»

Microsoftov SQL Server prihaja na Linux

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo sredi prihodnjega leta izdal verzijo SQL Serverja, ki bo tekla na Linuxu. Prav se prebrali, SQL Server prihaja na Linux oziroma je že tu, saj je zaprta beta verzija za preizkuševalce že na voljo.

Spomnimo, da je Steve Ballmer leta 2001 dejal, da je "Linux rak, ki se v smislu intelektualne lastnine prime vsega, česar se dotakne" (mislil je seveda na licenco GPL). A časi so se spremenili, še zlasti po februarju 2014, ko je vodenje podjetja prevzel Satya Nadella in njegovi izjavi, da ima Microsoft rad Linux. Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je dejal, da se veseli sodelovanja z Microsoftom, ko ta pripravlja SQL Server za Linux.

Microsoftove molzne krave se počasi spreminjajo, in so še kaj drugega kot Office in Windows....

126 komentarjev

Nemški zavarovalniški gigant prehaja na Linux

ITworld.com - Običajno preberemo, da ta ali oni del javnega sektorja prehaja na Linux, v čemer prednjačijo Nemci in to v obe strani. Pri državnih prehodih na Linux se vedno poleg ekonomske upravičenosti zastavi tudi vprašanje, ali je nemara migracija še kako drugače motivirana, medtem ko v zasebnih podjetjih teh drugotnih ciljev ni. Zdaj se je tudi nemški zavarovalniški gigant LVM Versicherungen odločil za prehod na Linux na vseh računalnikih.

LVM je sicer že uporabljal Linux na nekaterih svojih računalnikih, zato odločitev ni presenetljiva. Toda sedaj bodo Linux namestili na vse svoje računalnike, torej tri tisoč namiznih in prenosnih na sedežu v Münstru in sedem tisoč v pisarnah po vsej državi....

45 komentarjev

Kanton Solothurn ustavil prehod na Linux

Heise - Leta 2001 je švicarski kanton Solothurn sprejel odločitev, da bodo na računalnikih v javni upravi namestili Linux. Devet let pozneje so čez Linux naredili križ in se odločili, da bodo namestili Windows 7.

Projekt je bil že od začetka pod nesrečno zvezdo, saj so se vrstile zamude, nepripravljenost izvajalcev, nejevolja uporabnikov računalnikov in neprimerna programska oprema, ki so vsi pripomogli k opustitvi projekta. Decembra 2001 je bilo odrejeno, da bo migracija na Linux zaključena do leta 2007, kar se je kmalu pokazalo kot preveč optimistična ocena. Zadnji javni razpisi so bili namreč objavljeni šele leta 2006.

Kot zamenjavo za Outlook so izbrali Scalix, ki sploh ni imel vseh funkcionalnosti, ki so jih potrebovali in bili navajeni iz Outlooka. Vrsto specializiranih aplikacij niso mogli enostavno nadomestiti s programi za Linux. Podatkovne baze Konsul v Windows, v kateri so vladni sklepi, niso znali migrirati, zato so sestavili projekt Ambassador za povezavo z OpenOfficeom....

294 komentarjev

Prenehanje podpore za Windows 2000 Server ter odjemalcema Windows 2000 in Windows XP v juliju 2010

Microsoft - Naslednje leto bo s 13-im julijem 2010 potekla uradna podpora Windows 2000 strežniku in namiznemu sistemu, ter operacijskemu sistemu Windows XP SP2.

Microsoft je v ta namen pripravil “End-of-Support Solution Center” spletno mesto, ki bo v pomoč k pripravi migracije iz Windows 2000 ali Windows XP na sisteme Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008 ali Windows Server 2008 R2.

Neposredna migracija iz Windows 2000 ali Windows XP (brez SP2 oz SP3) na Windows 7 z uporabo “User State Migration Tool (USMT)” ne bo mogoča. Najprej bo potrebno sistem nadgraditi na Windows XP Service Pack 2/3 in šele nato uporabiti USMT migracijo na Windows 7 z uporabo orodja USMT 4.0, ki je vključeno v Windows Automated Installation Kit (AIK).

