»

Hekerji zaradi Trumpa javno objavili digitalna orožja NSA

vir: Twitter
Twitter - Skupina hekerjev The Shadow Brokers je na spletu objavila datoteke, ki naj bi vsebovale zlonamerno kodo, s katero je mogoče vdirati v informacijske sisteme in v teh sistemih zagotavljati prikrito prisotnost. Skupina je sicer znana po tem, da je v preteklosti na spletu objavila NSA-jeva orodja za vdiranje.

Podrobnosti o tokrat objavljenih orodjih sicer še ni, a po mnenju poznavalcev naj bi šlo za orodja, ki jih uporablja ameriška National Security Agency. Snowden je tako na Twitterju zapisal, da je NSA izgubila nadzor nad najbolj skrivnim arzenalom digitalnega orožja.

Hekerji so na spletu tudi objavili pismo Donaldu Trumpu, v katerem so razložili svoje argumente za najnovejšo objavo. Trumpu namreč očitajo, da je pozabil na svoje volivce – med katerimi so tudi sami.

...

27 komentarjev

Wikimedia toži NSA

The Inercept - Neprofitna fundacija Wikimedia, ki med drugim skrbi za obratovanje Wikipedije, je vložila tožbo zoper NSA zaradi sistematičnega in množičnega prisluškovanja na internetu. Kot tožniki sodelujejo tudi Human Rights Watch, Amnesty International in številne druge organizacije, soobtoženi pa so še direktor NSA, generalni državni tožilec in ameriško ministrstvo za pravosodje. V tožbi, ki so jo vložili na sodišču v Marylandu, ker ima NSA tam sedež, ji očitajo kršenje z ustavo zagotovljenih pravic. Konkretno sta pod...

9 komentarjev

Operacija Eikonal: BND na DE-CIX prisluškovala za NSA

Heise - Süddeutsche Zeitung in WDR pišeta, da je nemška obveščevalna agencija BND prisluškovala internetnemu prometu na največjem vozlišču na svetu DE-CIX in zbrane podatke posredovala ameriški NSA.

V Nemčiji od aprila teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju NSA in udeležbi BND. Zaupni dokumenti, ki jih je nemška vlada predložila preiskovalni skupini nemškega parlamenta, razkrivajo, da je BND v letih 2005-2008 prestrezala promet na vozlišču DE-CIX v Frankfurtu ter sodelovala z NSA. To je največje vozlišče (internet exchange) na svetu, kjer je povprečni dnevni promet 1,7 terabita na sekundo in ki povezuje več kot 550 ponudnikov dostopa do interneta. BND in NSA sta na področju internetnega prisluškovanja začeli sodelovati na prelomu tisočletja, ko je NSA imela...

24 komentarjev

Tudi Nemčija vohunila za ameriškimi politiki

Spiegel Online - Ko so Nemci ugotovili, da je NSA prisluškovala tudi njihovi kanclerki Angeli Merkel, so takoj obsodili ameriško ravnanje. Nemški politiki so bili polni besed, kako se to ne spodobi in da vohunjenje za zavezniki ni primerno. Obama je diplomatsko dejal, da ZDA ne vohunijo za Merklovo niti ne bodo, preteklost pa je pustil nedorečeno. In seveda to ni ustavilo NSA pri vohunjenju za ostalimi pomembnimi ljudmi.

Situacija pa je dobila zanimivo perspektivo, ko se je izvedelo, da so tudi Nemci vohunijo za Američani. Spiegel se je dokopal do dokumentov, ki dokazujejo nemško vohunjenje. Že junija letos je postalo jasno, da nemška obveščevalna agencija BND tesno sodeluje z ameriško NSA. Sedaj pa nemški mediji ugotavljajo, da je...

15 komentarjev

Binney: NSA hrani 80 odstotkov klicev v ZDA

Slo-Tech - William Binney, ki ga poznamo kot enega največjih žvižgačev iz NSA iz predsnowdovskega obdobja, je ta teden potoval po Evropi, kjer je razkril marsikatero neprijetno informacijo o NSA. Med drugim je dejal, da NSA v nasprotju z lastnimi zagotovili beleži 80 odstotkov vseh klicev v ZDA, tudi njihovo vsebino.

