»

Borders predstavil svoj bralnik e-knjig

Kobo

Slo-Tech - Založnikom z lastnimi bralniki e-knjig, kot sta Amazon s Kindlom in Barnes in Noble z Nookom, se je pridružil še Borders z napravico z imenom Kobo. Njegov glavni atribut je po besedah proizvajalca cena, saj stane 150 dolarjev, kar je občutno manj od konkurentov. Ponuja 100 prednaloženih klasičnih knjig, na gigabajtu pomnilnika pa jih lahko shrani še dodatnih tisoč. Avtonomija naprave znaša dva tedna, podpira pa vse popularne formate knjig - ePUB, PDF in Adobe DRM. Vse skupaj meri 12 x 18 x 1 cm in tehta okoli 200 gramov. Večja pomanjkljivost je skopa povezljivost, saj naprava ne podpira 3G ali Wi-Fi. Namesto tega bodo morali uporabniki na svoj delovni računalnik...

6 komentarjev

Distribuirano razbijanje gesel za Adobe PDF

Slo-Tech - Na PDFZone poročajo, da je kontroverzni Dmitry Sklyarov, avtor programa The Advanced eBook Processor software, ki je bil namenjen odstranjevanju "zaščite" PDF dokumentov ponovno udaril.

Sklyarov, oz. njegovo podjetje ElcomSoft (ki je medtem pridobilo naziv Microsoft Gold Certified Partner) je namreč pričelo ponujati storitev ElcomSoft Distributed Password Recovery. Gre za distribuirano razbijanje kriptografske zaščite. Prejšnji mesec so namreč dodali podporo za razbijanje zaščitenih PDF dokumentov.

Sklyarov je bil leta 2001 zaradi svojega programa za razbijanje PDF zaščite v ZDA aretiran zaradi domnevne kršitve DMCA, vendar je bil kasneje spoznan za nedolžnega. Sklyarov tokrat trdi, da je njegova storitev namenjena razbijanju korporacijskih dokumentov, pri katerih so zaposleni pozabili gesla oz. gesel svojemu podjetju nočejo povedati.

Morda pa Sklyarov računa tudi na kakšno stranko iz vladnih krogov...

15 komentarjev

Sony prestavil izid bralnika e-knjig na poletje

Slo-Tech - Sony-jev prenosni bralnik e-knjig bo na trg prišel šele letos poleti, povedano drugače, Sony zamuja. Kar niti ni pomembno. Bistvo je v bistvu te naprave: PRS-500 je bralnik e-knjig. Gre morda za prvega predstavnika namenskega stroja za lagodno branje knjig v elektronskem zapisu.

Po najbolj črnih napovedih, bo nadgradnja avtorskega prava, ki elektrificira mehanizme za zaščito avtorskih del (DRM), med drugimi številnimi negativnimi posledicami prinesla tudi postopno izumrtje fizičnih, lahko prenosljivih (v fizičnem in pravnem pomenu) primerkov knjig. Ti bodo na voljo samo za petične...

29 komentarjev

Windows Product Activation: Morda pa le...

The Register - Da, stara oglaševalska logika še vedno deluje: spljuvaj samo idejo nekega izdelka, nakar čez čas izdaj 'svojo' različico.

Programerstvo pri Licenturionu je tako izdelalo prav nič izviren izdelek Licenturion Product Activation -- LPA, ki deluje na podobnem principu kot Microsoftova različica (... nečesa, kar so že pred časom spoznali sadjarji pri Applu), le da je njegovo delovanje -- ki temelji na 36-mestni kodi -- bolj 'transparentno' ter prijaznejše do poštenih uporabnikov, ne pa tudi zlih tatov. Klik!

Seveda -- veliko laže je piti mleko lepe nove koze kot pa izločke stare krave molznice.

0 komentarjev

Legalna reaktivacija MS Windows XP?