Več informacij in navodil boste našlu na strani The Windows Blog. Vodnik po User State Migration Tool 4.0 najdete na Microsoft TechNet straneh.

14 komentarjev

POT: Ko je en strežnik premalo

Kiberpipa - Zgodi se, da naša spletna storitev postane bolj popularna, kot smo pričakovali. Naš spletni strežnik se začne dušiti pod navalom zahtevkov, uporabniki pa jamrajo in zahtevajo več, bolje in hitreje. Kaj storiti v takem primeru? Na predavanju si bomo ogledali, kje in kako iskati ozka grla v standardni LAMP (linux-apache-mysql-php/perl/python) konfiguraciji, kje lahko uberemo kako bljižnico in kako iztisnemo zadnje milisekunde procesorskega časa iz našega obstoječega strežnika.

Predavanje bo potekalo v torek v Kiberpipi. Tokrat izjemoma ob 20.00, predava Jure Pečar.

9 komentarjev

Konferenca Desktop Linux Consortium

News Forge - V izobraževalnem centru Bostonske univerze se je končala prva enodnevna konferenca Desktop Linux Consortium, katere namen je izobraževanje, razširjanje in povezovanje programske opreme za Linux na namizju.

Eden izmed organizatorjev konference je bil Bruce Parens, za mnoge najuglednejši podpornik odprtega modela razvoja programske opreme. Med svojim nastopom je podal nekaj presenetljivih napovedi: leta 2006 naj bi Linux poganjal 30% delovnih postaj, IBM naj bi kmalu kupil Novell ali pa vsaj trdno stal ob njem, največja grožnja Linuxu pa so po njegovih besedah patenti in digitalno upravljanje pravic (DRM).

Poleg tega je napovedal novo distribucijo Linuxa, ki bo temeljila na Debian GNU/Linuxu in bo namenjena namizjem v podjetju. Soustanovitelj Ximiana, Nat Friedman, je povedal, da Novell razmišlja o Evolutionu za Windows, s katerim bi omogočili lažji prehod na Linux, Sam Docknevich pa, da trenutno 14.000 zaposlenih v IBM-u uporablja Linux na namizju. Klik!

Zaskrbljujoče pa je, da...

3 komentarji

Predavanje o MySQL

Lugos - Jutri 17.4.2003 ob 20:00 bo v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana potekalo predavanje o MySQLu.

Predaval bo gospod Kaj Ärno, ki dela pri MySQL kot član ekipe vzdrževalcev, katerega glavna področja dela so učenje, svetovanje, certificiranje ter dokumentacija. Predaval naj bi o MySQLu, naziv predavanja pa je "The State of the Dolphin" (predavanje bo potekalo v angleškem jeziku). Opis predavanja najdete tule.

5 komentarjev

Windows 2000 v Windows 2000 server?

SiOL - Na SiOLovi strani sem prebral, da obstaja programček, ki vam pretvori Windows 2000 Professional v Windows 2000 Server. Kako? Znano dejstvo je, da se družine windows OSjev ne razlikujejo nikjer, razen v registru. Torej program NTSwich samo zamenja te ključe v registru in viola! Imate server verzijo. Seveda ni vse tako lepo, saj nad temi ključi v registru bedijo posebni programi, ki preprečujejo spremembo ključev. Opis, kako program deluje, dobite v celoti tukaj, vendar ga avtorji ne ponujajo več na njihovi strani, zaradi legalnih problemov (Microsoft ima dolge prste, hehe). No, zadeva naj bi delovala nekako takole:
  • program najprej naredi backup registra
  • popravi nekaj ključev v backup registru
  • restarta računalnik z novim registrom.
In če imate srečo boste dobili Windows 2000 Server! Baje na bi delovalo tudi na WinXP (dobili bi windows whistler server - beta .NET server), vendar avtorji ne priporočajo, saj ni preizkušeno.
...

16 komentarjev

Prehod iz Linux na Windows?