Binney je oktobra 2011 zapustil vrste NSA, kjer je služboval trideset let, ker ni odobraval premikov k množičnemu nadzoru, ki so se začeli dogajati po napadih na WTC. Postal je žvižgač, a je to počel toliko premišljeno, da ni obtožen veleizdaje in se mu ni treba skrivati v Rusiji. Predvsem ni iz NSA odnesel nobenih dokumentov, kar je storil Snowden.

Prejšnji četrtek je Binney pričal v nemškem bundestagu, kjer teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju...

7 komentarjev

NSA sme vohuniti za 193 državami in mednarodnimi organizacijami

Slo-Tech - Novi dokumenti, ki jih je iz NSA odnesel Edward Snowden, kažejo, da ima NSA dovoljenje za vohunjenje za 193 državami in več mednarodnimi organizacijami. Izvzete so le Kanada, Velika Britanija, Avstralija in Nove Zelandija, ki skupaj z ZDA sodijo v skupino Petero oči. Hkrati ima NSA dovoljenje za prisluškovanje institucijam, kot so Mednarodni denarni sklad, Evropska unija, Mednarodna agencija za jedrsko energijo, Svetovna banka in druge, poroča Washington Post.

To jim je dovolilo sodišče FISC, je mogoče prebrati v dokumentu iz leta 2010. To sicer ne pomeni, da NSA prisluškuje vsem tem državam, ima pa po ameriški zakonodaji to pravico početi. NSA sme "prek ameriških podjetij prestrezati ne le komunikacije tujih tarč, ampak tudi komunikacijo o tujih tarčah." Četudi se nahajate v ZDA in komunicirate z ameriškimi državljani, lahko...

13 komentarjev

NSA prisluškuje tudi celotnemu Afganistanu

Slo-Tech - Wikileaks je razkril, katera je naslednja država, ki ji ameriška NSA v celoti prisluškuje. Potem ko sta Washington Post in The Intercept svoje poročanje samoomejila in državo poimenovala X, je Wikileaks odkril, da gre za Afganistan.

Po ponedeljkovem razkritju, da NSA prisluškuje vsem telekomunikacijam na Bahamih, je Afganistan precej bolj razumljiva izbira. Wikileaks ni podrobneje razkril, kako NSA prisluškuje Afganistancem, a predvidevati moremo, da gre za že razkrite in uveljavljene metode prestrezanja telefonskih pogovorov, ki se hranijo 30 dni in se lahko predvajajo po želji. Wikileaks bralce napotuje na članka Washington Posta in The Intercepta, ki pojasnjujeta vse, razen imena države. Tega niso želeli razkriti zaradi strahu, da bi...

19 komentarjev

Cisco protestira pri ameriškemu predsedniku Obami

The Inercept - Glenn Greenwald je v svoji v prejšnjem tednu izdani knjigi No Place to Hide razkril še nekaj umazanih trikov iz NSA-jinega repertoarja nenadzorovanega prisluškovanja, med drugim precej nazorne prosojnice njihove elitne hekerske enote TAO (Tailored Access Operations), iz leta 2010.

Na njih je prikazano, kako NSA prestreza Ciscove pošiljke mrežnih usmerjevalnikov namenjene v tujino, jih prikrito odpre, v naprave namesti svoje vohunske naprave, zapakira nazaj ter vrne v dostavno verigo. Na ta način dobijo oddaljen dostop do strateške mrežne opreme svojih sovražnikov.

O podobnih mahinacijah NSA-jine enote TAO je nemški Der Spiegel pisal že konec lanskega leta (več). Cisco naj bi že takrat beležil za več deset milijonov dolarjev izpadov naročil, zlasti na kitajskem trgu. Zato so...

16 komentarjev

NSA prisluškuje celotnim Bahamom

Fool.com - Izvedeli smo že, da NSA v nekaterih državah beleži vse telekomunikacije. Poleg Avstrije in Iraka ter še štirih držav s skupno 250 milijonov prebivalstva so taki tudi Bahami, ugotavljamo. Na tej otoški državi NSA prestreza, snema in arhivira vsak pogovor prek mobilnega telefona.

Gre za del programa SOMALGET, ki so ga vzpostavili brez védenja bahamske vlade. SOMALGET, ki so ga na Bahame podtaknili v sodelovanju z Agencijo za pregon drog (DEA), je del že znanega MYSTIC-a, ki vohuni tudi v Mehiki, Filipinih in Keniji, le da tam spremlja le prometne podatke. Bahami so si tako podrobno prisluškovanje prislužili zaradi pomembnih prometnih tokov pri tihotapljenju droge, ki vodijo skoznje. SOMALGET omogoča hranjenje posnetkov...

