»

V Franciji paradirala tudi vojaška računalniška enota

The Verge - Francija je na včerajšnji vojaški paradi, ki je tradicionalno potekala ob francoskem nacionalnem prazniku dnevu Bastilje, tudi simbolno pokazala, da sta računalniška varnost in internetno vojskovanje postala nerazdružljiv del moderne vojske. Enota COMCYBER (Commandement de cyberdéfense) je namreč prvikrat sodelovala na paradi. S tem so pokazali, da je računalniška varnost nacionalna prioriteta, je dejal vodja enote generalmajor Olivier Bonnet de Paillerets.

Francoski minister za obrambo Jean-Yves Le Drian je ustanovitev COMCYBER-ja napovedal decembra 2016 in v začetku lanskega leta je nova enota tudi začela delovati. Ukvarja se s tremi nalogami: obveščevalno dejavnostjo, zaščito in napadi. Formalna ustanovitev enote -...

6 komentarjev

Na lestvici svobode tiska Slovenija 34.

Reporters Without Borders - Novinarji brez meja so zopet objavili vsakoletno poročilo o stanju svobode tiska na svetu. Slovenija se je letos uvrstila na 34. mesto, kar je mesto više kot lani, dve mesti više kot predlani in precej bolje kot 46. mesto leta 2010. A ne pozabimo, da je bila Slovenija vse do leta 2006 med prvimi dvajsetimi državami v elitni skupini, potem pa se je spustila v drugi razred.

Na prvih petih mestih ni sprememb, saj jih še vedno v istem zaporedju držijo Finska, Nizozemska, Norveška, Luksemburg in Andora. Sledijo države stare evropskega gospodarskega prostora, in tako na 12. mestu najdemo Avstrijo (kot našo prvo sosedo), na 9. mestu Novo Zelandijo (kot najboljšo neevropsko državo), na 13. mestu Češko (kot...

7 komentarjev

Največ zahtevkov za odstranitev političnih vsebin z Googla iz - ZDA

Google - Google je objavil sveže polletno poročilo o transparentnosti na internetu, v katerem lahko najdemo podatke o zahtevkih po odstranitvi vsebin. Te pošiljajo vladne agencije iz različnih držav in v njih terjajo odstranitev politično ali pravno oporečnih vsebin, nič pa ne zaostajajo lastnikih avtorskih pravic, ki se s podobnimi zahtevki borijo proti piratstvu svojih stvaritev. Trendi so skrb vzbujajoči, sproti pa si jih lahko ogledate kar na Googlovih straneh.

Dogajanje v zadnjih šestih mesecih bi lahko povzeli z besedo rast. Objavljeni podatki sicer zajemajo obdobje od julija do decembra lani, a trendi v letošnjem letu so bržkone ostali enaki. Iz vladnih agencij največkrat prihajajo zahtevki po odstranitvi vsebin (kadar te gostujejo na Googlovih strežnikih) oziroma...

47 komentarjev

Slovenija nekoliko napredovala na lestvici novinarske svobode

Reporters Without Borders - Novinarji brez meja so objavili sveže poročilo (PDF-dokument) o novinarski svobodi na svetu, v katerem so države razvrščene od najbolj do najmanj represivne države zoper novinarsko svobodo. Leto 2011 so zaznamovali arabski protesti, ki so strmoglavili nekaj avtoritarnih režimov, nadaljevanje sage Wikileaks, dogovarjanje o sporazumu ACTA, razkrivanje finančnih nepravilnosti in malverzacij v bankah, poizkusi nadzora interneta v vedno več državah, grožnje, obsodbe in usmrtitve novinarjev itd., zaradi česar je bilo delo novinarjev po svetu pod težkimi preizkušnjami in morda celo bolj pomembno kot kdajkoli prej. Lestvica držav po novinarski svobodi je zato precej premešana v primerjavi s preteklimi leti, še vedno pa ostaja neizpodbitno dejstvo, da novinarska svoboda ne more obstajati brez trdne demokracije, kakor tudi slednja ne more obstajati...

26 komentarjev

Svoboda interneta največja v Estoniji

Slo-Tech - Freedom House, je objavil svoje letno poročilo Freedom on the Net, v katerem so analizirali svobodo na internetu v 37 državah. Merili so jo v več kategorijah, kot so ovire pri dostopu, omejitve pri vsebini, kršitve uporabnikovih pravic, filtriranje, blokiranje in cenzura, nadzor in pregon posameznikov zaradi uporabe spleta. Prvo mesto je osvojila Estonija.

Države so točkovali na lestvici od 0 do 100, pri čemer so za vsako nesvobodo dobili kazenske točke. Estonija je zbrala šest točk, takoj za njo pa sta s sedmimi točkami ZDA in Nemčija. Sledijo Avstralija, Velika Britanija, Italija in Južna Afrika. Na začelju lestvice so Kitajska, Kuba, Burma (Mjanmar) in Iran.

Zanimiva je...

10 komentarjev

Danes mednarodni dan boja proti cenzuri interneta

Slo-Tech - Od leta 2009 se na predlog Novinarjev brez meja in Amnesty International 12. marca obhaja mednarodni dan boja proti cenzuri interneta. Kot so zapisali v svojem poročilu, cenzura interneta omejuje kar vsakega tretjega uporabnika na svetu, kar je nedopustno. Države, ki najbolj grobo grešijo, so označene kot sovražniki interneta - te so Mjanmar (nekdanja Burma), Kitajska, Kuba, Iran, Severna Koreja, Saudova Arabija, Sirija, Turkmenistan, Uzbekistan in Vietnam. V teh državah je cenzura tako stroga, da je brskanje po spletu zaradi filtrov, blokad in drugih preprek zelo oteženo.

Druga skupina držav, kjer je internet še vedno omejen, a cenzura ni tako huda, je uvrščena na listo opazovanih držav. Na njej najdemo med drugim tudi Francijo (zaradi...

11 komentarjev

Nova lestvica superračunalnikov, Slovenci 201.

Razporeditev superračunalnikov po državah

BBC - Ponovno imamo pred seboj osveženo lestvico petsto najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki so jo predstavili v Hamburgu na konferenci ISC (International Supercomputing Conference). Večjih pretresov ni bilo, saj na 35. lestvici še vedno prepričljivo vodijo ZDA, se pa povzpenja Kitajska.

Na prvem mestu vztraja Jaguar, ki ga imajo v ameriškem Oak Ridge National Laboratory in zmore 1759 teraflopov na sekundo. Sestavljajo ga AMD-jevi šestjedrni Opteroni, ki jih poganja Linux. Na drugem mestu imamo novinca z imenom Nebulae, ki deluje v Nacionalnem centru superračunalnikov v kitajskem mestu Šendžen. S 120.640 jedri zmore 1271 teraflopov na sekundo. Na tretje mesto je padel ameriški Roadrunner s 1042 teraflopi na sekundo.

Prvikrat se je zgodilo, da imajo Kitajci dva računalnika...

36 komentarjev