»

Dell menja prenosnike zaradi smradu po mačjem urinu

vir: BBC
BBC - Tu in tam se zgodi, da kakšen del računalniške opreme proizvajalci vpokličejo zaradi napak. Te so običajno tehnične narave, precej redkeje pa se zgodi, da je treba prenosnik menjati zaradi - smradu.

To se je primerilo Dellu. Kupci njihovega poslovnega prenosnika Dell Lattitude 6430u so se namreč že junija letos začeli pritoževati, da plastika smrdi po mačjem urinu. Težava je bila precej razširjena, saj se je téma na Dellovih forumih razvlekla kar na šest strani, uporabnikov s tem problemom pa je bilo čedalje več. Dell se je lotil temeljite preiskave, ki je sedaj dala prve rezultate. Dokler se namreč Dell ni lotil problema, so ljudje za težave večinoma obtoževali svoje hišne ljubljenčke. In vsaj ena mačka je zaradi tega končala svoje življenje.

Mačji urin...

29 komentarjev

Popravek kemijskih učbenikov: fluor v naravi tudi v elementarnem stanju

Levo: čist kalcijev fluorid, desno: antozonit.

Nature - Fluor je najreaktivnejši element v periodnem sistemu in v vesolju, zato je v naravi vedno prisoten v spojinah. Fluor je tako reaktiven, da reagira praktično z vsemi znanimi elementi (razen z žlahtnima helijem in neonom). V naravi ga največ najdemo v obliki fluoridov, zaradi težke predelave pa ga skoraj nikoli ne potrebujemo v elementarni obliki, ampak kot reagent uporabljamo vodikov fluorid. V organski kemiji se pogosto rabi, saj so fluorirane organske spojine zelo stabilne - tipičen primer je teflon. Kratek povzetek vseh teh lastnosti, ki ga učijo v šoli, se glasi: elementarnega fluora v naravi ni. Pa je.

Pedantni Nemci so odkrili, da v nekem smrdljivem mineralu najdemo vključke elementarnega fluora, ki so tam stabilni in obstajajo dolgo časa. Gre za...

3 komentarji

Dell in EMC gresta vsak svojo pot

ComputerWorld - Uresničila so se namigovanja, ki jih je sprožil Dellov lanski nakup podjetja Compellent, ki proizvaja sistem SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Takrat so se analitiki začeli spraševati, kaj to pomeni za odnos Dell-EMC, ki je podjetjema v desetletju obstoja prinesel milijardne dobičke. Dell je sedaj napovedal, da bo sodelovanje z EMC-jem prekinil.

Vse od leta 2001 je Dell prodajal tudi EMC-jeve izdelke (reseller agreement), kar je bilo izjemno dobičkonosno za obe podjetji. Dell je EMC-ju ustvaril skoraj deset odstotkov vsega prometa, medtem ko je Dell na ta račun pridelal več kot polovico svojih prihodkov iz...

0 komentarjev

Dell izdal prilagojeno različico Ubuntu Linuxa

Ars Technica - Da dekleta in fantje pri Dellu z Linuxom mislijo resno, so dokazali včeraj, natanko na šesto obletnico terorističnih napadov na WTC 11. septembra 2001.

Dell je namreč "udaril" s posebej prilagojeno različico Ubuntu Linuxa za računalnika Inspiron 1420 in 530. CD vsebuje vse potrebne gonilnike in popravke za omenjena dva prenosnika (in jih tudi samodejno namesti) ter je na voljo za prenos preko interneta.



Kakšen pretres v IT industriji pa bo imel zadnji Dellov "napad", pa bomo še videli...

7 komentarjev

Dell in Sony vedela za nevarne baterije

Hartware.net - Zgodba o Dellovih prenosnikih, ki so se spontano vneli, za katero smo verjeli, da je končni epilog dobila z odločitvijo, da Dell zamenja 4,1 milijona baterij, se očitno še ni dokončno razpletla.

Hartware, TMCnet in Neowin namreč poročajo, da sta Dell in Sony za napake vedela že lanskega oktobra, kar je potrdil tudi Rick Clancy, Sonyjev tiskovni predstavnik. Kljub indicem, da bi se baterije utegnile zaradi neprimernega oblikovanja kratko skleniti in vneti, sta se podjetji sporazumeli, da Sony s februarjem 2006 začne izdelovati popravljene baterije, starih pa do trdnejših dokazov, ki bi ju prisilili v zamenjavo, niso odpoklicali. To so storili šele pred kratkim, ko je kar nekaj Dellovih prenosnikov zaradi odpovedi baterij zagorelo.

9 komentarjev

Dell ponovno zagorel

engadget - Očitno to postaja sindrom. Tokrat se je vnel Dell Latitude D410 v Singapurju. Podobno, kot v prejšnjih dveh primerih, še ni jasno, ali gre za baterije, ki jih je Dell že vpoklica,l ali za čisto nov problem.
Ameriški Dell se je vnel v stanju pripravljenosti (Stand-by). Lastnik tega tretjega prenosnika ni uporabljal, ko se je le ta odločil za spontani samovžig.

Trije Delli še ne prinesejo požara, a če se bo tako nadaljevalo, novice o vžigih ne bodo več novice, temveč le statistka. Zna se tudi zgoditi, da bo Dell postal "prenosnik leta" svetovnega društva piromanov.

20 komentarjev