»

Varovalna shema StarForce na udaru

Slo-Tech - Varovalna shema za zaščito medijev StarForce, ki je kar lep čas veljala za najbolj trdoživo, je v zadnjih dnevih doživela pravcato PR nočno moro. Kot na svoji uradni strani za igro Galactic Civilization II: Dread Lords poroča razvijalec Stardock, je eden izmed zaposlenih na StarForce forumih objavil ilegalno BitTorrent povezavo do piratske verzije omenjene igre kot dokaz, da je upad prodaje iger, ki nimajo nobene varovalne sheme in medijske zaščite (v tem primeru igra Galactic Civilization II) tesno povezan.

Medtem so se prvi razvijalci že odzvali na omenjeno cvetko in tako igra SpellForce 2 v končni verziji ne bo uporabljala StarForce zaščite, kot je to bilo sprva načrtovano. ( vir)

Kakšen je smisel v uporabi medijskih zaščit, ki ne delujejo ter samo škodujejo končnemu uporabniku, pa presodite sami.

19 komentarjev

GeForcev še in še ...

več strani - Danes sem se odločil, da malo počistim svoj slavni "link database", in ugotovil, da se kar precej linkov nanaša na kartice z GeForce x čipom. No, ker so se nekatere GeForce kartice s čipi GeForce 2 GTS/Pro in GeForce 2 MX že tako pocenile, da si jih lahko privoščijo še tako škrti, tiste z GeForcem 3 pa se bodo vsak čas, sem vam za pomoč pri odločanju naredil nekakšen seznam. Do svoje porcije pa bodo prišli tudi tisti, ki kartice s temi čipi tudi navijajo. Gremo lepo po vrsti:

GeForce 2 MX: GeForce 2 GTS/Pro: Quadro 2 Go: GeForce 3:

0 komentarjev

Ekstremizem

Guru 3D - Bladerunner, ekstremist, je naredil vodno hlajenje za svojo GeForce3 grafično kartico. In to ne kar tako malo-tu-malo-tam, ampak res lepo hlajenje. En vodni blok je dal na pomnilnik, drugega pa na jedro samo. Vse je res lepo zbrusil in polakiral... in objavil. Ko pa je to umetnino zagledal CEO iz Nvidie se mu je ideja zdela tako genialna, da je od Bladerunnerja odkupil vodno hlajeno GeForce3 za dve GeForce3-jki in majico.

7 komentarjev

GeForce 3 "superhlajenje"

Overclockers Australia - Avstralce imamo že tako ali tako za malo čez les, vendar to ne pomeni, da nimajo dobrih idej. Ledino spet orje Overclockers Australia, ki nam je ponudil nekaj nasvetov, za tako imenovano GeForce 3 superhlajenje. No, naj vam povem, da je to kao superhlajenje sestavljeno iz peltierja in vodnega bloka. Testov tako modificiranega GeForca 3 in vodiča žal ni, si pa lahko ogledate slike, ki vam bodo dale marsikatero novo idejo. Sicer pa slike včasih povejo več, kot tisoč besed.

0 komentarjev

Izboljšanje 2D slike pri GeForce 2 GTS/MX karticah

Overclockers Australia - Kljub vsej odličnosti Nvidiinih GeForce 2 GTS/MX čipov v 3D, imajo ti čipi pogoste probleme v 2D grafiki. Nekatere kartice s tema dvema čipoma (pa tudi ostale kartice z drugimi Nvidiinimi čipi) imajo precejšnje težave s prikazovanjem teksta. Namesto, da bi kartice prikazale oster tekst, je le-ta precej razmazan. Rešitev? Obiščite to stran, kjer najdete razlago in rešitev problema (cinjenje!!!). Na isti strani najdete tudi načrt, kako običajen GeForce 2 MX predelati v GeForce MXR. Želim vam veliko uspeha pri cinjenu .

1 komentar

Nvidia spreminja tradicijo

The inquirer - Nvidiin 6 mesečni razvojni cikel je za večino postal nekaj povsem samoumevnega, kar niti ne preseneča glede na to, da ga podjetje forsira že kar nekaj let. Ta strašanski tempo je že pustil posledice na industriji grafičnih kartic (propad počasnejših podjetij, vedno višje cene, vprašljivost nakupa vedno novih in novih kartic...), toda sedaj je čas za predah. Sodeč po The Inquirerju bo Nvidia prvič po dolgem času opustila ta cikel in si vzela nekaj predaha.
Razlogov je po vsej verjetnosti več. Podjetje se je zadnje čase raztegnilo na nekatere druge trge in paralelno razvija kar nekaj zahtevnih produktov (Crush čipovja, grafične čipe za konzole...) in normalno je, da ne zmorejo takega tempa, kot so ga prej. Po pravici povedano pa ta tudi ni potreben, saj je konkurenca sedaj že v precejšnjem zaostanku. Kaj nam torej pripravljajo?
Konec poletja ali začetek jeseni bomo videli nove čipe nižje kategorije, NV17. Šlo bo za nekakšnega naslednika MX procesorjev, torej GeForce3 MX. Te kartice...