6 komentarjev

NSA prisluškuje tudi Avstriji

Format - Ob vedno novih dokazih o širokem prisluškovanju NSA se pri nas vsaj tolažimo z mislijo, da mogoče pa nismo tako veliki in pomembni, da bi nam NSA posebej zagnano sledila. Trdnih podatkov o aktivnosti NSA zoper Slovenijo ni, je pa NSA zelo aktivna v naši severni sosedi, ki prav tako ne sodi med največje in najpomembnejše države na svetu (dasi ima na Dunaju sedež nekaj pomembnih mednarodnih organizacij - recimo OPEC - in podjetij).

Gre za program Mystic, ki je javnosti poznan od sredine marca. Že tedaj je namreč postalo jasno, da ima NSA sposobnosti v nekaj državah prestrezati vse telekomunikacije in da to tudi počne. Konec meseca smo izvedeli, da to počno v Iraku. Ni lepo, a do neke mere pričakovano. Precej manj razumljivo pa je, da NSA množično...

11 komentarjev

ZDA hkrati obtožujejo Huawei vdorov in vdirajo vanj

Slo-Tech - Pretekli mesec je Južna Koreja po pritiskih iz ZDA odločila, da za del svojih telekomunikacij, ki prenašajo občutljiva in tajna sporočila, ne bodo uporabljali Huaweijeve opreme, ker podjetju ne zaupajo. ZDA so v preteklosti že večkrat minirale vse Hauweijeve poslovne priložnosti na Zahodu, med drugim trimilijardni Sprintov posel za nakup opreme za postavitev omrežja 4G, prevzem podjetja 3com ipd. Vse to zaradi tega, ker so v Washingtonu prepričani, da je Huawei povezan s kitajsko vlado, ki jo ZDA uradno obtožujejo vohunjenja in internetnih napadov. Resnica je - obratna.

Novi dokumenti, ki sta jih pridobila The New York Times in Spiegel, kažejo, da v resnici Američani počno vse tisto, kar očitajo Huaweiju. NSA je namreč leta 2010 po treh letih prizadevanj uspela pridobiti dostop do Huaweijevih prostorov na sedežu v Šendženu. Tam so pridobili...

30 komentarjev

NSA avtomatizirano vdira v milijone računalnikov

Slo-Tech - Sveže objavljeni dokumenti iz NSA, ki jih je lani priskrbel Edward Snowden, razkrivajo obsežen avtomatiziran sistem, ki omogoča okužiti na milijone računalnikov in jim prisluškovati. O tem pišeta Ryan Gallagher in Glenn Greenwald v včerajšnjem The Interceptu. Obseg delovanja NSA je zastrašujoč, pomagata pa jim britanska GCHQ in japonska obveščevalna agencija, ki je v tem kontekstu še nismo srečali.

NSA je razvila avtomatiziran sistem z imenom Turbine, ki poenostavlja okužbe tarč. Tako lahko NSA okuži več milijonov računalnikov, ne da bi se morali ljudje ukvarjati z vprašanjem, koga in kdaj ciljati. Računalniki to storijo sami. Projekt Turbine jim je omogočil razširiti tedanji sistem prisluškovanja, ker ni potreboval človeškega vpletanja, da je na računalnike podtaknil...

60 komentarjev

Avstralija za ZDA prisluškovala ameriškim odvetniškim pisarnam

The New York Times - NSA je v minulem letu večkrat poudarila, da zbranih podatkov s prisluškovanjem ne uporabljajo v gospodarske namene. Medtem ko Kitajce javno obtožujejo, da je njihovo vohunjenje industrijske narave in da njihove obveščevalne agencije podatke o konkurenci delijo z domačimi podjetji, naj ZDA tega ne bi počele. Prav tako vztrajajo, da brez odredb ne prisluškujejo ameriškim državljanom. Novi dokumenti razkrivajo, da to ni vsa resnica.

Ne pozabimo, da imajo ZDA štiri bližnje partnerje v skupini Petero oči (Kanada, Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija), ki si izmenjujejo obveščevalne informacije. NSA pravi, da tega ne uporabljajo kot obvoz, da bi njihovi tuji partnerji vohunili za Američani in podatke potem posredovali NSA. Toda če...

