»

Adobe bo s strojim učenjem razkrinkaval goljufive podobe

vir: CNET
CNET - Moč lažnih novic, katerih pomemben del so lahko tudi obdelane fotografije, že nekaj časa zbuja zaskrbljenost, zlasti, ker se te s pomočjo družabnih medijev lahko razširijo kot požar. Še huje je, če se pomotoma ali celo namenoma znajdejo na straneh resnih medijev, kot se je v preteklosti tudi že kdaj primerilo.

Adobe je eno tistih podjetij, ki sicer mastno služi z orodji za spreminjanje fotorealnosti, a nedavno so se s pomočjo strokovnjakov Univerze v Marylandu vendarle lotili protiorožja, ki s pomočjo umetne pameti razkrinka tako početje. In to precej hitreje kot človeški forenziki.

Najpogostejše zvijače, ki se jih poslužujejo mojstri obdelave slik, so združevanje delov več različnih podob, pa kloniranje, kjer določen del slike preprosto večkrat...

11 komentarjev

Adobe Creative Cloud zlomljen, število naročnin pa nad pričakovanji

Slo-Tech - Pred enim mesecem je Adobe najavil nov prodajni model za programe, ki so del paketa Creative Suite. Novih verzij, kjer bi bilo licenco mogoče kupiti za neomejeno rabo, ne bo več, obvezna bo naročnina. Poln paket stane 50 dolarjev mesečno za nove naročnike in sicer omogoča sprotno posodabljanje, a licenco pravzaprav ves čas le najemamo. Adobe se je za to brez dvoma odločil tudi, da bi izkoreninil piratiziranje svojih programov. Za zdaj jim to ni uspelo.

Pretekli teden je izšel nov Creative Cloud. Toda le nekaj dni po izidu so se na torrentih znašli Photoshop CC 14, Dreamweaver CC 13 in Illustrator CC 17, ki delujejo brez naročnine. Verzije so za zdaj le za Windows, prav tako hekerji še...

72 komentarjev

Adobe izdal mobilno verzijo Kulerja

Barvno kolo - vir: Wired.com

vir: Wired News
Wired News - Kuler je spletna storitev podjetja Adobe, namenjena izbiranju barv. Pred kratkim so izdali tudi aplikacijo za mobilne telefone, zaenkrat zgolj za iOS platformo.
Barvne teme v aplikaciji lahko izbiramo na dva načina: z barvnim krogom ali s pomočjo kamere. Barvni krog je podoben tistemu na spletni strani, kjer s pomočjo majhnih krogcev, ki jih lahko poljubno premikamo po barvnem krogu, ustvarimo malo morje barvnih shem. Na voljo imamo več t.i. osnovnih pravil (komplementarne barve, monokromatske barve, analogne barve, triade itd.) s katerimi lahko ustvarimo večbarvne palete z uporabo izbrane barve kot izhodiščne točke. Omogočeno je tudi spreminjanje šestnajstiške vrednosti posamezne barve.



Prava zabava se šele začne z...

9 komentarjev

Pametni telefoni lahko analizirajo urin, kri, dihanje

BBC - Pametni telefoni postajajo vse pametnejši in se spogledujejo celo z delom laboratorijev. Njihova glavna odlika je zelo zmogljiva kamera, ki jo lahko s pametnimi aplikacijami uporabimo za najrazličnejše namene. Na konferenci TED je Myshkin Ingawale, ustanovitelj podjetja Biosense Technologies, predstavil aplikacijo za mobilni telefon, ki omogoča analizo urina.

Aplikacija Uchek se za zdaj še prebija skozi Applov postopek odobritve za prodajo, tako da je še ne morete kupiti. Tudi po tem pa kar brez strahu, saj njena uporaba ne bo zahtevala pomakanja telefona. Aplikacija stane en dolar, poleg tega pa moramo za njeno uporabo kupiti še barvno podlago in pet testnih lističev...

30 komentarjev

Photoshop Express

Photoshop Express

vir: Slashdot
Slashdot - Ob približno enakem času lani smo poročali o napovedi izvršnega direktorja podjetja Adobe, da bodo v roku šestih mesecev izdali spletno (seveda precej okrnjeno) različico Photoshopa. Čeprav njegova napoved ni bila najbolj natančna, pa se je danes dejansko uresničila. Spletno verzijo, ki je v beta razvojni fazi, so poimenovali Photoshop Express. Kot napovedano, aplikacija vsebuje nabor najbolj osnovnih funkcij za obdelavo fotografij, na voljo imamo 2 GB prostora za shranjevanje svojih stvaritev, sam vmesnik pa je (po prvem vtisu) intuitiven in deluje precej gladko.



Izvorna novica na slashdotu in opis storitve na blog.wired.

16 komentarjev

Programsko ozadje spletne strani zastonj!

PHP-si - Xbite, naš redni forumaš ter avtor dodatnih barvnih shem Slo-Techa, je vedno rad pomagal, kadar se je šlo za spletno programiranje v programskem jeziku PHP. V forumu je postal že pravi naslov za informacije. No, pred časom je on za neko stran spisal popolno programsko ozadje. Na strani php.si ga sedaj ponuja zastonj, zaščiteno z licenco GPL. Vsi, ki bi radi uresničili svoje sanje, kar hitro po vunpotegu, a opozorilo velja: avtor ni odgovoren za morebitne hrošče ter varnostne pomanjkljivosti v kodi - vam v vednost. Tudi taki ljudje se najdejo...

5 komentarjev