»

Zgodba o nekem ponarejevalcu denarja

Slashdot - Ob koncu tedna večina računalniške industrije stoji, saj je čas za zasluženi dopust. Da pa vam ne bo dolgčas, podajam povezavo na zgodbo o ponarejavlcih denarja, ki so leta 2001 poskbeli, da velik del kanadskih trgovcev ni želel sprejemati 100 dolarskih kanadskih bankovcev. Malo daljša povest o tem, kaj vse se da narediti z navadnimi brizgalnimi tiskalniki ter malo iznajdljivosti. Seveda ne pozabijo omeniti, kakšne napake so pokopale ponarejevalce.

15 komentarjev

Test Volcana 7+ drugič

Tweak Town - Povezavo na enega izmed testov Volcana 7+, ki bodo v bližnji prihodnosti preplavili svet, sem pred kratkim že podal, vendar pa je omenjeni test Volcana 7+ vse preveč spominjal na hitro spisan zmazek in hitro narejeno primerjavo. Da bo zadoščeno tudi tistim, ki testov ne berejo samo zaradi ekskluzivnosti, ampak radi tudi kaj več izvejo, vam podajam povezavo do testa Volcana 7+ na Tweak Townu, ki je dobro napisan in podaja še nekatere dodatne zanimivosti, ki smo jih pogrešali do sedaj. Besedilo vam bo poizkušalo razložiti, če se vam splača nižati število vrtljajev pri ventilatorju, če Volcano 7+ zares izpolni pričakovanja in če konkurenca zaenkrat res ne more ponuditi nič pametnega za podoben denar. Uživajte v branju!

2 komentarja

Najhitrejši superračunalnik trenutno je...

ZDNet - ASCI White? Sedi cvek. Na novoizdanem IDC-jevem seznamu je krono najzmogljivejšega superračunalnika prevzel Compaqov Terascale, ki se nahaja v Pittsburgh Supercomputing Center. ASCI White je sedaj na drugem mestu, na tretjem in četrtem pa sledita NECova sistema, Cray na petem.

Zanimivi so tudi deleži posameznih podjetij na tem seznamu 149-ih superračunalnikov: Cray si lasti 39 % (58 abakov), IBM in SGI z vsak po 16 % (24 računal), Compaq 10 % (15 kišt), Nec 8 % (12 sistemov), Fujitsu 5,4 (8).

5 komentarjev

12,3 trilijona kalkulacij na sekundo

Slo-Tech - Ta novica je sicer že malce starejša, vendar jo vseeno moram objaviti, saj se je Koci izjemno potrudil pri pisanju:
Vlada ZDA je dala najhitrejši superračunalnik na svetu, IBM-ov sistem ASCI White, nacionalnemu laboratoriju Lawrence Livermore. Z najsodobnejšim računalnikom bodo ZDA napravile pomemben korak na poti do velikega cilja: simulacije nuklearne detonacije na računalniku. IBM-ov računalnik je namreč sposoben opraviti kar 12,3 trilijona kalkulacij na sekundo, kar je več kot znaša skupna zmogljivost naslednjih treh najmočnejših računalnikov na svetu.

Računalniški sistem presežnikov, ki so ga razvili IBM-ovi strokovnjaki v okviru partnerstva pobude Nacionalne administracije za jedrsko varnost za pospešeno strateško računalništvo (National Nuclear Security Administration`s Accelerated Strategic Computing Inititative - ASCI), ima za kar 23 odstotkov večjo zmogljivost, kot je bila zahtevana v pogodbi, ki jo je IBM sklenil z ameriškim ministrstvom za energijo (Department of...

0 komentarjev

ASCI White pod drobnogledom

Slashdot - Čeprav novica o novem najzmogljivejšem superračunalniku na svetu, ki ga je izdelal IBM in je znan pod imenom ASCI White, na Slo-Techu ni bila nikoli objavljena, ste za projekt gotovo že slišali (če ne na Slo-Techu, pa mogoče na kakšnih sorodnih straneh). No, da se vam oddolžim, vam podajam povezavi, ki vas pripeljeta na strani, kjer je objavljeno, kakšno strojno in programsko opremo uporablja ASCI White. Uživajte v branju in pazite, da se vam čeljust ne povesi preveč, ko si boste ogledovali specifikacije te zveri .

0 komentarjev

Še nekaj za :)

Overclockers Australia - Ponavadi za uspešen konec dneva vedno dodam kakšno povezavo, ki vas pripelje do kake zabavne strani. Tokratna stran vam bo koristila, če so vaši refleksi popolnoma zakrneli, saj vam bo postregla s testom refleksov. Ves čar testa je v tem, da pritiskate gumb "stop", stran pa vam izmeri odzivni čas. Po nekaj minutah vaje mi je uspelo doseči odzivni čas 0.22 sekunde. Če vam uspe manj, potem imate res dobre reflekse. Aja, pa še nekaj: četudi boste dosegli odzivni čas 0.01 sekunde, vam bo stran gotovo še kar naprej težila, da potrebujete vadbo. Mogoče je avtor strani popoln, ali pač.

26 komentarjev

SETIjeve statistike

Jaz - Twosocks mi je poslal zanimivo novičko o statistikah SETI@Home projekta. 2.6 milijona uporabnikov (med katerimi smo seveda tudi mi) je obdelalo že kar 253 milijonov paketkov, kar pomeni, da je bilo porabljeno čez 500.000 let procesorskega časa. En paketek je povprečno obdelovan 17 ur, skupna moč računalnikov pa je dosegla 15 teraflopsov! Za primerjavo: najmočnejši računalnik na svetu, IBMov ASCI White obdela 12 teraflopsov...
Še statistike našega teama. Trenutno nas je 79, porabljen procesorski čas pa je skoraj 12 let. Obdelali smo že okoli 7500 paketkov, kar niti ni tako slabo, za zelo mlad team, kot je naš. Prvi trije pri nas so Borc, Pajo in Sergio, najhitrejši pri obdelovanju paketkov pa je mr_cadd, ki za enega porabi okoli 4 ure pa pol. Seveda moram še enkrat poudariti, da ste v našem teamu več, kot dobrodošli .

11 komentarjev