»

Googlovi rezultati rekordni

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je objavil rezultate zadnjega lanskega četrtletja in celotnega fiskalnega leta, ki so navdušili. V zadnjem četrtletju so v primerjavi z letom poprej prihodke povečali za 32 odstotkov na 75,3 milijarde dolarjev. Ob tem so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev dobička, kar je 35 odstotkov več kot v predhodnem letu. V celotnem letu 2021 so ob 257 milijardah prihodkov pridelali 76 milijard dolarjev profita. Obe številki sta rekordni, kar je delnico danes izstrelilo 8 odstotkov višje. Ob tem je Google napovedal razcepitev v razmerju 1:20, tako da bo od julija delnica privlačnejša za male vlagatelje.

Večino prihodkov ustvarijo s prodajo oglasnega prostora z Googlom, od česar se je v zadnjem kvartalu nateklo 61 milijard dolarjev. Od tega je bilo 43,3 milijarde dolarjev iz iskalnika, 8,6 milijarde dolarjev od YouTuba in 9,3 milijarde dolarjev od Google Networka. Google Cloud pa na primer prinese zgolj 5,5 milijard dolarjev. Od vseh storitev so le Google Services...

6 komentarjev

Lenovo vgrajuje nezaželeno programsko opremo kar v BIOS

Ars Technica - Lenovo se kar ne more otresti škandalov, v katere se zapleta zaradi sumljive in nepotrebne programske opreme, ki jo vključuje na svoje računalnike. Po aferi Superfish so najprej na forumih in kasneje tudi uradno odkrili nadležno programsko opremo na vseh računalnikih Lenovo, ki so izdelani med oktobrom 2014 in letošnjim aprilom.

Gre za LSE (Lenovo Service Engine) BIOS, ki ob vsakem zagonu računalnika poskrbi, da je programska oprema Lenovo naložena, četudi smo jo predhodno poizkušali (ali celo uspeli) odstraniti. Windows 8 in Windows 10 imata tako ali tako vgrajeno funkcionalnost, ki sestavljavcem računalnikov omogoča zapeči določene datoteke v firmware, potem pa jih računalnik pokliče pri vsakem zagonu prek wpbbin.exe. Na ta način je poskrbljeno, da jih uporabnik...

35 komentarjev

Lenovo vendarle kupil strežniški del IBM-a

Slo-Tech - Kitajski Lenovo bo kupil del IBM-a, ki proizvaja oziroma sestavlja strežnike na platformi x86, so sporočili iz podjetij. To pomeni, da bo IBM prodal znamke System x, BladeCenter, Flex System, NeXtSCale in iDataPlex (tako strojno kot pripadajočo programsko opremo). Lenovo bo za celoten sveženj odštel 2,3 milijarde dolarjev, od tega 90 odstotkov v denarju, preostanek pa v delnicah.

Lenovo je trenutno največji proizvajalec računalnikov na svetu, a tudi njemu prodaja PC-jev počasi upada, ker jih čedalje bolj nadomeščajo tablice, pametni telefoni, netbooki in ostale prenosne naprave. Nakup divizije za strežnike na platformi x86 je tako priložnost, da nekoliko diverzificirajo svoj prodajni asortiman. Tako se podajajo na trg, ki ga ta hip obvladujejo IBM, HP in...

23 komentarjev

IBM bi prodal strežniški del Lenovu

The Wall Street Journal - IBM se pogovarja s hongkonškim podjetjem Lenovo o prodaji dela podjetja, ki skrbi za strežnike na arhitekturi x86, so sporočili iz podjetij. IBM je že pred devetimi leti istemu podjetju prodal oddelek za namizne računalnike, sedaj pa se želijo znebiti še precej nedobičkonosnega strežniškega dela. Podrobne razčlenitve, kakšen rezultat dosegajo strežniki na x86, IBM sicer v sklopu finančnega izkaza ne objavlja. Investicijska banka Morgan Stanley ocenjuje, da je ta enota v podjetju težka okrog pet milijard dolarjev prihodkov letno, medtem ko je lani celoten oddelek strežnikov prinesel 15,4 milijarde dolarjev.

V Lenovu so izdali pojasnilo za medije, v katerem so potrdili, da se podjetje pogaja z neimenovanim podjetjem glede...

2 komentarja

IBM ob znižanju prihodkov ohranil dobiček skoraj nespremenjen

vir: IBM
IBM - IBM je razkril, kako so poslovali v tretjem letošnjem četrtletju in napovedal obete za zadnji kvartal. V četrtletnem poročilu lahko preberemo, da so v treh mesecih ustvarili za 24,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček je ostal na ravni 3,8 milijarde dolarjev, pri čemer bi brez nekaterih izrednih stroškov rahlo narasel. Investitorjev mlačni rezultati niso prepričali, zato je tudi v strahu pred ponovno poglobitvijo recesije tečaj delnice IBM zdrsnil za skoraj štiri odstotke.

Na novinarski konferenci je finančni direktor Mark Loughridge hitel pojasnjevati, da so rezultati v...

1 komentar

IBM nekoliko povečal dobiček

IBM - IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki bodo razveselili delničarje. V zadnjih treh mesecih so za 12 odstotkov (oziroma pet odstotkov, če upoštevamo nihanje valut) povečali prihodke in rahlo dvignili tudi dobiček, izboljšali pa so tudi napovedi za celotno fiskalno leto 2011.

Prihodki so znašali 26,7 milijarde dolarjev, ustvarili pa so 3,7 milijarde dolarjev dobička. To je za slabo odstotno točko manj od pričakovanj analitikov, a še vedno osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem fiskalnem letu 2011 nameravajo ustvariti 15,9 milijarde dolarjev dobička (pričakovan P/E 13,6).

Za dober rezultat je zaslužna predvsem enota Programska oprema, ki je prodajo povečala za 17...

2 komentarja

IBM bo odpustil 5000 ljudi

Yahoo News - Ukrepi proti finančni krizi so različni, kažeta delovanji IBM-a in Intela. Slednji je pretekli mesec napovedal, da bo v svoje obrate v ZDA investiral sedem milijard dolarjev, od česar si obetajo dolgoročne koristi. IBM pa je včeraj napovedal drugačno taktiko boja. V novem krogu odpuščanj bodo na cesto poslali 5000 zaposlenih v ZDA, s čimer želijo še zmanjšati stroške. Skupaj v ZDA IBM zaposluje 115.000 ljudi, po celotnem svetu pa 400.000. Vesti so posebej nepričakovane, ker je IBM v zadnjem četrtletju leta 2008 zabeležil 12-odstotno rast dobička, ki se je povzpel na 4,4 milijarde dolarjev, na letni ravni pa na 12,3 milijarde. Spletni časniki še poročajo, da bo IBM teh 5000 ljudi moral nadomestiti, le da bo to storil z Indijci, ki so seveda mnogo cenejši od Američanov.

14 komentarjev