Overclockers Australia - Če si lastite originalno inačico Microsoftovega operacijskega sistema Windows XP, ste se zagotovo že srečali z aktiviranjem sistema. Težava nastane, da je treba izdelek ponovno aktivirati, če ste zamenjali velik del strojne opreme ali pa če ste se preprosto ponovno odločili namestiti OS na isto računalo. V slednjem primeru obstaja rešitev, ki vas reši ponovne aktivacije. Je popolnoma legalna in legitimna (vsaj tako avtor), vključuje pa kopiranje pravile datoteke (wpa.dbl) na prenosljiv medij ter po reinštalaciji nazaj. Toliko da veste :D.

3 komentarji

Let's crack some MS!

več strani - Neverjetno, koliko člankov o razbijanju Microsoftovih zaščit je danes našlo pot v moj nabiralnik.

The Register piše o razbijanju Windows aktivacije s preprostim kopiranjem datoteke wpa.dbl ter spreminjanjem nekaterih sistemskih nastavitev. Voila!, pa imamo WinXP-je naložene v celotni pisarni . [Tecchannelovo poročilo tukaj]

Sledi Microsoft Reader, program za prebiranje e-knjig ter preprečevanje nedovoljenega kopiranja - klik! - v MIT-ovi publikaciji je namreč članek, v katerem avtor trdi, da mu je avtor programčka za razbijanje zaščite v omenjenem bralniku e-knjig delovanje prikazal. Uh, v programerjevo dobro upam, da bo njegovo ime ostalo tajno.

12 komentarjev

Kako obiti ponovno registracijo pri ponovni inštalaciji Win XP ter Office XP

computerchannel.de - Computer Channel.de je razkril kako lahko ponovno inštaliramo Win XP brez ponovne registracije. Če se spomnite je MS vgradil v svoje nove Win XP proti piratsko zaščito. Vendar pa ima le ta nekaj pomankljivosti. Ta procedura, ki je tukaj opisana velja samo za Win XP RC1 in pa za Office XP. Za RC1 verzijo zato, ker še ni dokončna in se lahko ime datoteke v končni različici razlikuje. Vse kar je potrebno je to, da prekopiramo pri vsakem eno datoteko na disketo in jo tako shranimo. Ob poznejši ponovni inštalaciji na ISTI računalnik pa jo je potrebno samo ponovno prekopirati na disk in je, saj kot vemo, je bilo ob ponovni inštalaciji prej registracijsko proceduro potrebno ponoviti. Vendar pa se s to proceduro ne moremo izogniti prvotni registraciji.

Za Win XP: Tukaj se imenuje datoteka "wpa.dbl" in jo lahko najdemo direktoriju WIN/System32. Datoteko moramo po prvi registraciji presneti na disketo in jo po ponovni inštalaciji WIN na ISTI računalnik enostavno prekopiramo nazaj. To pa...

8 komentarjev

Okies...

Jaz - Ok, folkeci, mojih kratkih počitnic je konec in spet sedim na svojem delovnem stolu. V dneh, ko me ni bilo, je za vas skrbel Sergio in vidim, da mu je šlo kar dobro od rok.
Na žalost je čisto možno, da na e-mail, poslan v teh dneh ne boste dobili odgovora, saj res nimam časa za odgovarjanje na vsakega izmed prav nemarnega kupa, ki se je nabral v mojem nabiralniku. Predvsem so šli po gobe razni e-maili v katerih me sprašujete za nasvete o nakupu, raznih problemih s hardverom in tako naprej. Še enkrat poudarjam, da je za take zadeve namenjen Forum!
Kot vidite, je Primož delno usposobil arhiv, tako da lahko rečemo, da se je fante res prebudil iz svojega zimskega spanja. Če bo šlo vse po načrtih, bo kmalu vpeljano tudi tako željeno iskanje po strani, potem pa še razne majhne podrobnosti. Na splošno je trenutno v pripravi veliko zanimivih projektov, da razne teste niti ne omenjam, tako da bo dogajanje v prihodnjih mesecih vsekakor pestro. Stay tuned!...

1 komentar