Linux Today - Kako preiti iz Linuxa na Okna?
Microsoft vam ponuja rešitev vaših muk in težav v obliki Navidezne konference.
Ponujajo izobraževanja: migracija statične vsebine iz Linuxa na Windows 2000 IIS 5.0, portanje skript iz Linuxa na Windows 2000, popolna izraba Windows 2000 in platforme .NET v skriptnih jezikih (Perl, Python, PHP, Tcl), prehod iz Linux+Apache-Mysql-PHP na Windows 2000, prehod iz MySQL na Microsoft SQL Server 2000, portanje skript iz Linuxa v Windows 2000 in še mnogo mnogo več.

Brez komentarja...

11 komentarjev

Današnja specialiteta: Migrirajte iz Linuxa na Okna!

Slo-Tech - Pisanje lastnih novic in čiščenje poštnega predela hkrati se ne obnese najbolje, zato sem se odločil, da bom še nekaj časa (dokler malo ne sprostim svojega nabiralnika) objavljal prispevke bralcev, potem pa se bom spet usmeril na svoje prispevke. Medtem, ko sem si jaz po precej delavnem poletju privoščil končno malo dopusta, pa lahko uživate v odličnih novicah našega bodočega novinarskega talenta Žiga:

Med vsemi t.i. "migration guide"-i, oz. po naše "priročniki za prehod" na druge operacijske sisteme, je največ takih, ki opisujejo prehod iz "grdih" Oken na "lep" Linux. Pač, rezultat fanatične skupine zagovornikov odprte kode, zanesljivosti ter Linuxa na sploh. Ravno zaradi tega pa me je danes zelo pritegnil Microsoftov vodič za prehod v obratni smeri - iz "nekega" Linuxa na tisto pravo - Windows 2000 seveda! V vodiču so opisana vsa pomembnejša dejanja, torej prehod iz Apache-a na IIS (Internet Information Services), prenos in upravljanje skript ter SQL-a in ostale pomembnejše...

4 komentarji

Shrek

ZDNet - Linux gre v kino. Oziroma, če greste vi, boste zelo verjetno gledali specialne efekte narejene z Linuxom. Po Titaniku in Toystory-ju je zadnji tak film (risanka) Shrek. Producenti DreamWorks očitno mislijo, da je Linux tisto pravo (prevedeno iz kapitalističnega novoreka = cenejše), o njem pa razmišlja tudi George Lucas s svojim Industrial Might and Magic. Linux v zvedznih vojnah? Linux goes to holywood. Zdaj, ko je tudi sploh najbolj kul program za 3D grafiko in animacijo Maya sportan na Linux, se res obetajo dobri časi. Mogoče ima to že kdo v Sloveniji, kak review?

0 komentarjev

Linux je premagal Windowse v benchmark testih

ZDNet - Kakor vidite po naslovu je Linux zmagal na TCP-H benchmark testu in s tem prehitel Windows 2000. Do sedaj je na TCP-H testih prevladoval operacijski sistem Windows 2000 v kombinaciji z Microsoft SQL 2000 serverjem. Po najnovejših rezultatih pa ga je v 100GB kategoriji premagal Linux na računalniku SGI 1450 z Linux jedrom 2.4.3 in z bazo podatkov IBM DB2 7.2, katere predviden izid je 8. junij 2001. TPC je neprofitna organizacija, ki se ukvarja ravno s temi zadevami. Kratica imena pa pomeni "Transaction Processing Performance Council".

4 komentarji

Namestitev Windowsev 2000

Tech Extreme - Uf, ne bi verjel, če ne bi videl. Toliko člankov, izboljšav ter trikov o Windowsih 2000 pa že dolgo ne. Mate vam je izbrskal še en krajši članek, ki govori o sami namestitvi tega posrečenega operacijskega sistema. Kaj naj rečem, kot: poglejte si sami . No, bom pa še malo nakazal točno o čem govori. Namestil je Windowse 2000 na računalnik z OGROMNO strojne opreme ter bil presenečen nad tem, da je imel Windows za 98% vse opreme gonilnike že vgrajene. Ostale komponente so bile enostavno preveč nove (primer: Creative Annihilator Ultra). Jah, edini problem, ki mu je namestitev povzročila, je bila njegova krivda. Poglejte si. Sproščujoče večerno branje . Hvala, Mate.

0 komentarjev