1 komentar

"Mehki" Quadro

več strani - Predelave raznoraznih GeForce/2 kartic v Quadro izpeljanke so še do nedavnega bile zelo popularne. Večina ljudi sicer ni imela pravega razloga za to, toda navsezadnje je šlo le za premikanje parih uporčkov in če lahko nekaj naredimo, zakaj potem tega ne bi? Kakorkoli že, na večih računalniških straneh sem zasledil povezavo na to rusko stran. Na njej se nahaja članek o softverski predelavi GeForce2 kartic v Quadre. Yup, sedaj vam niti uporčkov ni treba več premikati, le poseben programček poženete in že imate Quadra. Članek je žal v ruščini,...

11 komentarjev

Kaj dela Creative

X-Bit Labs - Creative je danes tudi uradno najavil prihod štirih novih grafičnih kartic. Seveda bodo bazirani na Nvidiinih čipih. V prihodnjih dneh lahko torej pričakujemo:
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 AGP (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 PCI (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 Pro (64MB 128bit DDR SDRAM) - $199
  • 3D Blaster GeForce3 (64MB 128bit DDR SDRAM) - $399
Začuda pa kartic ne bo izdeloval Creative sam. Za Creative jih bo izdeloval MSI, ki se je v zadnjem času zelo povezal z Nvidio. MSI je namreč izdelal prototipe kartic za GeForce3. Creative je tako sklenil, da bo svoje kartice dal v izdelavo tistemu, ki najbolj ve, kako se stvari streže. Ampak vseeno se mi zdi čudno, da bo Creative samo prodajal MSI-jeve kartice pod svojim imenom...

9 komentarjev

Najboljša GeForce2 MX400 kartica za navijanje je?

X-Bit Labs - Po ugotovitvah nemške Media Xplosion bo teoretično najboljša GeForce2 MX400 kartica za navijanje, ASUS-ova V7100 Pro. To pa zato, ker bo imela na sebi, namesto standardnih 5ns RAM čipov, 4.5ns RAM čipe. Čudno pri tem je, da bo kartica delovala na nižji frekvenci kot druge. Normalno GeForce2 MX400 delujejo s frekvenco 220MHz, ta pa bo delovala le z 200Mhz. Teoretično bo tako hiter pomnilnik omogočal V7100 Pro najboljše navijalske sposobnosti. V7100 Pro pa ne bo ena cenejši kartic. Imela bo le 32MB pomnilnika in visoko ceno.

2 komentarja

Ekstremno overclockanje GeForcov

Jaz - Babuske na Xbitlabs so se spravili overclockat uboge GeForce. In tu ne mislim samo softverske programčke, temveč so se zadeve lotili pošteno, s pomočjo višanje voltaže in podobnih trikov, ki jih poznamo pri overclockanju procesorjev. Na žalost ni mogoče podati splošnih navodil za katerokoli kartico, tako da bo ta članek koristil samo lastnikom ASUS GF2 GTS V7700 in SUMA GF2 MX Special Edition kartic. Vseeno zanimivo... Thnx, Tilen!

6 komentarjev

LeadTekov GF2 MX

PC Pop - Očitno je LeadTek pripravil pravo ofenzivo na področju grafičnih pospeševalnikov. Kot je povedal že TESKAn, so prenovili GTSja, prenove pa bo deležen tudi MX. Tako je Leadtek najavil verjetno najhitrejšo GF2 MX kartico, WinFast GeForce2 MX SH Pro. Na dotični karturini se bo svaljkal ElotronTechov 5ns SDRAM, pomnilnik pa bo že v osnovi navit na 200MHz. Seveda to ni nobena meja za ta pomnilnika, saj ga bomo po vsej verjetnosti lahko overclockali na 240-250MHz. Zraven tako hitrega pomnilnika sodi tudi hiter procesor in LeadTekovci so se spravili navijat tudi tega. Tako je čip na novem WinFast MXu klokan na 190MHz, skriva pa se pod kar obilnim hladilnikom. Poleg tega bo kartici priloženo tudi nekaj drugih bonbončkov, recimo tehnologija za nadziranje temperature in voltže na čipu ter števila vrtljajev ventilatorja na hladilniku grafične kartice. Zanimivo .