6 komentarjev

Prvi Snowdnov intervju v Rusiji: NSA izvaja industrijsko vohunjenje

Slo-Tech - Nekdanji uslužbenec NSA in najslavnejši žvižgač na svetu Edward Snowden je dal za nemško televizijo ARD prvi intervju, od kar je v Rusiji. V njem je povedal, da NSA izvaja industrijsko vohunjenje. S tem je na laž postavil ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je zatrdil, da NSA v nobenem primeru ne bo vdirala v tuja podjetja, da bi s tem korist pridobilo ameriško gospodarstvo.

ARD je včeraj objavila intervju z Snowdnom, ki se ta hip skriva v Rusiji. Ob vrnitvi v ZDA mu grozi sojenje zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščenega razkritja za nacionalno varnost relevantnih informacij in razkritja tajnih informacij. V intervjuju je še dejal, da se je bal, da so ga želeli ameriški agentje ubiti. Ker ne verjame, da je lahko sojenje v ZDA...

23 komentarjev

NSA prebira tudi smse, Obama napovedal reforme

Slo-Tech - Britanski Guardian je razkril, da NSA zbira ogromne količine kratkih sporočil (sms), ki se dnevno pošljejo po svetu. Če se spomnimo, da NSA sledi lokaciji mobilnih telefonov po vsem svetu in prisluškuje pogovorom, potem branje sporočil pravzaprav ni presenečenje.

Dnevno naj bi prestregli okrog 200 milijonov sporočil, in sicer se ne omejujejo na znane tarče in potencialne nevarnosti, ampak nekritično shranjujejo kar vse. Tudi britanska obveščevalna agencija GCHQ rada poseže po zbranih podatkih. Iz teh podatkov agenciji luščita informacije o stikih ljudi, njihovih načrtih, finančnih transakcijah in podobno. V enem samem dnevu NSA zbere pet milijard neodgovorjenih klicev, podatke o 1,6...

16 komentarjev

NSA vgrajuje prisluškovalne naprave v strojno opremo

Spiegel Online - Spiegel objavlja nove podrobnosti o sposobnostih NSA, ki počasi preraščajo celo znanstveno fantastiko. Omenili smo že obstoj elitne divizije TAO (Tailored Access Operations) znotraj NSA, ki se uporablja za dostop do najbolje varovanih in najpomembnejših tarč, kot so tudi tuji diplomati in predsedniki. Sedaj je o TAO znanega precej več.

TAO se od leta 2001 po napadu na newyorška dvojčka skokovito širi in postaja čedalje sposobnejši. Struktura zaposlenih v tem oddelku je precej drugačna od ostalih delov NSA, saj je tam večina mladih in sposobnih hekerjev, ki za NSA vdirajo v računalniške sisteme po svetu. Zaposlene NSA novači tudi srečanjih hekerjev in podobno, pri čemer se direktor agencija obnaša dogodku primerno, in na primer na hekersko...

121 komentarjev

Snowden zadovoljen s svojo misijo, NSA se utaplja v podatkih

Washington Post - Kar se tiče Snowdna, je njegova misija opravljena. Tako je dejal v predbožičnem intervjuju za Washington Post. Čeprav to ne pomeni, da se lahko vrne v ZDA, kamor sodeč po trenutnem še zelo dolgo ne bo mogel, je zadovoljen z izplenom.

Trenutno živi v Rusiji in dela za neimenovano spletno stran, sicer pa bolj malokrat zapusti svojo domovanje, pravi. A dosegel je svoje, pravi, misija je zaključena, saj je svetu razkril prisluškovanje NSA. Pravi, da ni želel spremeniti družbe, ampak ji dati možnost, da sama odkrije, ali to želi.

Njegov uspeh je pravzaprav bolj mlačen. Res se je NSA znašla pod drobnogledom javnosti in še nikoli doslej se ni toliko govorilo o tej organizaciji, ki ji je do letos uspevalo ostajati v ozadju in ne dvigovati (preveč) prahu. Tega sedaj...

