»

Apple patentiral tehnologijo za telefon brez obrobe

Slo-Tech - Applu je bil v ZDA odobren patent (US 11567311 B1), ki opisuje postavitev različnih senzorjev pod zaslon na pametnem telefonu in podobnih naprav. Ne gre namreč le za iPhone, temveč tudi iPad, Mac, Apple Watch in sorodne, tudi še nerazvite naprave. V praksi tak patent pomeni, da bi lahko izdelali telefon brez obrobe (bezel).

Moderni telefoni imajo namreč kopico senzorjev, ki so se pri Applu nekoč začeli s TouchID, kasneje pa so dobili še senzorje za tlak, srčni utrip in druge zdravstvene parametre, optične senzorje, LIDAR-je, senzorje položaja oči itn. Hkrati imajo telefoni še vrsto vhodov, na primer iz senzorjev dotika, mikrofonov, pospeškomerov. Vse to je možno stlačiti pod steklo, s čimer se izognemo grdemu črnemu robu okrog zaslona telefona in okornih postavitev.

Apple je že pred slabim letom dni dobil patent
, ki je opisoval postavitev kamere za zaslon. Novi patent je še korak naprej v tej smeri in kaže jasno sliko, kam želi Apple. Morda bodo nove naprave že kmalu presenetile.

28 komentarjev

Samsung hoče prepoved prodaje Nvidiinih čipov v ZDA

Bloomberg - Potem ko se je Nvidia v svoji enaindvajsetletni zgodovini izogibala tožbam zaradi patentov, je njen avgustovski spor s Samsungom sedaj eskaliral. Ker je Nvidia vložila tožbo zoper Samsung in Qualcomm ter zahtevek pri Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) za prepoved uvoza Samsungovih pametnih telefonov in tablic v ZDA, se je Samsung odzval v enaki meri. Nasprotni tožbi z začetka novembra so v Samsungi te dni dodali še zahtevek pri ITC po prepovedi prodaje Nvidiinih izdelkov v ZDA.

Svež zahtevek je pravzaprav pričakovan. Samsung je že v začetku meseca vložil tožbo zoper Nvidio, ker naj bi ta s tablicami Shield kršila šest Samsungovih patentov, njena stranka Velocity Micro pa še dva. Spomnimo, da je tedaj Samsung navrgel še očitke, da Nvidia...

4 komentarji

Nova zmaga za Apple v pravni bitki s Samsungom

Bloomberg - V večni pravni vojni med Applom in Samsungom je slednji izgubil še eno bitko. Po odločitvi Bele hiše, ki je pred tednom dni razveljavila odločitev Komisije za mednarodno komisijo (ITC) o prepovedi uvoza nekaterih starejših Aplovih izdelkov v ZDA, je sedaj ITC v drugem postopku odločila, da Samsungovi telefoni kršijo dva Applova patenta. Samsungu grozi prepoved uvoza starejših izdelkov v ZDA.

Gre za "patent Steva Jobsa", kot pogovorno imenujejo patent št. 7.479.949, ki opisuje "napravo z na dotik občutljivim zaslonom, metode in uporabniški vmesnik za hevristično ugotavljanje ukazov", ter patent za zaznavanje, ali so slušalke priključene. Kateri telefoni so prizadeti zaradi patenta, ni čisto jasno, poroča Bloomberg, je pa...

55 komentarjev

Bela hiša razveljavila prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov

Slo-Tech - Pisarna za ameriške trgovske predstavnike (United States Trade Representative, USTR) je razveljavila odločitev Ameriške Komisije za mednarodno trgovino (ITC), ki je v začetku junija izrekla prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov v ZDA. Šlo je za še en spor med Applom in Samsungom, v katerem je slednji Apple obtoževal kršitve patenta za modulacijo CDMA. ITC je to potrdil in odločil v Samsungov prid, tako da je prepovedal uvoz iPhona 3GS in iPhona 4 v ZDA. Sedaj je ta odločitev razveljavljena.

Pri tem ne gre le za nepomembno obstransko napravo, saj se v ZDA še vedno proda veliko starih modelov iPhone, ker so pač bistveno ugodnejših od novih. Apple je tako po odločitvi ITC-ja začel intenzivno lobirati v Beli hiši, v...

35 komentarjev

ITC začenja preiskavo 13 proizvajalcev strojne opreme zaradi kršitev patentov

PC World - Patentni postopki in tožbe, ki jih vlagajo lastniki programskih patentov, vedno bolj nakazujejo, da je sistem potreben temeljite prenove. Patentirane so že tako osnovne funkcionalnosti, da je pravzaprav nemogoče izdelati napravo, ki ne bi kršila nobenega patenta, četudi bi proizvajalec prav vse dele razvil sam. Nove dokaze za nesmiselnost trenutnega sistema ponuja včeraj začeta preiskava, ki jo je ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) sprožila zoper 13 podjetij na podlagi pritožbe Patriot Scientific in še dveh podjetij zaradi domnevnih kršitev patentov. ITC je priljubljen organ za tovrstno preigravanje, saj odločitve...

11 komentarjev

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Ars Technica - Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila...

20 komentarjev

ITC vnovič: Motorolini telefoni kršijo Microsoftove patente

Ars Technica - Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) je po nekaj odlogih izdala končno odločbo v primeru Microsoft proti Motorola, kjer je prvi slednji očital kršenje devetih patentov v njenih telefonih. ITC je potrdil decembrsko preliminarno razsodbo, po kateri je Motorola kriva kršitve enega patenta. Zaradi tega ji grozi prepoved uvoza in prodaje androidnih telefonov v ZDA, če ne bo ukrepala.

Proces se je začel z devetimi patenti, a je na koncu ostal le eden. Gre za patent št. 6.370.566, ki opisuje sklicevanje sestankov z mobilnih naprav. ITC je ugotovil, da vsi Motorolini androidni telefoni kršijo ta patent in izrekel sankcijo prepovedi njihovega uvoza in prodaje. Ta bo začela veljati čez...

15 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev