launch System, ki bo v prihodnosti predstavljala enega izmed stebrov izstrelitev v vesolje, a jim ni uspelo. V mokrem testu (wet dress rehearsal) se raketa napolni z gorivom, vzpostavi se potreben tlak in celoten postopek izstrelitve se izvede, kot da bi šlo zares, nato pa se 10 sekund pred koncem ustavi. A rezervoarje s tekočim kisikom jim je uspelo napolniti do 49 odstotkov, s tekočim vodikom pa do petih odstotkov. Zaradi puščanja vodika so preizkus nato ustavili.

Raketa je bila dokončana marca, potem ko so jo začeli razvijati leta 2011 in za njo potrošili več kot 23 milijard dolarjev. SLS bi morali dokončati že leta 2016, a se je projekt vmes desetkrat zamaknil in bistveno podražil. Preizkusi polnjenja so se pričeli aprila. Prvikrat so poizkusili 3. aprila, a so ga prekinili, še preden so začeli točiti gorivo. Tri dni pozneje so predčasno prekinili tudi drugi poizkus,...

28 komentarjev

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Space - Podjetje SpaceX, ki ima tehnologijo za transport tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je včeraj ob 10.47 uri po slovenskem času z raketo Falcon 9 proti ISS izstrelilo tovorno ladjo Dragon; gre za misijo Commercial Resupply Service 5 v sklopu 12 naročenih misij, ki jih je NASA plačala z 1,6 milijarde dolarjev. Izstrelitev je uspela in Dragon se bo jutri spojil z ISS, kamor bo prepeljal 2360 kilogramov zalog in opreme, kar je za SpaceX že skoraj rutinsko početje. Pomembnejši je bil drugi cilj, saj so poizkusili uloviti izrabljeno prvo stopnjo rakete na plavajoči morski ploščadi oziroma ladji brez posadke (drone ship). Ta del ni šel po pričakovanjih.

Stopenjske rakete so še vedno edini način za izstrelitev tovora v orbito. SpaceX si prizadeva ustvariti...

33 komentarjev

NASA prenesla podatke z ISS s 50 Mb/s

NASA - NASA je prejšnji teden uspešno izvedla najhitrejši prenos podatkov z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo. V obliki videoposnetka v visoki ločljivosti so z laserskim načinom komunikacije prenesli 175 Mb podatkov s povprečno hitrostjo 50 Mb/s, kar je bistveno hitreje od dosedanjih povezav z ISS.

Spomnimo, da so aprila na ISS poslali modul OPALS (optical payload for lasercomm science), ki je namenjen prenosu podatkov. Sprejemal jih je Optical Communications Telescope Laboratory v Kaliforniji (OCTL), v katerega so z ISS namerili laserski žarek, ko je bila ISS nad obzorjem glede na OCTL.

Trenutne komunikacije uporabljajo laserski del EM-spektra, ki ima sicer lepo lastnost, da ne potrebuje natančnega usmerjanja, a po drugi strani jakost signala zato pada s kvadratom...

30 komentarjev

SpaceX Falcon 9 izstrelil CRS-3 Dragon za preizkus vesoljskih laserskih telekomunikacij

NASASpaceFlight.com - Podjetje SpaceX je včeraj ob 21.25 po slovenskem času z izstrelišča v Cape Canaveralu uspešno izstrelilo raketo Falcon 9, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljal dve toni tovora. Izstrelitev bi se bila morala zgoditi že v ponedeljek, a so zaradi puščanja pri glavnem ventilu za helij, zaradi česar bi moral vso odgovornost prevzeti rezervni ventil, izstrelil odpovedali in ventil zamenjali. Od upokojitve Space Shuttle je SpaceX eno izmed podjetij, ki so dobile pogodbe z NASO za oskrbovanje ISS.

Misija na ISS pelje dve toni tovora, od česar je približno četrtina zalog za astronavte, tretjina opreme za znanstvene poizkuse in desetina rezervnih delov za ISS. Preostanek se je prevažal v delu rakete, ki ni pod...

