»

AMD predstavil "Teraflop-in-a-Box" sistem

Daily Tech - AMD je na tiskovni konferenci v San Franciscu predstavil sistem, ki je sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico na sekundo - 1 teraflops. V sistemu, ki se ponaša s približno 10-krat višjo zmogljivostjo kot trenutno najzmogljivejši strežniki in delovne postaje, se je potila naveza dvojedrnega Opterona in dveh R600 <i>stream</i> procesorjev (glej tudi GPGPU). Eno izmed prvih praktičnih uporab stream procesiranja je ATI demonstriral ( 1, 2) z uporabo Radeona X1900 pri obdelavi podatkov projekta Folding@Home.

Pri AMD menijo, da je predstavljen sistem pomembni mejnik na poti do radikalne pospešitve izvajanja specifičnih aplikacij, predvsem na področju poslovnih in znanstvenih analiz. Prav tako se lahko pospešitev, ki jih prinaša stream procesiranje, veselijo tudi zagrizeni igričarji, saj bi v multi-GPU sistemih ena od kartic lahko prevzela vlogo pospeševanja fizike v igrah.

Uradno poročilo na AMD.com in novica na Dailytech.

20 komentarjev

Prekletstvo sodobnih procesorjev

Tech Report - včeraj sem malce premišljeval o tem, kako srečni smo lahko bili Včasih računalniški navdušenci, saj proizvajalci procesorjev še niso povsem zapopadli novih označevanj svojih procesorjev. Dobro, Cyrix se je resda šopiril nekaj z oznakami P+, ki naj bi kupcem njihovih CPU-jev skušale prikazati, kako hitro njihovi skupki silicija izvajajo poslovne programe v primerjavi z enako hitrimi Pentiumi, vendar pa je bila zraven še vedno prisotna dobra stara oznaka v megahercih. Stvari so se začele komplicirati, ko se je AMD odločil, da bo svoje Athlone XP začel označevati s starimi oznakami PR. Marsikdo je vihal nos nad vsem skupaj, vendar pa so stvari še vedno bile znosne, pa tudi malce preračunavanja PR-jev v megaherce nikoli ni škodilo sivim celicam [:D]. Stvari so se močno zakomplicirale, ko je AMD predstavil nove Athlone, ki so temeljili na novih jedrih in so se med sabo lahko razlikovali tudi po količini predpomnilnika in hitrosti vodila. Tako se je lahko zgodilo, da sta se različna...

12 komentarjev

AMD Athlon XP 2300+ vs Intel Pentium 4 3000

Tom's Hardware - Boj med AMDjem ter Intelom se nadaljuje. Prav zato so na Tom's Hardware primerjali po enega iz najnovejše družine procesorjev vsakega podjetja - Pentiuma 4 2200@3000 ter Athlona4 1666@1866. Zaradi same omejitve 0.18 mikronskega proizvodbenega procesa lahko rečemo, da je 1866 MHz za Palomina že pravi dosežek, enako pa gre 0.13 mikronskemu Pentiumu4. Navkljub ogromni razliki v številu ciklov na sekundo je Pentium4 vodil le za 10-15% iz že znanih razlogov (20-stopenjski cevovod,...). Če bi Tomu le uspelo naviti Palomina na 1950 MHz, bi brali drugače, saj bi bila procesorja popolnoma izenačena. Ste še vedno fan AMDja ali boste počasi začeli razmišljati o Intelu? Klik!

28 komentarjev

Cruical in novosti

Tweak3D - Crucial je, verjetno zaradi napovedi Advanced Micro Devices-a (AMD), da bo tudi on posegel na ta trg, predstavil par novih CompactFlash modulov.
Novi so torej 48MB, 64MB, 96MB in 128MB moduli. Imajo tudi pet letno garancijo, kar verjetno pomiri tudi najbolj skeptične med vami... Kaj lahko človek vse posname na 128MB lahko le ugibam, ker nimam digitalca. Ampak verjetno veliko. Cruical je zelo kvalitetno podjetje, ki se bo, pomoje, res potrudilo in naredilo kakovostne module. A kaj, ko je cena tkooooo visoka.

2 komentarja

AMD zapušča megaherce

CNet - Pri Advanced Micro Devices so sprejeli odločitev, da svojih procesorjev ne bodo več označevali glede na število ciklov (MHz), ki so jih sposobni izvesti v sekundi, ampak s 'številom', ki označi, s kako hitrim Pentiumom se lahko primerja.

Roko na srce, ta pristop sta Cyrix in AMD v preteklosti že uporabljala, vendar sta ga tudi upostila (kar niti ni čudno, glede na Cyrixove zlorabe). Na splošno je znano, da AMDjevi procesorji cikle izkoriščajo bolje, medtem ko jih Intelovi slabše, vendar jih lahko izvedejo več. Logična posledica je, da je po raznih benchmarkih Athlon 1.5 GHz ekvivalent Pentiumu IIII 1.8 GHz. Eden od razlogov za to odločitev je tudi dejstvo, da se kupci pri izbiri procesorjev odločajo predvsem na podlagi 'gole hitrosti' oz. megahercev, ne pa tudi 'overall performance'. Klik!

22 komentarjev

ASUS goljufa. Spet!

Riva Station - Verjetno se spomnite škandala z ASUSovimi gonilniki izpred kakšnega pol leta. Podjetje je namreč kupcem svojih grafičnih kartic v gonilnikih ponudilo možnost "izklopa sten" in žičnih modelov v popularnih 3D streljankah. Ta ASUSova poteza je naletela na ogročene reakcije ljubiteljev teh iger, ki že tako ali tako precej trpijo zaradi raznih goljufov, ki uporabljajo nedovoljene pripomočke. Tedaj je ASUS priznal napako ter zatrdil da bo prenehal z razvojem teh gonilnikov. No, kot bi rekli stari ljudje: zarečenega kruha se največ poje! Na Riva Station so objavili slikico, ki dokazuje, da se tudi v novih v11.01 gonilnikih skriva možnost izklopa sten in podobni bonbončki! Še več, Borsti...

7 komentarjev

Navijanje starega sistema

Tech Patrol - Stavit grem, da se več ne spomnite, kako je bilo izgledati navijanje kakega od Cyrixov frekvence okoli 150 MHz, ali pa kako je izgledalo navijanje enakofrekvenčnih Pentiumov. No, nekateri se boste zagledali v svoj računalnik ter rekli: "Kaj, da se ne spomnim, to so bili dobri stari časi!", drugi bodo porekli: "Mater vola, jaz mam pa tega še vedno doma!", tretji bodo pa izustili samo: "Cyrix?". V vsakem primeru, The Tech Patrol je spesnil nostalgičen članek za vse, ki hočete videti, kakšne rezultate dosega navit Cyrix. Osebno mi je bilo po branju tega kar malo toplo pri srcu. Ogled priporočljiv.

0 komentarjev