28 komentarjev

Vohunijo in prisluškujejo - vsi in povsod

Slo-Tech - Niso samo Američani in njihova NSA tisti, ki vohunijo, čeprav se zaradi nenehnega razkrivanja novih informacij v primeru Snowden tako zdi. NSA je vohunila po veleposlaništvih in v evropskih inštitucijah, nič boljši pa niso Kitajci. Njihove hekerje so odkrili v računalniških sistemih na zunanjih ministrstvih na Češkem, Portugalskem, Madžarskem, v Bulgariji in Latviji. To so počeli vse od leta 2010, ugotavlja podjetje za računalniško varnost FireEye. Pri tem eksplicitno ne navajajo, kdo iz Kitajske stoji za napadi, a njihova izvedba kaže, da gre za klasične vojaške napade, ki jih izvaja Enota 61398 ali katera sorodna. To seveda niso edini tovrstni napadi, saj je Trend Micro že lani izsledil izvor napadov...

32 komentarjev

NSA namerno okužila 50.000 računalnikov

nrc.nl - Nizozemski časnik NRC Handelsblad piše, da novi dokumenti, ki jih je razkril žvižgač Edward Snowden, dokazujejo, da je NSA v več kot 50.000 računalnikov po svetu namenoma namestila zlonamerno programsko opremo z namenom kraje podatkov.

Gre za izvleček iz predstavitve iz leta 2012, v kateri NSA orisuje zbiranje podatkov po svetu. Ena izmed metod se imenuje CNE (Computer Network Exploitation) in označuje namestitev malwara na dobrih 50.000 po svetu. O posameznih primerih smo že pisali, recimo o napadu na vozlišča belgijskega telekoma, ki ga je izvedla britanska obveščevalna agencija GCHQ, da so lahko prestrezali promet prek te infrastrukture. Belgija je pomembna tarča, saj so v Bruslju...

13 komentarjev

Snowdnu gesla dali kar sodelavci; tudi Brazilija vohunila

The New York Times - ZDA še zdaleč niso edina država, ki vohuni, čeprav se zaradi prahu, ki ga je dvignila Snowdnova afera, mogoče kdaj tako zazdi. Britanci, Avstralci, Novozelandci in Kanadčani so tako ali tako povezani z ZDA v skupino Petero oči, potem pa je tu še cela vrsta držav, ki vohunijo vsaka za svoje interese.

Posebej zabavna je zgodba o Braziliji....

28 komentarjev

NSA prisluškovala tudi Špancem in francoskemu predsedniku

Le Monde - Razkritja Edwarda Snowdna o množičnem in globalnem prisluškovanju NSA predstavljajo neizmeren vir zgražanja držav po svetu in preglavic za ameriške veleposlanike po svetu. To pot se je moral v državi gostiteljici zagovarjati ameriški veleposlanik v Madridu, saj je španski časnik El Mundo razkril, da je NSA množično prisluškovala Špancem.

Prejšnji teden smo pisali, da je NSA prisluškovala telekomunikacijam Francozov, a povsem isto se je godilo tudi v Španiji. Španski časnik piše, da je NSA v enem samem mesecu (med 10. decembrom in 8. januarjem) prestregla 60 milijonov telefonskih klicev v Španiji. Za zdaj kaže, da vsebine niso prestrezali, so pa beležili prometne podatke (udeležene številke, trajanje, čas klica, SIM-kartice, lokacija...

29 komentarjev

NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku

Spiegel Online - Novi dokumenti o delovanju NSA, ki jih je izmaknil Edward Snowden in so jih sedaj razkrili v nemškem Spieglu, kažejo, da je NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku in celotni tamkajšnji administraciji. To ni prvi tovrstni primer, saj je Snowden že razkril, da je NSA vohunila po tujih veleposlaništvih, v evropskih institucijah v Bruslju in v Združenih narodih.

Posebna enota znotraj NSA se imenuje TAO (Tailored Access Operations) in je namenjena posebno zahtevnim primerom prisluškovanja. TAO je imela nalogo pridobiti dostop do mehiške vlade in maja 2010 je TAO sporočila, da so v okviru operacije Flatliquid uspeli pridobiti dostop do poštnega strežnika, kjer ima svoj elektronski naslov mehiški predsednik. Prek istega strežnika je potovala tudi druga pošta...

27 komentarjev

NSA ve, s kom se družite

The New York Times - NSA si je dolgo časa prizadevala, da bi obšla oviro, ki ji jo je pri prisluškovanju postavljala zakonodaja. Obveščevalna agencija namreč ne sme prisluškovati ameriškim državljanom, zato so morali sledenje ustaviti, vsakokrat ko so upravičeno sumili, da gre za komunikacijo med ameriškimi državljani. Že davnega leta 1999 so poskusili pridobiti dovoljenja, da bi prisluškovali tudi Američanom, a jim FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) tega ni dovolil.