2 komentarja

Kitajski GeForce2 mutanti

X-Bit Labs - Prav zanimivo je videti, kako nekateri proizvajalci trdijo da nekaj ni možno, potem pa drugi naredijo ravno to in sem jim za hrbtom hahljajo. Nvidia je, recimo, vseskozi zatrjevala, da GeForce2 GTS kartice ne podpirajo SDRAM pomnilnika. Potem pa se prikaže neko neznano kitajsko podjetje, UNIKA, in najavi kartico, zaradi katere vodilni v Nvidii še zdaj ne morejo spati. Samo poglejte si tega mutanta: GeForce2 Pro pri 200MHz, 32MB 5.5ns SDR SDRAMa pri 190MHz. Urg ? Še več... na kartici obstaja poseben jumper, s katero ID čipa spremenite iz GTS Pro v Quadro2 Pro. Heh jop, niče več lotanja in premikanja majhnih uporčkov, samo en jumper je potrebno premakniti. Cena zadeve? Okoli $120, kar je v bistvu cena MXa. Jaome . Stran...

7 komentarjev

Nvidia objavila detajle v zvezi z GeForcom3

BBspot - Povsem nepričakovano je danes Nvidia odprla svojo dolgo zaprta usta in razkrila kar nekaj sočnih podrobnosti o njihovih prihodnjih produktih. Čeprav smo pričakovali nasprotno, je nakup 3DFXa še kako vplival na njihov razvoj. Ime najmočnejšega predstavnika nove generacije bo Voodoo GeForce3 Ultra GTS/MX Banshee 3000 Quadro. Šlo bo za napumpano verzijo navadne kartice, ki ji bo ime Voodoo GeForce3 Ultra GST/MX Banshee 2000. Kartica bo vsebovala vgrajen HDTV dekoder, do 2GB DDR RAMa, integriranih RAMDAC (wow!), 32 bitne barve in T&L enoto. Quake3 timedemo v resoluciji 640x480 naj bi pri 98% populacije povzročil epileptične napade, za ostala 2% pa bo mogoče v sistem priklopiti še en Voodoo GeForce3 Ultra GTS/MX Banshee 2000 v SLI povezavi, za kar bo po vsej verjetnosti potreben 500W napajalnik. Nove kartice bodo na voljo že v prvem četrtletju tega leta, več informacij pa dobite tukaj. LOL .

16 komentarjev

Leadtek GeForce 2 MX DH Pro

HotHardware - Kaj je to, porečete? Jah, iz imena se lahko sklepa, da je to kartica, ki prihaja iz firme Leadtek, na njej je GeForce 2 MX grafični čip, DH pa stoji za Dual - Head, kar pomeni, da je na kartici zraven standardnega izhoda za monitor še S - Video out. Druge lastnosti so iste kot pri večini kartic z GeForce 2 MX čipom, različen je edino hladilnik za čip, ki je pri tej verziji kar orenk. Opis tega Dual - Head čuda pa si lahko dobite tukaj.

0 komentarjev

Novi overclockerski kralj med GeForce2 MX karticami

Jaz - Na Chip.de so testirali Cardexpertovo GeForce2 MX kartico, seveda pa zadeva ne bi bila tako zanimiva, če bi se omejili samo na merjenje hitrosti. Kartico so torej temeljito overclockali in prišli do ugotovitve, da gre za eno izmed najbolj overclockabilnih GF2 MX kartic, saj so hitrost 5.5ns pomnilnika lahko dvignili na kar 250MHz (500MHz DDR). Njihov test (ki je, žal, v Nemščini) si lahko pogledate tukaj. Thnx, NiggerBob!

1 komentar

Božično drevesce a.k.a. Wannahave

Digit Life - Kdo si nebi želel takega drevesca [:D], sicer pri meni ne bi dolgo ostal tako poln, ampak vseeno. Od leve proti desni začenši zgoraj si sledijo:
  • S3 Savage4
  • NVIDIA GeForce2 GTS
  • NVIDIA GeForce2 MX PCI
  • NVIDIA GeForce2 Ultra
  • Matrox G400
  • 3dfx Voodoo4 4500
  • NVIDIA GeForce2 Pro
  • NVIDIA GeForce256 DDR
  • NVIDIA GeForce256 SDR
  • 3dfx Velocity100
  • 3dfx Voodoo5 5500
  • ATI Radeon DDR
  • NVIDIA GeForce2 MX
  • STM KYRO
  • NVIDIA GeForce2 MX DDR
  • S3 Savage2000
  • ATI RAGE128 Pro
  • ATI Radeon SDR
  • 3dfx Voodoo3 3000
  • NVIDIA GeForce2 GTS 64MB
  • NVIDIA Riva TNT2 Ultra
  • NVIDIA Riva TNT2 M64
Koliko novcev bi odšteli za to? ... brez komentarja [:D]

5 komentarjev

Test grafikulj

Jaz - Pri Slo-Techu smo se spet podali v svet grafikulj in naredili že zelo potrebni primerjalni test trenutno aktualnih grafičnih kartic. Na testu so se znašle 4 kartice: ATI Radeon 64 VIVO, 3DFX Voodoo5 5500, Winfast GeForce2 GTS in Winfast GeForce2 MX, ki smo jih pošteno zmrcvarili in primerjali med seboj ter seveda na koncu podali zaključno modrost. Ogled obvezen!

18 komentarjev