»

Si.mobil spreminja cenik in obračunski interval

vir: 24 ur
Slo-Tech - Začenši s 1. avgustom bo naš drugi največji operater prešel z obračunskega intervala 60/1 na 60/60 (ali kar "60"), kar pomeni, da se bo vsaka začeta minuta pogovora zaračunala v celoti. Sprememba ne bo zadela vseh uporabnikov, saj jih ima večina že tako zakupljeno določeno količino pogovorov znotraj svojega paketa, vsaj za klice v svoje omrežje. Tisti, ki pa tega nimajo oz. bodo uspeli pokuriti vso svojo kvoto, bodo odslej plačevali polne minute, pa še to dražje. Cene pogovorov se namreč "zakrožajo navzgor", v povprečju od 12 do 15 %. Podrobnosti lahko vidite na ceniku.

Si.mobilov interval je s tem le še bleda senca

47 komentarjev

EU spet znižuje cene mobilnega gostovanja, najopaznejša sprememba za Hrvaško

Europa.eu - Evropska komisija nadaljuje vsakoletno zniževanje najvišje dovoljene cene mobilnih storitev v tujih omrežjih (tako imenovano gostovanje), s čimer je od leta 2007 do danes storitve v povprečju pocenila za več kot 80 odstotkov. Tudi letos se 1. julija še nekoliko znižujejo najvišje cene, ki odslej znašajo:
  • 24 centov na minuto za odhodne klice (17-odstotno znižanje);
  • 7 centov na minuto za dohdone klice (12,5-odstotno znižanje);
  • 8 centov na poslano sporočilo (11-odstotno znižanje) in
  • 45 centov za megabajt prenosa podatkov v kilobajtnem intervalu (36-odstotno znižanje).

Navedene cene ne vključujejo DDV-ja, ki se je pri nas ravno danes dvignil za dve odstotni točki na 22 odstotkov. Navedene cen so najvišje dopustne, tako kot slovenska bencinska politika, lahko pa operaterji...

8 komentarjev

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - O visokofrekvenčnem trgovanju smo že obsežno pisali in ugotovili, da večino prometa na resnih borzah (kamor se ljubljanska nikakor ne šteje) tako ali tako opravijo računalniki po prednastavljenih trgovalnih algoritmih. Povprečni čas držanja delnice je nekaj deset sekund, vsako sekundo pa se izvede na milijone algoritemskih transakcij, v katerih algoritmi posamezne borzne hiše ali investicijske banke poizkušajo premagati algoritme konkurentov. Poleg kakovosti algoritmov na uspeh vpliva tudi latenca, zato podjetja plačujejo velike vsote za kolokacije čim bliže borzi, po možnosti v isti stavbi.

Neskončno lovljenje vedno boljših odzivnih časov bi lahko preprečili z uvedbo zrnatega trgovalnega časa (sklepanje poslov oziroma...

44 komentarjev

Od danes cenejši mobilni internet v tujini

Slo-Tech - Z današnjim dnem stopajo v veljavo nove omejitve cen za podatkovno gostovanje na tujih mobilnih omrežjih v državah Evropske unije, ki jih je predpisala Evropska unija z namenom izkoreniniti odiranje strank. Evropski parlament je 21. aprila 2009 s 646 glasovi za, 22 proti in 9 vzdržanimi postavil zgornjo mejo za podatkovno gostovanje in telefoniranje v tujini, ki se spušča trikrat. Prvikrat se je to zgodilo lani, drugič danes, zadnje znižanje pa bomo dočakali 1. julija 2011. Od danes tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV):

  • 39 centov na minuto za odhodne klice;
  • 15 centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 80 centov za prenos 1 MB podatkov.

Od letošnjega marca pa morajo imeti potrošniki možnost nastavitve omejitve porabe. Ob dosegi 80 odstotkov nastavljene omejitve mu mora operater poslati obvestilo, ob dosegi omejitve pa v primeru, da ne prejme drugačnega navodila, izključiti gostovanje. Prav tako bodo morali klice obračunavati...

34 komentarjev

Telekom vs. Si.Mobil ali obratno?

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je Telekom Slovenije včeraj ob 14.30 namerno onemogočil mednarodni promet Si.Mobila preko sistema Telekoma za določene mednarodne destinacije.

Si.Mobil sicer trdi, da odklop ni povzročil motenj v njihovem omrežju, a jim je povzročil nekaj dodatnih stroškov. Na Si.Mobilu še pravijo, da so navajeni sovražnega delovanja Telekoma in le-tega obtožujejo, da ima namen škodovati liberalizaciji trga telekomunikacij v Sloveniji. Klik!

9 komentarjev