7 komentarjev

Prvo zasebno plovilo SpaceX poletelo proti ISS

Slo-Tech - Danes je zgodovinski dan za polete v vesolje, saj je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poletelo prvo plovilo zasebne izdelave. Ameriško podjetje SpaceX je namreč ob 9.44 zjutraj po slovenskem času uspešno izstrelilo svoje plovilo Dragon na raketi Falcon 9, ki se bo po načrtih v petek popoldne spojilo z ISS. Polet je zgodovinski tudi zato, ker je to prvo ameriško plovilo, ki se bo spojilo z ISS in ni raketoplan Space Shuttle. Po njihovi lanski upokojitvi so namreč tehnologijo za prevoz ljudi na ISS posedovali le Rusi, Evropa in Japonska pa sta tja vozili še tovor.

Dragon bi bil moral poleteti že aprila, a je bil polet nekajkrat preložen. Prva priložnost za izstrelitev je bila 30....

34 komentarjev

Sojuz uspešno izstreljen

Izstrelitev

CNet - Včeraj ob 20.09 uri po srednjeevropskem času so s kazahstanskega izstrelišča Bajkonur izstreliti vesoljsko plovilo Sojuz. Misija Sojuz TMA-20 je v vesolje ponesla tročlansko posadko, ki bo predvidoma v petek prispela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Posadko sestavljajo Dimitrij Kondratjev iz ruske vesoljske agencije, Paolo Nespoli iz evropske in Catherine Coleman iz ameriške.

Misija se je sicer začela z nekaj težavami že na Zemlji, saj je bilo plovilo poškodovano pri prevozu na kozmodrom 5. oktobra. Ugotovili so, da je poškodovan spustni modul, zato so ga morali zamenjati z rezervnim, ki je bil prvotno namenjen za naslednjo misijo leta 2011.

V vesolju bodo imeli kar precej...

5 komentarjev

SpaceX Dragon je prvo vesoljsko plovilo v zasebni lasti, ki se je uspešno vrnilo na zemljo

Falcon 9 in Dragon ob vzletu

vir: Wikipedia
Space - 8. decembra popoldne po našem času je z vesoljskega centra Kennedy v Floridi, ZDA na raketi Falcon 9 v zemeljsko orbito poletelo vesoljsko plovilo Dragon ameriškega podjetja SpaceX, brez človeške posadke. Nekaj ur kasneje je uspešno vstopilo nazaj v zemljino atmosfero in pristalo v Pacifiku, zahodno od obale Kalifornije. Za SpaceX je to drugi uspešni polet rakete Falcon 9 in prvi test...

16 komentarjev

Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Discovery News - Komercialni poleti v vesolje so že stalnica, zato Rusi že razmišljajo korak dlje. RSC Energia, ki je dizajniral in izdeloval ruske module za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kani skupaj z novoustanovljenim podjetjem Orbital Technologies zgraditi vozlišče, ki ga bodo utirili v orbito okoli Zemlje in poimenovali Komercialna vesoljska postaja (CSS). To je tudi bistvena razlika v primerjavi z ISS, saj CSS ne bodo sestavljali v vesolju, marveč bo potoval tja v enem kosu. Med poleti bo CSS brez stalne posadke, naj pa bi imela tudi nekaj odsekov za znanstvene eksperimente. Ker bo v isti orbiti kot ISS, bosta ena drugi služili kot varno pribežališče v primeru katastrofe.

Postajo s sedmimi ležišči...

8 komentarjev

Za NASO bodo vozili drugi

NASA - NASA bo svoje raketoplane Space Shuttle upokojila leta 2010, ko je napovedan zadnji polet, ko bo Endeavour še zadnjič poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ker bodo projekt Ares I dokončali predvidoma šele leta 2016, se je pojavil problem, kdo bo na ISS vozil ameriški tovor med tem časom. NASA je v ta namen sklenila dve skupaj 3,5 milijarde dolarjev vredni pogodbi s komercialnima partnerjema, saj želi zmanjšati svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij. Orbital Sciences Corporation iz Dullesa bo dobil 1,9 milijarde dolarjev za osem poletov Cygnusa z raketo Taurus 2, SpaceX iz Hawthorna pa 1,6 milijarde za dvanajst poletov Dragona z raketo Falcon 9. Vsakokrat bodo morali naložiti vsaj 20 ton.

Nobeno izmed teh plovil v vesolje še ni poletelo, a NASA se ne boji. SpaceX namreč obljublja, da bo prvi Falcon 9 pripravljen do konca leta, medtem ko bo Orbital kmalu začel testirati Taurusove motorje AJ-26, za polet pa naj bi bili nared do leta 2010. NASA tako načrtuje, da...

4 komentarji