»

Napadalci izmaknili Operin certifikat

Opera software - Iz Opere so danes sporočili, da so za zdaj neznani napadalci napadli njihove strežnike in pridobili dostop do vsaj enega certifikata, ki ga Opera uporablja za podpisovanje datotek. Niso pa bili odtujeni nobeni osebni podatki, zagotavljajo v Operi. Kraja certifikatov pomeni, da so lahko z njim podpisali zlonamerno programsko opremo, da je bila videti kakor legitimna posodobitev za brskalnik Opera.

Napad so hitro odkrili in sanirali, a vseeno je bilo potencialno prizadetih več tisoč uporabnikov. Kdor je 19. junija med 3.00 in 3.36 uro po slovenskem času uporabljal Opero, je lahko žrtev, saj je...

1 komentar

Naslednja je Opera Next, in to s Chromiumom

Opera Web Browser - Po slovesu od simpatičnega pogona Presto, ki ga je Opera uporabljala dolga leta, smo dočakali novo verzijo Opere, ki je napisana povsem na novo in uporablja Chromium. Preskočili so dvoje verzij, tako da smo dobili kar Opero Next 15 (trenutno aktualna je dvanajstica). Oznaka Next pomeni, da gre nekakšno beta verzijo, ki še ni namenjena rabi kot glavni brskalnik za vsakdanje delo, temveč bolj za razvijalce. Toda kljub temu gre za eno najpomembnejših verzij Opere doslej, saj prvič kaže, kam je šel razvoj po opustitvi Presta.

Nova verzija je dostopna za Windows in Mac, prenesete pa jo lahko s spletne strani proizvajalca. Poleg zamenjanega pogona je tu še vrsta drugih sprememb. Speed Dial (začetna...

50 komentarjev

Izšla Opera 12

ZDNet - Izšla je nova verzija norveškega brskalnika Opera, ki v dvanajsti inkarnaciji nosi precej novosti. Nekatere so vidne na prvi pogled, večina pa jih tiči v drobovju. Kljub temu brez opaznih izboljšav ni šlo, saj je Opera dobila dodatne teme, ki omogočajo prilagoditev videza željam uporabnikov, in nekoliko izpiljen in vitkejši uporabniški vmesnik.

Sicer pa se je Opera posvetila rečem, zaradi katerih je v svetu poznana - to sta predvsem hitrost in strogo držanje standardov. Ob zagonu Opere z več odprtimi zavihki je zagonski čas občutno krajši, saj je nalaganje inteligentnejše. Tudi med brskanjem se skripte, stili in slike nalagajo bolj premišljeno, tako da brskalnik deluje hitreje in poskočneje. Izboljšali so tudi nalaganje strani po varni...

126 komentarjev

Opera v zadnjem četrtletju rekordno

CNet - Norveško podjetje Opera Software, ki že od leta 1995 razvija istoimenski brskalnik, je objavilo poslovne rezultate za letošnje četrtletje. Čeprav je konkurenca z IE, Firefoxom, Chromom in Safarijem bržkone neizprosna, kot še ni bila, je Opera kvartal zaključila z rekordnima dobičkom in prometom.

Prihodki podjetja so se povečali za 29 odstotkov v primerjavi z lanskim letom in končali pri 40 milijonih dolarjev. Dobiček pa je večji kar za 47 odstotkov in znaša 5,3 milijona dolarjev.

Podjetje služi z različnimi načini. Levji delež zbere z licenčninami za uporabo svojega mobilnega brskalnika Opera Mini, ki je zavoljo nekaj res uporabnih funkcij najbolj popularen mobilni brskalnik (posebej uporabni sta sistem zaznamkov Speed Dial in Opera...

33 komentarjev

Nativna Opera za Symbian

Information Week - Norveški Opera Software je včeraj izdal novo verzijo Opera Mini 5.1, ki v primerjavi s predhodnimi inačicami prinaša pomembno novost. Dočim so bile prejšnje napisane v Javi, je nova napisana v nativni kodi za Symbian, tako da bo tekla na Nokiah S60 in drugih telefonih s Symbianom hitreje.

Doslej je bila na voljo le Opera Mobile, sedaj pa se meja med Opero Mobile in Mini briše. V novi verziji najdemo tudi cel kup novosti, tudi takšne, ki v javanski niso bile možne. Med drugim: podporo za več naprav, bistveno hitrejši zagon, izboljšano nalaganje in premikanje po straneh, popolno podporo za vse načine vnosa...

16 komentarjev

Opera 10 prihaja

Slashdot - Že več kot dve leti sta minili od izida devete različice spletnega brskalnika Opera, ki je ves ta čas pridno napredoval in prilezel do podrazličice 9.62. V Opero se je razvil projekt norveškega telekoma iz leta 1994, ko so se za interno uporabo lotili razvoja lastnega kompaktnega in poskočnega brskalnika. Leto pozneje je Opera z drugo inačico postala dostopna tudi širši javnosti, kjer je veljala za zgled hitrega in učinkovitega programa, z čimer si je pridobila krog zvestih uporabnikov. Prenos je mogoč z uradne strani.

Včeraj je izšla alfa verzija Opere 10, kar pomeni, da nas do prave desetice loči še kar nekaj časa, a bolj zanimivo je dejstvo, da že ta z odliko opravi test Acid3. Trenutno ta preizkus združljivosti s spletnimi standardi opravi le pogon WebKit, in sicer na njem temelječa Safari 4 Developer Preview in gradnja 2778 Googlovega Chroma. Gecko, ki ga uporablja Firefox, doseže 93, IE na Tridentu pa 21 točk od stotih.

Pomembna novost, ki jo Opera načrtuje za deseto...

103 komentarji

Abit MediaXP @ Slo-Tech

škatla

Slo-Tech - Boeing je dobil za nekaj dni v uporabo Abit MediaXP - kontrolno ploščo s čuda raznoraznimi priključki in zanimivimi, uporabnimi funkcijami - in jo v tem času temeljito pregledal in obrabil, nato pa se je potrudil in za vas napisal test. Vsi bralniki za razne spominske kartice, optični vmesnik ter FireWire in USB2.0 vhodi so tokrat zbrani na eni sami napravi, ki čaka na vas. Hitro na branje, da vam ga kdo ne ukrade.

2 komentarja