»

Izšla Theora 1.1 - Thusnelda

Slo-Tech - Odprtokodni kodek za stiskanje videa, Theora, je te dni doživel različico 1.1, ki prinaša številne izboljšave.

Tako so razvijalci optimizirali stiskanje videoposnetkov (videoposneti izgledajo bolje oziroma so ob dani kvaliteti bolj stisnjeni), pohitrili so tudi dekoder, kodek pri stiskanju vključuje tudi tim. two-pass način stiskanja, optimizirali so stopnjo popačenja (ang. rate-distortion), boljše zaznavanje gibanja (ang. motion search), prilagodljivo kvantizacijo (ang. adaptive quantization), katere posledica je predvsem izboljšana kvaliteta videa pri višjih hitrostih, Thusnelda pa prinaša podporo za 4:2:2 in 4:4:4 video, itd. Celoten spisek izboljšav je na voljo na poštnem seznamu razvijalcev.

Kot je znano, Theoro v HTML5 standardu podpirajo Firefox, Chrome in Opera (za MSIE in Safari je v razvoju ustrezen dodatek) s čimer Theora skuša resno konkurirati komercialnemu kodeku H.264. Glavna slabost Theore je bila do sedaj predvsem slabša kvaliteta (ob dani velikosti datoteke),...

6 komentarjev

Strojni dodatek za anonimno surfanje po internetu JanusPA

JanusPA

Slo-Tech - Kyle Williams in Martin Peck, avtorja programske opreme za anonimno uporabo spleta JanusVM (gre za virtualni stroj, ki deluje v okolju Windows (2000/XP/2003) in Linux), sta se lotila še bolj univerzalnega projekta.

Razvila sta namreč napravo Janus Privacy Adapter.

Gre za majhen usmerjevalnik, ki ves TCP promet preusmeri na Tor omrežje ali OpenVPN strežnik (na njega preusmeri tudi UDP, ICMP, itd.). Vsebuje dva mrežna priključka, napaja pa se preko adapterja ali dveh USB priključkov.



Naprava je sicer še v razvoju, vendar že deluje, po besedah avtorjev pa manjka le še ustrezna dokumentacija, privlačno ohišje ter nekaj malega optimizacije programske kode, kar vse avtorja že pridno dopolnjujeta.

Očitno je JanusPA prva...

46 komentarjev

Zaznavanje zlonamerne programske kode s pomočjo Linux jedra

ScienceDaily - Boj proti virusom in ostali zlonamerni kodi je težaven, protivirusno programje pa praviloma nudi le zaščito proti vnaprej poznanemu zlonamernemu programju. Posebno težavo tako predstavljajo še neodkriti, a v "divjini" že dejavni virusi.

Zato sta v boju proti zlonamerni kodi profesor Avishaia Wool in njegov študent Ohad Ben-Cohen iz Univerze v Tel Avivu ubrala povsem drugačen pristop. Razvila sta namreč odprtokodno rešitev poimenovano Korset, ki je namenjena zaustavljanju zlonamerne kode v okolju Linux.

Raziskovalca sta spremenila Linux jedro tako, da stalno nadzoruje in beleži obnašanje programskih aplikacij v sistemu. Poleg tega sta razvila tudi model, ki predvideva kako bi programske aplikacije na strežniku morale delovati.

Če modificirano jedro Linuxa zazna nenormalno delovanje programskih aplikacij, zaustavi njihovo izvajanje. Nova metoda naj bi bila tako bistveno bolj učinkovita kot tradicionalno zaznavanje (že odkritih) virusov, po besedah avtorjev pa za delovanje porabi...

12 komentarjev

Novi Divx kodek

DivX.com - Pri podjetju DivXNetworks, ki izdeluje znani kodek za gledanje filmov DivX, so izdali novo različico tega kodeka in sicer DivX 5.0.4 za Windowse in vključuje program za gledanje DivX filmov DivX Player 2.1. Več o samih novostih, ki jih vsebuje novi kodek, si lahko preberete na tej strani. Naj samo omenim, da je izboljšano prikazovanje na nekaterih ATI Radeon karticah, ki so plod sodelovanja ATIja z DivXNetworks. Kodek si lahko dolpotegnete tukaj!

0 komentarjev

Zastonj klicarjenje preko interneta

Jaz - DeLonghi mi je poslal zanimivo povezavo na stran Hot Telephone, ki omogoča zastonjsko klicarjenje v 30 držav sveta. Yup, preko PCja (morate imeti mikrofon in zvočnike) lahko pokličete navadne telefone v dosegljivih državah in se pogovarjate z znanci po znatno nižji ceni. Tehnologija zaenkrat ne omogoča duplex povezav, tako da s sogovornikom ne boste mogli govoriti istočasno, toda tudi to ni tako slabo. Če vam je zadeva zanimiva, presodite sami...

4 komentarji

Test CD-ROMov

Jaz - Tokratni test je za vas pripravil Slo-Techer DeLonghi. Testiral je dve trenutno najhitrejši CD-ROM enoti, TEACov 40x IDE in TEAC 32x SCSI pogon. Mogoče se vam zdi branje testa CD-ROMov nesmiselno, toda pomislite koliko živcev ste izgubili ob kopiranju datotek na disk. Prenos bi na vašem 50x moral leteti, pa enostavno ni. Zakaj? Preberite test!

13 komentarjev

3vix prihajaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

IsoNews - Hehe, to je verjetno najboljša novica, kar sem jih pisal zadnje čase. Končno med nas prihaja naslednik fenomenalnega DivX kodeka, domiselno poimenovan 3viX. Nova različica prinaša veliko novega, po besedah avtorjev je stiskanje in kvaliteta močno izboljšano, poleg tega pa so dodali tudi podporo za gledanje preko interneta. Vsekakor velik napredek... Novi kodek bo na voljo 15. decembra, tako da vsi pripravite browserje in v napad! Več lahko preberete na IsoNews. Thnx, DeLonghi!

9 komentarjev