»

Tudi ameriška davkarija bo plačala za podaljšano podporo za Windows XP

Slo-Tech - Windows XP ni več uradno podprt operacijski sistem, a se svet zaradi tega ni ustavil. Vseeno pa to prinaša določene težave njegovim uporabnikom, saj brezplačnih varnostnih popravkov zanj ne bo več. Bo pa Microsoft še vedno nudil popravke tistim, ki bodo za to pripravljeni plačati. Poleg britanskega javnega sektorja in dela nizozemskega bodo podaljšano podporo kupili tudi v ameriški davkariji (IRS).

IRS priznava, da še vedno niso dokončali prehoda na Windows 7 z Windows XP, za kar bodo letos potrošili 30 milijonov dolarjev. Del tega zneska bo namenjen tudi Microsoftu, da jim bo po pogodbi zagotavljal nadaljnje varnostne posodobitve še leto dni. IRS uporablja 110.000 osebnih računalnikov, izmed katerih...

31 komentarjev

Tudi nizozemski javni sektor plačal za podaljšano podporo za XP

Krajina iz privzete slike za ozadje v Oknih XP se nahaja zunaj mesteca Sonoma v Kaliforniji.

ZDNet - Danes je torej dan, ko se podpora za Okna XP in Office 2003 tudi uradno zaključi. Microsoft uporabnikom in partnerjem ne bo več nudil novih varnostnih posodobitev in drugih popravkov, podpore in osvežitev spletnih tehničnih vsebin. Vse to je bilo seveda že dolgo nazaj napovedano, vendar številne organizacije, zlasti tiste v javnem sektorju, še vedno niso nadgradile (beri zamenjale) vseh svojih računalnikov.

Microsoft seveda ni neumen in podporo še vedno nudi, a je treba zanjo zdaj lepo plačati. Britanska javna uprava se je tako zmenila za skupni znesek 6,5 milijona evrov za dodatno leto podpore. Zdaj se jim pridružujejo še Nizozemci.

Končni znesek tokrat ni javno objavljen. Ve se samo,...

16 komentarjev

Britanski javni sektor za 6,5 milijona evrov z letom dni podpore za Windows XP

Slo-Tech - Da se v torek izteče podpora za Microsoftov operacijski sistem Windows XP, ponavljamo že nekaj časa. Čeprav to ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, bo konec podpore sčasoma čedalje večji problem, ker Microsoft ne bo več izdajal varnostnih popravkov. Težava je, da obstaja cel kup specialne programske opreme, ki je ni mogoče nadgraditi brez visokih stroškov (en primer izmed mnogih je bolnišnična oprema) in ki teče na Windows XP. Zato je včasih ceneje plačati za podaljšanje podpore Windows XP.

To bodo storili Britanci, ki so izpogajali enotno ceno za podaljšanje podpore za Windows XP za eno leto, ki bo vsem uporabnikom v razširjenem javnem sektorju (državna uprava, šole, bolnišnice, NHS itd.) omogočala dodatno leto prejemanja posodobitev za Windows XP, Office 2003 in Exchange 2003,...

43 komentarjev

Britanska vlada razmišlja o prehodu na OpenOffice

Guardian - Najbolj znan in najuspešnejši prehod javne administracije na odprtokodno programsko opremo je gotovo münchenski projekt, ko so v devetih letih zamenjali Microsoftov operacijski sistem in pisarniški paket na približno 15.000 računalnikih in privarčevali več milijonov evrov. Podobne zamisli imajo tudi Britanci, ki želijo za začetek zamenjati Microsoftov Office z odprtokodnim Open Officeom.

Britanska vlada je ugotovila, da so v javnem sektorju od leta 2010 za licence za Office zapravili okrog 200 milijonov funtov. Te stroške želijo sedaj zmanjšati s prehodom na Open Office, hkrati pa želijo vpeljati odprte standarde za dokumente (ODF).

Poudarjajo, da v Veliki Britaniji javnemu sektorju programsko opremo še vedno dobavlja in...

78 komentarjev

Ubuntu po novem Pay what you want

Canonical priporoča nakup za vsaj 16 dolarjev.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ubuntu zadnje čase pospešeno išče možnosti za služenje - cekin za cekinom. Aprilski 12.04 LTS je tako iz privzete inštalacije odstranil Banshee zavoljo nesporazuma o tem, kdo bo letno pobral tri dolarske tisočake provizij iz integrirane Amazonove glasbene trgovine (nadomestil ga je primerno skonfiguriran Rhythmbox).

Konec meseca prihajajoči 12.10 bo v Unity-jevem zaganjalniku vključeval posebno lečo, ki bo med zaganjanjem...

73 komentarjev

Windows XP so zares šteti dnevi

PC World - Smrt Windows XP je moral Microsoft zaradi priljubljenosti operacijskega sistema, prevelike zahtevnosti Viste za nekatere netbooke in dolgega premora pred izidom Viste kar nekajkrat preložiti, a kljub temu so XP-jem dnevi zdaj zares šteti. PC World poroča, da bo Microsoft svoje Windows XP 14. aprila 2009 prestavil iz faze splošne podpore (mainstream support) v fazo podaljšane podpore (extended support), ne glede na to da jih bo z nekaterimi netbooki mogoče kupiti vsaj do 30. junija 2010, najverjetneje pa še eno letu po izidu Windows 7. To pomeni, da bo Microsoft še vedno izdajal brezplačne varnostne popravke, medtem ko drugih napak ne bodo popravljali, razen za podjetja, ki imajo podpisane posebne vzdrževalne pogodbe.

Michael Cherry, Microsoftov analitik, pravi, da ni nič neobičajnega, da je nek operacijski sistem še vedno razširjen ob času, ko Microsoft umakne splošno podporo zanj. Neobičajno pa je, da uporabniki še vedno kupujejo nove naprave z operacijskim sistemom, ki ni več...

130 komentarjev