»

München bo delil Lubuntu CD-je

Slo-Tech - München ima dobre izkušnje s svojo Linux distribucijo LiMux2 (osnovano na Ubuntu 12.04 LTS); navsezadnje jim je prihranila več kot 10 milijonov evrov, to je tretjino od siceršnjega Microsoftovega računa, da o za polovico manjšem številu težav in pritožb uporabnikov sploh ne govorimo. Zdaj bi radi te dobrote razširili še na Münchenčane. Začenši z januarjem 2014 mislijo na različnih promocijskih dogodkih razdeliti vsaj 2000 Lubuntu CD-jev.

Tukaj ciljajo predvsem na imetnike starejših računalnikov, ki trenutno poganjajo že dotrajani Windows XP in bodo naslednje leto, ko se zanj izteče Microsoftova podpora, "na suhem". Nadgradnja na Windows 7 ali (bog ne daj) 8 za ta računala namreč ne pride v poštev, saj so strojno preprosto prešibka. Lubuntu, to je Ubuntu z LXDE...

47 komentarjev

München s prehodom na Linux in OpenOffice prihranil 10 milijonov evrov

Heise - Medtem ko so v Freiburgu nad Linuxom obupali in izračunali, da jih uporaba odprte kode stane več kakor Microsoftove, v Münchnu ugotavljajo, da lahko z Linuxom privarčujejo, če se migracije lotijo, kot se spodobi. O migraciji so se začeli pogovarjati leta 2003, izvajati so jo začeli leta 2006 in jo letos večidel zaključili. Marca so izračunali, da so prihranili več kot štiri milijone evrov, sedaj pa ugotavljajo, da je prihranek še bistveno večji. Privarčevali so dobrih 10 milijonov evrov.

V mestnem svetu je...

224 komentarjev

GNOMEbuntu prihaja ta oktober

Zanimiva dvojica :).

Ubuntu - Namizno okolje GNOME, svojčas eno od dveh velikih (skupaj s KDE), je zadnje čase v manjši eksistenčni krizi. V privzeti namestitvi ga že nekaj časa ni v priljubljenih distribucijah Ubuntu oziroma Mint; od nedavnega pa so leteli celo iz Debiana. Seveda ga je še vedno mogoče namestiti ročno, iz programskih skladišč, vendar to terja nekaj dodatnega dela in volje, predvsem pa znižuje število novopridobljenih uporabnikov (ki pač vzamejo tisto, kar jim ponudi distribucija ali prijatelj z GNU/Linux izkušnjami). Ekipa je pred kratkim razmišljala celo o svoji distribuciji, zdaj pa so očitno našli kompromis - posebno različico sistema Ubuntu, imenovano GNOMEbuntu.

Teh različic, oziroma derivatov, je več: Kubuntu (Ubuntu + KDE), Lubuntu (+ LXDE), Xubuntu (+ XFCE4), Edubuntu (za izobraževalne...

15 komentarjev

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov

golem.de - Mestne oblasti v Münchnu so pred devetimi leti sprejele odločitev, da njihov informacijski sistem preide na odprtokodne rešitve (operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox, pisarniški paket OpenOffice). Sprva se ni premaknilo nič, saj so imeli spričo potencialnih konfliktov s programskimi patenti, združljivostjo in nejasnimi prihranki obilico težav z začetkom migracije. Ta se je resno začela leta 2006, letos pa je večidel zaključena.

Gre za enega največjih tovrstnih projektov, saj mestna uprava razpolaga s 15 tisoč računalniki najrazličnejših konfiguracij, za katere je skrbelo 21 različnih IT-centrov posameznih oddelkov. V sklopu migracije so se odločili konsolidirati svoj IT-sektor. Tudi sama nadgradnja ni bila neboleča, saj je predhodno na računalnikih teklo 21 različnih verzij Windows in več sto namenskih aplikacij za Windows. Vse to je bilo potrebno pripraviti za prehod na Linux (samo prepisovanje...

104 komentarji

München na pol poti s prehodom na Linux

Slashdot - Maja 2003 se je mestni svet v Münchnu odločil za prehod na odprto kodo - operacijski sistem GNU/Linux, brskalnik Firefox in pisarniško okolje OpenOffice.org. Po ne preveč spodbudnem začetku so z namestitvami pričeli leta 2006; novembra 2008 je namenska Linux distribucija LiMux tekla na 1200 mestnih računalih, dve leti kasneje že "na več kot 3000", nedavno pa so jo namestili že kar na polovico od okvirno 12 tisoč računalnikov. Zaključek načrtujejo karseda hitro, in sicer že naslednje leto.

Prehod na odprto kodo seveda ni nezahtevna operacija in vodja projekta, Florian Schießl, je priznal, da so bile prve časovne ocene zelo naivne. Mestna uprava razpolaga z okvirno 15 tisoč računalniki. Upravljanje z uporabniki, strojno opremo in programsko opremo ni centralizirano, ampak prepuščeno enemu od 21 IT centrov, ki skrbijo za IT infrastrukturo posameznih oddelkov. Dalje, v rabi je približno 300 namenskih MS Windows...

9 komentarjev

Tegobe münchenske migracije na Linux in končni triumf

Bavarski pingvin LiMux

Heise - Leta 2003 je bilo v Münchnu domenjeno, da bo celotni IT-sektor javne uprave prešel na odprtokodni sistem. Projekt so poimenovali LiMux (zloženka besed Linux in München). Gre za enega največjih migracijskih projektov na svetu, saj zaobjema približno 15 tisoč javnih računalnikov, od delovnih postaj do namenskih strežnikov. Isto ime nosi tudi na Debianu osnovana distribucija Linuxa, ki jo bodo uporabili. Sedem let pozneje je končan prvi korak - na vseh računalnikih teče OpenOffice.

Florian Schießl, pomočnik...

103 komentarji