Leta 2006 je NSA od pravosodnega ministrstva vnovič zahtevala, da ji dovoli analizo podatkov o telefonskih klicih in elektronskih klicih ameriških državljanov. Z ministrstva so odgovorili, da bi zloraba takšnih informacij lahko...

30 komentarjev

NSA vdrla v Združene narode in več ambasad

Spiegel Online - Nemški Spiegel je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da je NSA ni vohunila le v evropskih krogih v Bruslju, kar je bilo doslej že znano, temveč tudi po več veleposlaništvih v ZDA ter v Združenih narodih. Lani septembra jim je uspelo zlomiti šifriranje, ki ga OZN uporablja za zaščito svojih videokonferenčnih sistemov. Mimogrede so ugotovili še, da so podobno poizkušali tudi Kitajci, kar naj jim doslej še ne bi uspelo. Kitajci so navedbe zanikali in trdijo, da v OZN niso poizkušali vdreti.

Nadalje v časniku ugotavljajo, da je NSA prisluškovala komunikacijam evropskih veleposlaništev v Washingtonu, saj so pridobile dostop do njihovih VPN-jev. Skupaj z organizacijo CIA naj bi NSA vodila tudi Special Collection Service, ki obstaja v 80 ameriških veleposlaništvih in konzulatih po svetu in omogoča...

15 komentarjev

NSA in Microsoft prestrezala komunikacijo pred šifriranjem

Guardian - Nove informacije, ki pritekajo na plan o aferi Prism, kažejo, da so nekatera podjetja zelo tesno sodelovala z NSA ter ji omogočala še lažje prisluškovanje. The Guardian je razkril, da je na primer Microsoft omogočil NSA celo obiti lastno šifriranje, da so lahko prestrezali sporočila.

Microsoft je tako NSA dovolil in omogočil, da prisluškuje pogovorom na novi strani Outlook.com, vključno s hipnimi sporočili in elektronsko pošto prek Hotmaila, še preden se ti šifrirajo. Prav tako so sodelovali s posebno enoto FBI, tako da sta imela FBI in NSA nemoten dostop do oblačne podatkovne storitve SkyDrive. Prism tudi omogoča prestrezanje pogovorov prek Skypa, NSA pa vse zbrane podatke redno deli s FBI in CIA.

Spomnimo se, da so podjetja od začetka trdila,...

130 komentarjev

Snowdnu zmanjkuje držav, EU ostro proti ZDA zaradi vohunjenja v Bruslju

Guardian - Edward Snowden, ki je razkril obsežno vohunjenje NSA za ameriškimi in drugimi državljani, še vedno tiči na moskovskem letališču Šeremetjevo. Glavne težave mu povzroča ameriška zahteva za aretacijo in preklican potni list, zaradi česar ne more odpotovati. V Moskvo je iz Hongkonga prispel z dokumenti, ki mu jih je uredilo ekvadorsko veleposlaništvo, kar pa je Ekvador že označil za napako, veleposlanika pa bodo kaznovali. Da bi Snowden lahko sedaj kam odpotoval, mora dobiti dokumente, do česar pa bo najlaže prišel, če mu katera država odobri azil.

Rusija to gotovo ne bo, saj je predsednik Vladimir...

57 komentarjev

Afera Prism: podjetja naposled priznavajo posredovanje informacij

Slo-Tech - Takoj po izbruhu afere Prism so internetni giganti jeli zatrjevati, da oni niso prostovoljno posredovali nobenih informacij Agenciji za nacionalno varnost (NSA). A stvari so se kmalu postavile na svoje mesto. Facebook, Microsoft in Google so sodelovali z NSA, sedaj pa poizkušajo omejiti škodo in javno razgaljajo, v kolikšni meri je to sodelovanje potekalo.

Facebook in Microsoft sta prvi podjetji, ki sta o tem javno spregovorili. Razkrili so število zahtevkov, ki so jih dobili od raznih inštitucij za razkritje podatkov. Facebook je v zadnjih šestih mesecih to storil 18.000-krat, Microsoft pa 31.000-krat. Google številk še ni razkril, bodo pa storili kmalu, in sicer še podrobneje kakor...

39 komentarjev