»

Savdijci blokirajo Skype, Whatsapp

Hello, yes.

Reuters - Medtem, ko na Zahodu (spet/začasno) razmišljamo o odhodu z GMaila, Facebooka in podobnih ameriških komunikacijskih servisov, katerih glavna dejavnost je zagotavljanje dostopa za tamkajšnje obveščevalne in policijske službe (brez skrbi, čez kak teden nam bo že povsem vseeno), imajo na Vzhodu probleme popolnoma druge vrste. Savdska Arabija je tako v začetku meseca blokirala dostop do izraelsko-ukrajinske VoIP storitve Viber, ki je s svojimi 20 milijoni uporabniki po svetu eden najbolj resnih konkurentov Skypu. Zdaj bi radi blokirali še sam Skype, ter priljubljeni iPhone program Whatsapp, to še pred začetkom letošnjega Ramadana (8. oz. 9. julij). "Uradni" razlog je seveda raba šifriranja, kar naj bi motilo vladne težnje po...

25 komentarjev

Avstralska vlada pomotoma blokirala shared hosting s 1200 spletišči

Slo-Tech - Vladna cenzura spletnih strani redko deluje, pogosto pa naredi še več škode kot koristi, pa naj ima še tako plemenite namene. Avstralska vlada se je denimo s tremi največji ISP-ji (Telstro, Optusom in Vodafonom) čez zimo potihoma domenila za prostovoljno blokado domen in IP naslovov spletnih strani z INTERPOL-ovega seznama, na katerih naj bi se "na podlagi zelo skrbnega preverjanja" nahajala otroška pornografija. Blokado so potem potihoma splavili konec marca. Seveda, že 5. aprila jim je uspelo ustreliti v napačno tarčo in to veliko.

Z interneta so odstraniti razpon IP naslovov, na katerem gostuje več kot tisoč spletnih strani (shared hosting pač), med njimi tudi spletišče Melbournske svobodne univerze. Seveda so skoraj vse od teh strani povsem nedolžne (oziroma morda so bile kar vse ....).

Situacijo je še poslabšalo to, da vlada ni predvidela postopka ugovora zoper blokado, saj sam ukaz za blokado ni bil uraden; ISP-je je zgolj "zaprosila", da izvedejo "razumne ukrepe za pomoč...

8 komentarjev

Iran znova blokira pol interneta

Iran letos praznuje 33. obletnico revolucije.

vir: China Daily
The H - Iranske oblasti so minuli četrtek kot del priprav na mesec dni dolgo praznovanje 33. obletnice islamske revolucije začele agresivno blokirati internetne storitve, ki bi opoziciji lahko koristile pri organizaciji protestov.

Popolnoma nedostopni so priljubljeni tuji ponudniki spletne pošte (Gmail, Yahoo in Hotmail) ter seveda socialna omrežja. Več deset tisoč uporabnikov je blokado zaželo zaobiti z uporabo omrežja TOR, vendar se je vlada spravila tudi na to in pri vsaj štirih večjih ISP-jih onemogočila vzpostavitev potrebne SSL povezave. Vodstvo projekta TOR se je hitro odzvalo z manjšo spremembo svojega protokola, tako da ga je nekoliko težje najti oz. blokirati, in sodeč po statistikah (glej graf) deluje.

Še bolj zaskrbljujoč je

86 komentarjev

Na Kitajskem internetna telefonija ilegalna

Slo-Tech - Kitajsko Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je razglasilo internetno telefonijo (VoIP) na Kitajskem za nelegalno, razen če jo ponuja državno podjetje China Telecom ali China Unicom. S tem Kitajska ščiti monopol obeh paradržavnih podjetij in hkrati reže načine komunikacije, ki bi lahko ušli strogi cenzuri. Uradna razlaga je sicer zaščita tržnega deleža domačih podjetij.

S to odločitvijo bodo storitve, kot sta Skype in UUCall, na Kitajskem prepovedane. To bo tudi precej podražilo telefonijo v tujino, saj stane klic prek stacionarnega omrežja na Japonske iz Kitajske okoli pol evra, medtem ko je te klice Skype ponujal za manj kot deset centov.

26 komentarjev

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev

Telekom uvaja kaj?

Finance - Pri mobilnih operaterjih smo vajeni naročniških paketov, ki se med seboj razlikujejo po ceni naročnine in storitev. Naročniške pakete bo uvedel tudi Telekom, najprej dva, enostavnega in standardnega, kasneje pa še enega. Enostavni bo imel enako naročnino kot sedaj, podražile pa se bodo cene klicev na 8,00 SIT (prej 5,25) in tudi mednarodnih klicev za 60 %. Pri standardnem paketu pa bo naročnina znašala 3000 SIT, ostale cene pa bodo nespremenjene. Klik.
Kot da ni dovolj da so cene povišali mobilni operaterji, sedaj nas bo obiral še Telekom.

20 komentarjev