»

Repriza: Apple rekordno, delnica padla kot kamen

vir: Apple
Apple - Apple je v zadnjem četrtletju spet posloval rekordno, so razkrili danes. V zadnjih treh mesecih leta 2013, ki štejejo v fiskalno leto 2014, je podjetje pridelalo 57,6 milijarde dolarjev prihodkov in 13,1 milijarde dolarjev čistega dobička. Kljub rekordnim podatkom je delnica padla kot kamen in izgubil osem odstotkov. Kaj se je zgodilo?

Najprej razčlenimo rekordnost. Prihodki so se povečali za pet odstotkov in dosegli resnično rekordne vrednosti, medtem pa je dobiček zrasel praktično zanemarljivo in čeprav je rekorden, rast ni omembe vredna. To pomeni, da se dobičkonosnost podjetja slabša, kar so investitorji vzeli kot razlog za preplah.

Prodali so 51 milijonov iphonov, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Tudi prodaja ipadov je bila rekordna, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je prodaja macov...

106 komentarjev

Apple pogojil Cookovo nagrado z rastjo vrednosti delnice

Slo-Tech - Apple še vedno posluje odlično, a ne več rekordno, in delnica je od jesenskega vrha pri 700 dolarjih do danes izgubila malo več kot 40 odstotkov. Večje delničarje počasi začenja skrbeti, zato je nadzorni odbor nekoliko prilagodil pogoje za nagrado, ki so jo pred dvema letoma obljubili zdajšnjemu CEO-ju Timu Cooku.

Izvorni dogovor mu je predvideval pripad 1 milijona navadnih delnic v dveh tranšah - polovico l. 2016 in drugo polovico leta 2021. Po sedanjem tečaju bi bile vredne 413 milijonov dolarjev, ob lanskoletnem vrhu celo 705 milijonov. Pripadle bi mu ne glede na poslovanje podjetja.

Nov dogovor več ni tako ugoden. Šesto tisoč delnic bo še vedno dobil brez vprašanja, ostalih 40% pa zgolj, če bo vrednost Applove...

164 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom, delnice padle kot kamen

Slo-Tech - Apple je danes objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2013, ki je v Applu trajalo do 29. decembra 2012. V tem času so ustvarili rekordnih 54,5 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje in prav tako rekordnih 13,1 milijarde dolarjev dobička. Investitorji so bili nad rezultati tako razočarani, da so delnice Appla danes izgubile več kot 11 odstotkov vrednosti. Od lanskega vrha so izgubile že več kot tretjino. Ne razumete? Berite dalje.

Investitorji so bili doslej od Appla navajeni, da je napovedi analitikov z lahkoto presegal in nizal rekordne dobičke, ki so bili večji celo od rekordnih napovedi. V zadnjem kvartalu...

129 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj zvečer po pričakovanjih objavil poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem so ponovno poslovali rekordno. V prvem kvartalu fiskalnega leta 2012, ki se je končal konec decembra, so prihodki od prodaje znašali 46,33 milijarde dolarjev, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Čisti dobiček se je povzpel na rekordnih 13 milijard dolarjev, kar je za 116 odstotkov več. Bruto marža se je z 38,5 odstotka povišala na 44,7 odstotka.

Investitorji so odlične rezultate pozdravili, tako da je vrednost Applove delnice poskočila za osem odstotkov in dosegla absolutni rekord pri 450...

94 komentarjev

Dellov poslovni izid nad pričakovanji, govorice o prevzemu AMD-ja

Slo-Tech - Dell je objavil poslovne rezultate za četrto četrtletje in celotno fiskalno leto 2011. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 15,7 milijarde dolarjev, na letni ravni pa 61,5 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je povzpel na rekordno raven v zadnjih petih letih in je v zadnjem četrtletju dosegel 927 milijonov dolarjev. V celotnem letu so zabeležili 2,6 milijarde dolarjev dobička ali 84 odstotkov več kot leto poprej in bistveno nad pričakovanji analitikov.

Za dobre rezultate imajo zasluge predvsem podjetja, ki so njihove stranke. Prodaja velikih podjetjem je zrasla za 12 odstotkov (na 4,7 milijarde dolarjev v zadnjem kvartalu), prodaja...

16 komentarjev

Apple drugo največje podjetje na svetu

Na grafu gibanja tečaja AAPL je lepo videti internetni balon s preloma tisočletja in zdrs ob začetku zadnje finančne krize.

Slo-Tech - Delnice Appla so dosegle absolutni vrh, saj so se včeraj najvišji posli z njimi sklepali nad ceno 330 dolarjev. Zaključni tečaj po zaprtju borze je znašal 329,57 dolarja, v trgovanju po zaprtju pa se je povzpel prek 331 dolarjev. Te številke pomenijo, da Applova tržna kapitalizacija znaša 300 milijard dolarjev.

To ni malo denarja. Da si bomo to številko lažje predstavljali, poizkusimo takole: tržna kapitalizacija vseh podjetij na ljubljanski borzi znaša približno 30-krat manj od Applove. Apple je tudi že nekaj tednov drugo največje podjetje na svetu (spet merjeno s tržno kapitalizacijo) z majhnim zaostankom za naftnim gigantom Exxonom.

Apple je imel lani resda odlične rezultate, a rast delnice za 50 odstotkov v zadnjih 12 mesecih in 67 odstotkov od rekordne...

33 komentarjev